Henry George Farmer'ın şark müziği hakkındaki görüşleri
Henry George Farmer's views on oriental music
  1. Tez No: 710010
  2. Yazar: İBRAHİM ODABAŞI
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET TIRAŞCI
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Müzik, Sanat Tarihi, Music, Art History
  6. Anahtar Kelimeler: Şark Müziği, Arap Müziği, Müzik Tarihi, Şarkiyatçılık, Henry George Farmer, Henry George Farmer, Turkish Music, Arabian Music, Orientalism, Music History
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İslam Tarihi ve Sanatları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 214
Özet
Bu tezde, Henry George Farmer'ın (1882-1965) hayatı ve Şark müziği çalışmaları incelenmiştir. 19. yüzyılın ilk yarısından sonra Doğu'nun kadim kültür ve geleneğini incelemeye başlayan oryantalistler, Şark müziği hakkında da birtakım incelemeler yapmışlardır. Ancak Farmer'a kadar bu alanda kapsamlı ve tutarlı bilgilerin toplandığı bir eser vücuda getirilmemiştir. Farmer; yaptığı tarihsel, çalgı bilimsel ve bibliyografik çalışmalarla Şark müziği tarihinde büyük bir boşluğu doldurmuştur. Ancak Farmer'ın sıklıkla kullandığı Arap ve Arabî kelimelerinin, eserlerinin içeriğiyle bazı durumlarlada çeliştiği görülmüştür. Bu çelişen yönlere tezde işaret edilmiştir. Bununla birlikte Farmer'ın Şark müziği çalışmaları arasında Türk müziğini doğrudan ilgilendiren yönler farklı başlıklar altında incelenmiştir. Bu incelemeler doğrultusunda Farmer'ın eserlerinde sıklıkla Türk nazariyecilerinin zikredildiği, A History of Arabian Music'te; İslâmiyet sonrası Türk müziğinin şekillenme evresi, Türk müziği çalgıları, mehter müziğinin Avrupa üzerindeki etkileri ve The Sources of Arabian Music eserinin Türk müziği bibliyografya çalışmalarıyla benzerliklikeri tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this thesis, Henry George Farmer's life and Oriental Music studies are examined. After the first half of the 19th century, Orientalists, who started to examine the ancient culture and tradition of the East, made some studies about Eastern Music. However, until Farmer, a work in which comprehensive and consistent information was collected in this field was not created. Farmer filled a great void in the A History of Oriental Music with his historical, instrumental and bibliographic studies. However, the Arabic and Arabian words that Farmer frequently uses conflict with the content of his works in some cases. These conflicting aspects are pointed out in the thesis. In addition, the aspects directly related to Turkish Music among Farmer's Oriental Music studies were examined under different topics. In line with these investigations, in A History of Arabian Music, where Turkish theorists are frequently mentioned in Farmer's works, the formation phase of Turkish Music after Islam, Turkish Music Instruments, and the effects of mehter Music on Europe have been determined.