Sponsorluk çalışmalarında cinsiyetçi yaklaşımlar: Kadın spor takımları örneği
Genderist approaches in sponsorship studies: Example of female sports teams
- Tez No: 709536
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ NESLİ TUĞBAN YABAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Halkla İlişkiler, Sosyoloji, Spor, Public Relations, Sociology, Sports
- Anahtar Kelimeler: Sponsorluk, spor sponsorluğu, liberal feminizm, feminizm, cinsiyet eşitliği, Sponsorship, sportssponsorships, liberal feminism, gender equality
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Başkent Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Halkla İlişkiler ve Tanıtım Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Halkla İlişkiler ve Tanıtım Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 69
Özet
Günümüzde işletmeler rekabet ortamında varlıklarını sürdürebilmek, görünürlük elde etmek ve hedef kitle üzerinde olumlu izlenimler bırakabilmek adına birçok faaliyet yürütmektedir. Halkla ilişkiler, satış, pazarlama gibi faaliyetin yanında sponsorluk da önem kazanmaya başlamıştır. Sponsorluk kurumsal amaçlara ulaşmak için spor, sanat, kültür gibi alanlarda düzenlenen bir etkinliğe yapılan nakdi ya da ayni yatırımdır. Sponsorlukta esas amaç karşılıklı ve iki yönlü fayda elde etmektir. Sponsorluk türleri arasında işletmelerin en fazla ilgi duyduğu ve yatırım yaptığı alan spor sponsorluğudur. Sporun evrensel ve milli duyguları barındırması, kapsayıcılığı, teknolojinin gelişmesiyle geniş kitlelere hızla yayılması tercih edilme sebeplerini oluşturmaktadır. Spor, geleneksel olarak erkeksi cinsiyet rolü özellikleri gerektiren bir etkinlik olarak kabul edilmektedir. Müsabaka, karşılaşma, yarış, spor organizasyonları gibi etkinlikler erkeklik ve kadınlıkla ilgili kuvvetli mesajlar taşımaktadır. Kadın hakları ve kadınların toplum içindeki konumuna odaklanan feminist ideolojiye göre, yeryüzündeki tüm iktidarlar toplumda erkekleri kadınlar daha üstün tutmaktadır. Bu anlayış çerçevesinde bakıldığında kadınların erkek egemenliğinin hâkim olduğu toplumsal yapılarda sosyal, siyasal, kültür ve spor gibi alanlara dâhil olamadığı sonucu ortaya çıkmaktadır. Ancak Aydınlanma Çağı ile birlikte kadınlar erkeklerle eşit statüde olmak için harekete geçtikleri görülmektedir. Bu tez çalışmasında betimsel araştırma yönetimi kullanılarak spor sponsorluğu faaliyetindeki feminist perspektif ortaya konmaya çalışılacaktır. Sponsorluk faaliyetlerinde bulunan büyük işletmelerin erkek sporcu ve takımlarına yöneldiğini gözlemlenirken, kadın sporcu ve takımlara ise büyük oranda kadınlara özgü ürünler üreten işletmelerin sponsor olduğu tespit edilmiştir. Tezin amacı bu cinsiyetçi yaklaşımı liberal feminist kuram çerçevesinde tartışarak, cinsiyetçi sponsorluk faaliyetlerinin bağlamını ortaya koymaktır.
Özet (Çeviri)
In today's day and age, businesses are to engage in a wide range of activities in order to remain relevant amongst other competitors in the industry, gain awareness and leave positive impressions on their target audience. Sponsorships are a form of financial investment made in artistic, cultural and or sporting events in hopes to promote company objectives and thereby gaining priority over other services such as public relations, marketing and sales. Sports are highly valued by this type of financial support as sports is able to trigger national and universal responses and thanks to technological advancements, are also able to reach a wider audience in a fast manor. Traditionally, sports had been thought to be an activity that requires masculine characteristics in hopes of being successfully able to compete in sporting events. According to the feminist ideology, that focuses on women's rights and their status within society, all the powers in the world are in favour of men over women. When viewed from the perspective of this knowledge, it becomes clear that in institutional structures dominated by male supremacy, women cannot participate in areas such as social, political, culture, or sports. However, in this current period of enlightenment, women are seen taking steps to achieve equality with males. Through the use of descriptive research management, the feminist perspective in sports sponsorship will be discussed in this thesis. While it has been established that larger corporations whom engage in sponsorship activities are primarily focused on male athletes and their teams, it has also been found that corporations that manufacture women's products also fund female athletes and teams. The objective of this thesis was to examine this sexist approach within the context of liberal feminist theories and shed light on to the situation of sexist sponsorships.