Sosyal bilgiler öğretim programındaki öğrenme alanlarının sosyoloji ile ilişkisi üzerine bir araştırma
A research on the relationship between learning areas in social studies curriculum anr sociology
  1. Tez No: 710042
  2. Yazar: BÜŞRA GÜMÜŞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ABDULKADİR UZUNÖZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Sosyal Bilgiler Öğretim Programı, Öğrenme Alanı, Sosyoloji, Social Studies Curriculum, Learning Area, Sociology
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türkçe ve Sosyal Bilimler Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sosyal Bilgiler Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 105
Özet
Sosyal Bilgiler eğitiminde Sosyoloji farklı sınıf düzeylerinde ve farklı disiplinlerle ilişkisi kurulan alanlardan bir tanesidir. Bu araştırmada2018-2019 eğitim-öğretim yılında uygulanmaya başlanan ve yenilenen Sosyal Bilgiler öğretim programı, program içerisindeki öğrenme alanları ve Ortaöğretim Sosyoloji öğretim programı incelenerek sosyolojinin Sosyal Bilgiler eğitimi ile ilişkisini ortaya koymak amaçlanmaktadır. Sosyal Bilgiler öğretim programı incelendiğinde sosyoloji bilimi ile ilgili birçok terim ve kavramın programda bulunduğu göze çarpmaktadır. Bu bahsedilen kavramlar yenilenen Sosyal Bilgiler öğretim programında öğrenme alanları içinde yer bulmuştur .Bu ilişkiyi tüm öğrenme alanları açısından ayrıntılı şekilde incelemek Sosyal Bilgiler dersindeki ilişkilendirmelerin daha görünür hale gelmesine katkı sağlayacaktır. Araştırmada nitel araştırma modeli olan görüngü bilim deseni kullanılmıştır. Sosyal bilgiler öğretim programındaki öğrenme alanlarının sosyoloji ile ilişkisinin bütüncül olarak ortaya çıkarılmak istenmesi araştırmayı görüngü bilim desenine yönlendirmiştir. Araştırmanın çalışma grubunu Nevşehir il merkezinde ve farklı köylerde sosyal bilgiler öğretmenliği yapan 18 öğretmen oluşturmaktadır. Çalışma grubunun belirlenmesinde amaçlı örnekleme yöntemlerinden biri olan ölçüt örnekleme kullanılmıştır. Özel örnekleme, derinlemesine bir araştırma yapmak için araştırma kapsamında bilgi açısından zengin durumların seçilmesidir. Çalışma grubu belirlenirken amaçlı örneklem yöntemi kullanılmıştır. Araştırmada veri toplamak amacıyla yarı yapılandırılmış görüşme formu kullanılmıştır. Görüşme formu araştırmacı tarafından ilgili literatürden faydalanılarak oluşturulmuştur. Görüşme formu 2 bölümden oluşmaktadır. İlk bölümde öğretmenlerin kişisel bilgilerinin yer aldığı sorular bulunurken; ikinci bölümde öğretmenlerin sosyal bilgiler öğretim programındaki öğrenme alanlarının sosyoloji ile ilişkisine yönelik görüşlerinin tespit edilmesine dönük hazırlanan sorular yer almaktadır. Veriler araştırmacı tarafından Haziran-Ağustos dönemi arasında yüz yüze görüşme yöntemi ile toplanmıştır. Elde edilen veriler içerik analizi yöntemi ile analiz edilmiş kodlanmış ve tablolar haline getirilerek yorumlanmıştır. Araştırmanın sonunda sosyal bilgiler öğretmenlerinin sosyolojinin ve sosyal bilgilerin birbirlerini tamamlayan olgular olduğunu ifade ettikleri, sosyoloji ve sosyal bilgiler dersinin birbirini bütünlediğini düşündükleri, sosyal bilgiler öğretim programında sosyolojiye yer verilmesi gerektiğini düşündükleri ve sosyal bilgiler öğretim programında sosyoloji ile ilişkili öğrenme alanlarının dersin amacına yüksek düzeyde katkısı olduğunu düşündükleri görülmüştür.
Özet (Çeviri)
Relationship between Sociology in Social Studies education at different grade levels and with different disciplines It is one of the established areas. In this research, in the 2018-2019 academic year, The Social Studies curriculum, which was started to be implemented and renewed, Social sciences of sociology by examining learning areas and Secondary Education Sociology curriculum. It is aimed to reveal its relationship with information education. Social Studies teaching When the program is examined, it is seen that many terms and concepts related to sociology are included in the program. is conspicuous. These mentioned concepts are renewed in Social Studies teaching. found a place in the learning areas in the program. All learning areas to examine the associations in the Social Studies course in detail in terms of will contribute to its visibility. Phenomenology, which is a qualitative research model, was used in the research. Social studies reveal the relationship between the learning areas in the curriculum and sociology holistically. Desiring to be removed has directed the research to the phenomenology pattern. of the research The study group consisted of social studies teachers working in Nevşehir city centre and in different villages. It consists of 18 teachers. Purposeful sampling in determining the study group Criterion sampling, which is one of the methods, was used. Special sampling, an in-depth is the selection of information-rich situations within the scope of research to conduct research. A purposive sampling method was used while determining the study group. data in research A semi-structured interview form was used to collect data. Interview form It was created by the researcher using the relevant literature. Interview form 2 consists of sections. In the first part, questions about teachers' personal information while found; In the second part, teachers' learning in social studies curriculum prepared to determine the views of the fields of study on the relationship between sociology and sociology. questions are included. The data were collected by the researcher between June and August. collected by face-to-face interview method. The obtained data were analyzed by the content analysis method. were coded and interpreted by turning into tables. At the end of the research, the social phenomena of sociology and social studies complement each other. They stated that sociology and social studies courses complement each other. They think that sociology should be included in the social studies curriculum. thought and learning areas related to sociology in the social studies curriculum. It was seen that they thought that they contributed to the purpose of the course at a high level.