Müzik öğretmeni adaylarının öğretmen kimliklerinin incelenmesi
An examination of the teaching identity of music teacher candidates
  1. Tez No: 709618
  2. Yazar: BURCU ATİLLA
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ RIZA AKYÜREK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Müzik, Education and Training, Music
  6. Anahtar Kelimeler: kimlik, müzik eğitimi, meslek öncesi öğretmen kimliği, müzik öğretmeni adayları, identity, music education, pre-career teacher ID, music teacher candidates
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Güzel Sanatlar Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Müzik Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 107
Özet
Bireyler içinde yaşadıkları ortam gereği toplumsal katmanda farklı kimliklere sahiptirler. Bireylerin statüleri, çalışma durumları, bilgi ve birikimleri, sahip oldukları değerler onlara birer kimlik sağlamaktadır. Sahip oldukları bu kimlikler bireylerin yaşamları süresince toplumsal düzeyde kendilerine bir yer edinmede yardımcı olmaktadır. Bireylerin kimlik kazanımları eğitimleriyle, kültürel birikimleriyle ve yaşantılarıyla paralel olarak değişmekte ve gelişmektedir. Yapılan bu araştırmada, müzik öğretmeni adaylarının öğretmen kimlik algılarının hangi düzeyde olduğunun belirlenmesi amaçlanmıştır. Bununla birlikte müzik öğretmeni adaylarının öğretmen kimlik algıları ile cinsiyet, sınıf, mezun olunan lise türü, yaş, eğitim görmekte oldukları üniversite arasındaki ilişkinin incelenmesi de amaçlanmıştır. Araştırma ilişkisel tarama modelinin kullanıldığı betimsel bir çalışmadır. Araştırmanın evrenini Türkiye'deki Üniversitelerin Eğitim Fakültelerine bağlı Güzel Sanatlar Eğitimi Bölümü, Müzik Eğitimi Anabilim Dallarında öğrenim görmekte olan müzik öğretmeni adayları oluşturmakta, örneklemini ise 2020-2021 Eğitim Öğretim yılı güz ve bahar yarıyıllarında Türkiye'nin 7 farklı coğrafi bölgesinden seçkisiz atama yöntemi ile örneklem olarak belirlenmiş ilgili anabilim dallarında öğrenim gören 217'si kadın, 206'sı erkek olmak üzere toplam 423 müzik öğretmeni adayı oluşturmaktadır. Araştırmada, Demografik Bilgi Formu ve Meslek Öncesi Öğretmen Kimliği Ölçeği kullanılarak veriler toplanmıştır. Müzik öğretmeni adaylarının öğretmen kimlik algısı düzeylerinin belirlenmesi için betimsel analizlerde; ortalama ve standart sapma kullanılırken ilişkisel bulguların belirlenmesinde Bağımsız Örneklem T-Testi, Tek Yönlü Varyans Analizi (Anova), Tukey Testi ve Korelasyon Testleri kullanılmıştır. Araştırma sonucunda müzik öğretmeni adaylarının öğretmen kimlik algılarının genel ortalamaları cinsiyet, sınıf ve mezun olunan lise türüne göre değişiklik göstermezken, yaş ve eğitim gördükleri üniversitelere göre değişiklik gösterdiği sonuçları elde edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Individuals hold different identities due to the social environment in which they live. The working status of the individuals, their knowledge, their background and the values they have provide them with an identity. Sahip oldukları bu kimlikler bireylerin yaşamları süresince toplumsal düzeyde kendilerine bir yer edinmelerine yardımcı olmaktadırlar. The identity gains of individuals constantly change and develop in parallel with their education, cultural background and lifestyles. This study aims to determine the level of teacher identity perceptions of music teacher candidates. In addition, it is aimed to examine the relationship between teacher identity perceptions of music teacher candidates and their gender, age, social class, type of high school they have graduated, and finally the university at which they are currently studying. Relational scanning model has been applied in the course of preparing this descriptive study. The time span of this study is 2020-2021 academic year, both fall and spring semesters. It covers the Music Teaching program of Fine Arts Education majors at the Education Faculty of universities in Turkey. The surveyed sample in this study consists of 217 female and 206 male students - totally 423 music teacher candidates from all over Turkey, whom have been selected randomly. In the course of this study, data was collected using demographic information form and pre-occupation teacher id scale. In descriptive analyses, average and standard deviation methods were used for determining the teacher identity perception levels of music teacher candidates. In order to determine the relational findings, Independent Sample T-Test, One-Way Variance Analysis (Anova), Tukey Test and Correlation Tests were conducted. According to the findings of this study, the overall averages of teacher identity perceptions of music teacher candidates did not vary according to their gender, social class and the type of high school they had graduated from. However, it varied according to their age and the universities where they were educated.