Suriye savaşı boyunca Suriye Türkmenleri (2011-2021)
Syrian Turkmens during the Syrian war (2011-2021)
  1. Tez No: 709556
  2. Yazar: KUTLUHAN GÖRÜCÜ
  3. Danışmanlar: DR. ARDA ERCAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sosyoloji, Uluslararası İlişkiler, Sociology, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Suriye, Suriye Türkmenleri, Türkmen, İç Savaş, Türkmen Nüfusu, Syria, Syrian Turkmen, Turkmen, Civil War, Turkmen Population
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Siyasi Tarih Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 117
Özet
Bin yılı aşkındır Suriye coğrafyasında yaşamlarını sürdüren Türkmenler, kısa aralıklar hariç tutulduğunda tarih boyunca bölgenin yönetiminde söz sahibi olmuştur. Suriye Arap Cumhuriyeti'nin bağımsızlığından 2011 yılına kadar, özellikle de 1963 Baas darbesi sonrasında yoğun baskılara maruz kalan Türkmenler, herhangi bir örgütlenmeye sahip olmamıştır. 2011 yılında yaşanan halk ayaklanmasından itibaren Türkiye'de siyasi, Suriye'de ise askeri yapılanmalar oluşturan Türkmenler, yaklaşık yüzyıl sonra yeniden kendilerinden söz ettirir olmuştur. Bu çalışmada; yapılandırılmamış mülakat araştırma yöntemi, yüz yüze mülakatlar ve saha çalışmaları kullanılarak, literatürde bu alandaki eksikliği giderme yönünde katkı sağlamak amaçlanmıştır. Yapılandırılmamış mülakat yönteminde, mülakat gerçekleştirilen kişilerin siyasi ve askeri olarak üst düzey Suriye Türkmenlerinden isimler olmasına önem gösterilerek, konu birincil kaynaklardan ele alınmaya çalışılmıştır. Bu çalışma, Türkmenlerin 2011 yılından sonra ortaya koydukları siyasi ve askeri yapılanmaları incelemenin yanı sıra, Türkmenlerin Suriye'deki nüfus popülasyonunu ve varlıklarını ortaya koymaktadır. Türkmenler, Türkiye'nin de Suriye savaşına müdahil olmasıyla birlikte özgürleştirilen bölgelerde yaşam ve siyasi faaliyette bulunma imkanı bulmuşlardır. Türkiye'nin askeri varlığı ile birlikte Suriye iç savaşında güçlü bir konumda yer alması Türkmenlere de siyasi ve askeri avantajlar sağlamıştır. Türkmenler, Türkiye'nin destekleri ile Suriye muhalefetinde de güçlü pozisyonlarda yer alırken, yerel ve uluslararası siyasetin de bir parçası olmuşlardır. Bu bakımdan Türkiye'nin Suriye siyasetindeki varlığı ve muhalefet üzerindeki nüfuzu, Türkmenlerin yarının Suriyesi'nde var olma ve temsil imkanı kazanmasının destekçisi olacağı ifade edilebilir. Türkmenler, Suriye sahasındaki nüfuslarını korumalı, Türkmen siyasetini güçlendirmeli, yetişmiş insan sayısını artırarak geleceğin Suriyesi'nde yer almak adına insani, siyasi ve kültürel faaliyetlere odaklanmalıdır.
Özet (Çeviri)
Turkmens, who have lived in Syria for more than a thousand years, have had a say in the management of the region throughout history, excluding short intervals. The Turkmen, who were subjected to intense pressure in the period starting from Syrian Arab Republic's gaining independence to 2011, especially after the 1963 Baath coup, did not have any organization. Turkmens, who have formed political structures in Turkey and military structures in Syria since the popular uprising in 2011, have become popular again after nearly a century. In this study; by using unstructured interview research method, face-to-face interviews and field studies, it is aimed to contribute to the elimination of the deficiency in this field in the literature. In the unstructured interview method, the subject has been tried to be discussed from primary sources, giving importance to the fact that the interviewees are politically and militarily high-ranking Syrian Turkmen. In addition to examining the political and military structures of the Turkmen after 2011, this study reveals the population and presence of the Turkmen in Syria. Turkmens have found the opportunity to live and engage in political activities in the liberated areas with Turkey's involvement in the Syrian war. Turkey's strong position in the Syrian civil war, along with its military presence, provided political and military advantages to the Turkmen. Turkmens, with the support of Turkey, have taken strong positions in the Syrian opposition, and they have also been a part of local and international politics. In this respect, it may be stated that Turkey's presence in Syrian politics and its influence on the opposition can support the Turkmens' existence and representation in tomorrow's Syria. Turkmens should protect their population in Syria, strengthen Turkmen politics, increase the number of educated people and focus on humanitarian, political and cultural activities in order to take part in the Syria of the future.