Kent içi ulaşım problemlerinin Midyat kent ölçeğinde incelenmesi ve çözülmesi
A study of urban transportation problems and possible solution in Midyat city
- Tez No: 709693
- Danışmanlar: DOÇ. DR. YAŞAR BAHRİ ERGEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Şehircilik ve Bölge Planlama, Urban and Regional Planning
- Anahtar Kelimeler: Gelişmekte Olan Kentler, Kent İçi Ulaşım, Kent İçi Ulaşım Çözümleri, Kent İçi Ulaşım Sorunları, Midyat, Toplu Taşıma, Developing Cities, Urban Transportation, Urban Transportation Solutions, Urban Transportation Problems, Midyat, Public Transportation
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Siirt Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Şehir ve Bölge Planlama Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 108
Özet
Gelişmekte olan ülkelerde, gerek kırsaldan kente göç ile gerekse kentin kendi dinamikleriyle, kentsel nüfusu artmaktadır. Bu artış planlı olmaz ise, nüfusun artmasıyla birlikte, plansız gelişme, çarpık yapılaşma, yetersiz ulaşım sistemleri ciddi sorunlar oluşturmaktadır. Kalıcı olmayan ulaşım çözümleri, kentlerin büyümesiyle ciddi sorun haline gelmekte olup, bu sorunların çözülmesi büyük maliyetler gerektirmektedir. Planlamada en önemli sorun, kentin imar planı hazırlanırken yapılan analiz aşamasında kentin ilk gelişme alanını oluşturan merkez ve yakın çevresinde kentsel korunması gereken alanlar veya kentsel yenileme alanları kararı alınıp, ulaşım ve kentsel gelişme alanları olarak oluşturulmalıdır. Bu bağlamda ki karar doğrultusunda kentin ulaşım sisteminin analiz edilmesi önem kazanmaktadır. Yukarıdak ilkeye uygun yapılmayan planlamada, tespit ve sorunların çözümünde önemli olan araç ve nüfus sayısının artmasıyla mevcut ulaşım sistemleri yetersiz kalmaktadır. Ulaşım sistemlerinin sorun olmasının sebebi, ulaşım sisteminin başta değil, sorun olmaya başladıktan sonra çözümler üretilmeye çalışılması, kalıcı çözümler yerine geçici, günü kurtarmaya yönelik çözümlerin üretilmesidir. Oysa ki, ulaşım sistemleri için önceden, kent büyümeden önce önlem alınarak kalıcı çözümler üretilirse, ulaşım sorunu daha düşük maliyetle çözülür ve daha uzun ömürlü olur. Gelişen ve nüfusu artan kentlerde, özel araç kullanımı yerine toplu taşımanın özendirilmesi için çalışmaların yapılması gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
In developing countries, urban population is increasing, both by rural-to-urban migration and by the dynamics of the city itself. If this increase is not planned, unplanned development, unplanned construction and inadequate transportation systems create serious problems with the increase in population. Solutions that are not permanent, cause a serious problem with the growth of cities, and solving these problems requires great costs. The most important problem in planning is that during the analysis stage of the city's zoning plan, the city's first development area, the center and its immediate surroundings, should be decided as urban conservation areas or urban renewal areas, and should be created as transportation and urban development areas. In this context, it is important to analyze the transportation system of the city in line with the decision. With the increase in the number of vehicles and the population, the existing transportation systems remain inadequate. The reason why the transportation systems are a problem is that the transportation system is trying to find solutions after the problem starts to be not in the beginning, but instead of permanent solutions, temporary solutions are produced to save the day. However, if permanent solutions are produced for transportation systems by taking precautions before the city grows, the transportation problem will be solved at a lower cost and will have a longer life. There should be encouraged to using public transport instead of using private vehicles in the developing and growing cities.