Farklı yaş gruplarında gerçekleştirilen evliliklerin evlilik uyumu, aile değerlendirmesi ve öznel iyi oluş bakımından incelenmesi
Investigation of marriages in different age groups in terms of marriage adjustment, family evaluation and subjective well-being
- Tez No: 709704
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MUSTAFA TÜRKMEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Sosyal Hizmet, Psychology, Social Work
- Anahtar Kelimeler: Evlilik Yaşı, Evlilik Uyumu, Aile Değerlendirmesi, Öznel İyi Oluş, Age at Marriage, Marriage Adjustment, Family Evaluation, Subjective Well-Being
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Aile Danışmanlığı Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Aile Danışmanlığı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 119
Özet
Bu araştırmanın amacı; ilk evlendikleri yaş ve buna bağlı olarak kişilerin kendilerine göre algıladıkları evlilikteki uyum, roller, davranış kontrolleri, duygu durum ve yaşam değerlendirmeleri arasındaki ilişkiyi incelemektir. Bireylerin evlendikleri yaş ile buna bağlı olarak kişilerin kendilerine göre algıladıkları evlilikteki uyum, roller, davranış kontrolleri, duygu durum ve yaşam değerlendirmeleri ile arasında anlamlı bir ilişki olup olmadığı incelenen bu çalışma nicel araştırma modellerinden tarama modeli ile gerçekleştirilmiştir. Bu araştırmada online ve elden şekilde ulaştırılan ölçekler toplam 731 kişiye uygulanmış olup kayıp veriler çıkartıldıktan sonra 675 evli kişiye uygulanan ölçeklerin verileri ile analiz yapılmıştır. Çalışmada verilerin toplanmasında,“Evlilikte Uyum Ölçeği”,“Aile Değerlendirme Ölçeği”,“Yaşam Değerlendirme Ölçeği”ve“Duygu Durum Ölçeği”ve“Kişisel Bilgi Formu”kullanılmıştır. Verilerin analizinde değişkenler arasındaki ilişkileri tespit etmekte korelasyon, t-testi ve ANOVA kullanılmıştır. Araştırma bulgularına göre; tek evlilik gerçekleştirmiş olan kişilerin de iki ve üstü evlilik gerçekleştirmiş kişilerin de evlilik yaşları ile evlilik uyumu aile değerlendirmesi ve öznel iyi oluşları açısından anlamlı bir fark bulunmamıştır. Eğitim durumu değişkeninin ise evlilik uyumu, aile değerlendirmesi ve öznel iyi oluş açısından anlamlı bir fark içinde olduğu tespit edilmiştir. Kişilerin gerçekleştirdiği evlilik sayısının evlilik uyumu ile ilişkili olduğu görülürken aile değerlendirme ve öznel iyi oluş ile aralarında anlamlı bir fark tespit edilmemiştir. Diğer yandan kişilerin gelir düzeylerinin evlilik uyumu ve öznel iyi oluşları ile arasında anlamlı bir fark bulunmazken aile değerlendirmesiyle aralarında anlamlı ilişkiye rastlanmıştır. Bu değişkenler ile alt boyutları arasındaki ilişki bulgular ve tartışma kısmında ayrıntılı olarak incelenmiştir. Araştırma bulguları konuyla ilgili yapılan araştırmaların bir kısmını desteklerken, bir kısmından farklılık göstermiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to examine the relationship between the age at which they were first married and, accordingly, the adjustment, roles, behavioral controls, mood and life evaluations that people perceive according to themselves. This study, which will examine whether there is a significant relationship between the age at which individuals get married and accordingly, the adjustment in marriage, roles, behavioral controls, mood and life evaluations that individuals perceive according to themselves, was carried out with the screening model, one of the quantitative research models. In this research, the scales delivered online and by hand were applied to a total of 731 people, and after the missing data were removed, the data of the scales applied to 675 married people were analyzed.“Marriage Adjustment Scale”to measure marital adjustment,“Family Rating Scale”to measure evaluation in the family,“Life Rating Scale”and“Emotional Status Scale”to measure subjective well-being and individuals' age, gender, income level, educational status, etc.“Personal Information Form”was used to measure its characteristics. In the analysis of the data, correlation, t-test and ANOVA were used to determine the relationships between the variables. According to the research findings; there was no significant difference in terms of marriage age, marital adjustment, family evaluation and subjective well-being of people who have had a single marriage and those who have had two or more marriages. It was determined that the variable of educational status was in a significant relationship in terms of marital adjustment, family evaluation and subjective well-being. While it was seen that the number of marriages performed by individuals was related to marital adjustment, no significant relationship was found between family evaluation and subjective well-being. On the other hand, while there was no significant relationship between the income levels of individuals and their marital adjustment and subjective well-being, a significant relationship was found between them and family evaluation. The relationship between these variables and their sub-dimensions was examined in detail in the findings and discussion section. While research findings supported some of the studies on the subject, they differed from others.