Müzik öğretmeni ve öğretmen adaylarının müzik öğretimine yönelik öz yeterliliklerinde lisans programının etkisi
The effect of undergraduate program on music teachers' and prospective music teachers' self-efficiency
- Tez No: 835237
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ YUSUF BARIŞ UZUN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Müzik, Education and Training, Music
- Anahtar Kelimeler: Lisans programı, müzik eğitimi, öz yeterlik, Undergraduate program, music education, self-efficacy
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Güzel Sanatlar Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Müzik Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 144
Özet
Bu araştırma, 2006 ve 2018 yıllarında yürürlüğe giren müzik öğretmenliği lisans öğretim programlarının; öğretmen ve öğretmen adaylarının müzik öğretimine yönelik öz yeterlilik düzeylerine etkisinin incelenmesi amacıyla yapılmıştır. Eğitim fakültelerinin müzik öğretmenliği lisans programı çeşitli sebeplerle farklı zamanlarda revize edilmiş ve program içeriğinde bazı değişiklikler yapılmıştır. Bu değişikliklerin Milli Eğitim Geliştirme Projesi çerçevesinde, eğitim fakültelerindeki ders programlarının çağdaş eğitimin gerekliliklerine uyulması amacıyla yapıldığı, ancak her yeni düzenlemenin de kendi içinde yeni eksiklikler veya problemler barındırabileceği düşünülmektedir. Tarama modelinde yapılan bu çalışmanın evrenini; üniversitelerin eğitim fakültelerine bağlı güzel sanatlar eğitimi bölümü müzik eğitimi anabilim dallarından mezun öğretmenler ve hali hazırda öğrenim görmekte olan dördüncü sınıf müzik öğretmen adayları, örneklemini ise Türkiye'nin dört farklı bölgesinden seçilen Marmara Üniversitesi, Gazi Üniversitesi, Trabzon Üniversitesi ve Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi'nin Güzel Sanatlar Eğitimi Bölümü Müzik Öğretmenliği Anabilim Dalı'ndan mezun müzik öğretmenleri ve halen öğrenim görmekte olan dördüncü sınıf öğretmen adayları oluşturmaktadır. Araştırmada veri toplama aracı olarak; Özmenteş (2011)“Müzik Öğretimine Yönelik Öz Yeterlik Ölçeği”ve araştırmacı tarafından oluşturulan“Kişisel Bilgi Formu”kullanılmıştır. Araştırmanın problem cümlesi,“müzik öğretmenlerinin ve öğretmen adaylarının müzik öğretimine yönelik öz yeterlilik düzeyleri lisans eğitimi aldıkları öğretim programına göre ve bazı demografik değişkenlere göre farklılık göstermekte midir”olarak belirlenmiştir. Araştırma sonunda: 2006 öğretim programından mezun müzik öğretmenlerinin müzik öğretimine yönelik öz yeterlik puan ortalamalarının, 2018 öğretim programından mezun olmuş öğretmenlere ve halen öğrenim görmekte olan dördüncü sınıf öğretmen adaylarına göre daha yüksek olduğu sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
This research has been conducted to examine the effects of the music teaching undergraduate curriculum, which came into effect in 2006 and 2018, on the self-efficacy levels of teachers and teacher candidates in music teaching. The music teaching undergraduate program of education faculties has been revised at different times for a variety of reasons and some changes have been made in the content of the program. These changes have been made within the framework of the National Education Development Project in order to comply with the requirements of modern education in the curriculum of the education faculties. However, it is thought that this new regulation may contain new deficiencies or problems in itself. The population of this study, which has been conducted through the scanning model, consists of teachers who graduated from the Fine Arts Education Department, Music Education Departments affiliated to the education faculties of the universities and the fourth-grade music teacher candidates currently studying, and the sample has been selected from four different regions of Turkey, Marmara University, Gazi University, Trabzon University and Van Yüzüncü Yıl University, Fine Arts Education Department, Music Teaching Department, and the fourth-grade teacher candidates who are still studying. Özmenteş's (2011)“Self-Efficacy Scale for Music Teaching”and“Personal Information Form”created by the researcher have been used as data collection tools in the research. The problem statement of the research has been determined as“Do the self-efficacy levels of music teachers and teacher candidates differ according to the curriculum they received undergraduate education and according to some demographic variables?”. At the end of the research, it has been concluded that the self-efficacy score averages of music teachers who graduated from the 2006 curriculum for music teaching are higher than the teachers who graduated from the 2018 curriculum and the fourth-grade teacher candidates who are still studying.