Üç farklı Ni-Ti eğe sisteminin kanal tedavisinin yenilenmesindeki etkinliğinin bilgisayarlı mikro-tomografi ile değerlendirilmesi
Evaluation of the Efficiency of Three Different Ni-Ti File Systems in Renewal of Root Canal Treatment by Computerized Micro-Tomography
  1. Tez No: 709898
  2. Yazar: KAAN ÖZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET EMİN KAVAL
  4. Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: Retreatment, Vdw Rotate, HyFlex Remover, ProTaper Retreatment, micro-CT
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Endodonti Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 76
Özet
Çalışmamızın amacı periodontal nedenlerle çekilmiş alt çene birinci büyük azı dişlerinin kök kanal tedavisinin yenilenmesinde üç farklı tasarımda Ni-Ti döner eğe sisteminin, enstrümantasyon süresi ve kök kanallarında kalan dolgu maddesi miktarı açısından değerlendirmek ve karşılaştırmaktır. Çalışmamızda periodontal nedenlerle çekilmiş 36 adet alt birinci molar diş, farklı döner eğelerin kullanıldığı 3 örnek grubuna dağıtılmıştır. Örneklere kök kanal tedavisi uygulanmış ve farklı Ni-Ti döner eğe sistemleri kullanılarak yeniden kanal tedavisi işlemleri gerçekleştirilmiştir. Tüm işlemler tek hekim tarafından gerçekleştirilmiştir. Örnekler K tipi el eğeleri ile şekillendirilip, soğuk lateral kompaksiyon tekniği ile dolduruldu ve birinci micro-CT görüntüleri elde edildi. Gruplara ProTaper Retreatment (Dentsply Maillefer; Ballaigues, İsviçre), MicroMega Remover (Coltene/Whaledent, AG, Altstätten, İsviçre) ve Vdw Rotate Ni-Ti (Vdw Dental, Münih, Almanya) döner eğe sistemleri kullanılarak yeniden kanal tedavisi prosedürleri uygulandı. Her grup için enstrümantasyon süresi kaydedildi ve ardından ikinci mikro-CT görüntüleri elde edildi. Görüntüler üç boyutlu modelleme tekniği ile değerlendirilerek kalan kanal dolgu maddesi miktarı değerlendirildi. En yüksek miktarda artık dolgu malzemesi ProTaper Retreatment grubunda gözlendi (P0.05).
Özet (Çeviri)
The aim of the present study was to evaluate and compare the instrumentation time and efficiency of three different Ni-Ti systems in removal of root canal filling material in mandibular molar teeth using micro-computerized tomography (micro-CT). 36 mandibular first molars extracted for periodontal reasons were randomly divided into three groups (n=12) according to the selected retreatment system. Primary root canal treatment procedures were performed by a single operator. The root canals were prepared with K-files and filled using cold lateral compaction technique. The initial micro-CT images were obtained. Root canal treatment procedures were performed using ProTaper Retreatment (Dentsply Maillefer; Ballaigues, Switzerland), MicroMega Remover (Coltene/Whaledent AG, Altstätten, Switzerland) and Vdw Rotate Ni-Ti rotary file systems (Vdw Dental, Munich, Germany) respectively. Instrumentation time for each group was recorded. Second micro-CT images were obtained and the amount of remaining root canal filling material was evaluated using three-dimensional modeling technique. Instrumentation time was significantly higher in the Vdw Rotate group compared to ProTaper Retreatment and MicroMega Remover groups (P0.05).