Laparoskopik kolesistektomide farklı insüflasyon akışlarıyla oluşturulan pnömoperitoneum basıncının neden olduğu hemodinamik değişikliklerin serebral oksijenizasyon üzerine etkileri
The effects of hemodynamic changes on cerebral oxygenation caused by pneumoperitoneum with different insufflation flows in laparoscopic cholecystectomy
  1. Tez No: 734427
  2. Yazar: ERGÜN GÖKCEN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SEDAT SAYLAN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
  6. Anahtar Kelimeler: Laparoskopik kolesistektomi, hemodinami, pnömoperitoneum, near infrared spectroscopy, serebrovasküler dolaşım, Laparoscopic cholecystectomy, hemodynamics, pneumoperitoneum, near infrared spectroscopy, cerebrovascular circulation
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 87
Özet
Amaç: Çalışmamızda pnömoperitoneumun düşük akış (10Lt/dk) ve yüksek akış (40 Lt/dk) ile oluşturulduğu iki farklı hasta gruplarında, hemodinamik değişiklikler ile serebral oksijenizasyon arasındaki etkileşimi, serebral oksimetreyi kullanarak kıyaslamayı amaçladık. Gereç ve Yöntem: Çalışma, ters Trendelenburg'da, elektif şartlarda, laparoskopik kolesistektomi operasyonu gerçekleştirilen, 18-65 yaş aralığında, ASA I-III sınıflamasına dahil toplamda 69 hastada, prospektif randomize olarak gerçekleştirildi. Çalışma sonunda hastalardan 61'inin verileri değerlendirildi. Hastalar, preoperatif insüflasyon akış hızlarına göre düşük akış (10 Lt/dk) ve yüksek akış (40 Lt/dk) olarak, rasgele iki gruba ayrıştırıldı. Anestezi süresince hastaların hepsine %50/%50 oranında oksijen/hava karışımıyla birlikte sevofluran %2 oranında kullanıldı. Operasyon boyunca remifentanyl infüzyonu sağlandı. Hastaya standart monitorizasyon (Elektrografi ile kalp hızı, sistolik arter basıncı, ortalama arter basıncı, diastolik arter basıncı, end-tidal korbondioksit değerleri, periferik oksijen saturasyonu) ile sağ ve sol serebral oksijen saturasyon (rSO2) monitorizasyonu uygulanarak, değerler indüksiyondan hemen önce, indüksiyon sonrası, pnömoperitoneum başlangıcı, pnömoperitoneumun 1. dk, 3. dk, 5. dk, 10. dk, 15. dk, 30. dk, 60. dk ve 90. dakikalarda, cerrahi işlem bitiminde ve anestezi sonunda kaydedildi. Bulgular: Düşük akış (DAK) ve yüksek akış (YAK) grupları arasında; yaş, cinsiyet, boy, vücut ağırlığı, vücut kitle indeksi ortalamaları, ASA sınıflamaları, kronik hastalık varlığı ve sigara içme öyküsü arasında istatistiksel olarak anlamlı fark saptanmadı (p>0,05). DAK ve YAK grupları arasında; hemodinamik (kalp atım hızı, sistolik, ortalama ve diastolik arter basınçları, end-tidal karbondioksit değerleri ve periferik oksijen saturasyonu) parametreler karşılaştırıldığında, gruplar arası farklar istatistiksel olarak anlamlı değildi (p>0,05). DAK ve YAK gruplarında; tüm ölçüm zamanlarındaki sol rSO₂ değerlerinin pnömoperitoneum başlangıcı değerlerine göre değişim durumları kıyaslandığında, gruplara göre farklı zamanlardaki değişim durumları arasında pnömoperitoneum sonrasının 3. dakikası dışında istatistiksel olarak anlamlı fark yoktur (p>0,05). Pnömoperitoneum sonrası 3. dakikada, pnömoperitoneum başlangıcına göre %20 ve daha fazla azalma olanların tamamı YAK grubunda yer almaktadır ve istatistiksel olarak anlamlı bulunmuştur (p=0,044). YAK grubunda, pnömoperitoneum süresince 4 hastada serebral oksijen satürasyonunda %20 üzerinde düşüş olduğu tespit edildi. Sonuç: Pnömoperitoneumun düşük akış (10Lt/dk) ve yüksek akış (40 Lt/dk) ile oluşturulduğu, iki farklı hasta gruplarında, grup içi ve gruplar arası hemodinamik parametreler kıyaslandığında, istatistiksel olarak anlamlı farklılık saptanmadı. Buna rağmen, serebral oksijen satürasyon değerleri bazale göre kıyaslandığında gruplar arasındaki farkların istatistiksel olarak anlamlı olduğu saptanmıştır. Serebral oksijenizasyonun; DAK grubunda, YAK grubuna göre daha iyi korunduğunu düşünmekteyiz.
Özet (Çeviri)
Purpose: In our study, we aimed to compare the interaction between hemodynamic changes and cerebral oxygenation using cerebral oximetry in two different patient groups in which pneumoperitoneum was created with low flow (10 Lt/min) and high flow (40 Lt/min). Materials and Method: The study was conducted as a prospective randomized study in a total of 69 patients, aged 18-65 years and included in the ASA I-III classification, who underwent laparoscopic cholecystectomy in reverse Trendelenburg under elective conditions. Data of 61 patients were evaluated in the study. The patients were randomly divided into two groups as low flow (10lt/min) and high flow (40 lt/min) based on the pre-operative insufflation flow rates. 50%/50% oxygen/air mixture and 2% sevoflurane were used in all patients during anesthesia. Remifentanyl infusion was provided throughout the operation. Standard monitoring (heart rate, systolic arterial pressure, mean arterial pressure, diastolic arterial pressure, end-tidal carbon dioxide values, peripheral oxygen saturation with electrography) and right and left cerebral oxygen saturation (rSO2) monitoring were applied to the patient, and the values were recorded right before the induction, after the induction, onset of pneumoperitoneum, at minutes 1, 3, 5, 10, 15, 30, 60, and 90 of pneumoperitoneum, at the end of the surgical procedure, and at the end of anesthesia. Findings: No statistically significant difference was found between the low flow (DAK) and high flow (YAK) groups in age, gender, height, body weight, BMI means, ASA classification, presence of chronic disease, and smoking history (p>0.05). The differences between the DAK and YAK groups were not statistically significant in hemodynamic (heart rate, systolic, mean and diastolic arterial pressures, end-tidal carbon dioxide values, and peripheral oxygen saturation) parameters (p>0.05). When the changes in left rSO₂ values at all measurement times in terms of the onset of pneumoperitoneum values were compared in the DAK and YAK groups, there was no statistically significant difference between the changes in the groups at different times, except for minute 3 after pneumoperitoneum (p>0.05). All of those who had 20% or more decrease at minute 3 after pneumoperitoneum compared to the beginning of pneumoperitoneum were in the YAK group and statistically significant (p=0.044). 4 patients had a decrease more than 20% in cerebral oxygen saturation during pneumoperitoneum in the YAK group. Conclusion: When the within group and between group hemodynamic parameters were compared in two different patient groups, in which pneumoperitoneum was formed with low flow (10 Lt/min) and high flow (40 Lt/min), no statistically significant difference was found. However, when the cerebral oxygen saturation values were compared with the baseline values, it was found that the differences between the groups were statistically significant. We believe that the cerebral oxygenation is maintained better in the DAK group compared to the YAK group.