Sosyal bilgiler dersi 2005 ve 2018 öğretim programlarının karşılaştırılması
Comparison of social studies lesson 2005 and 2018 curriculum
- Tez No: 533992
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. İBRAHİM SARI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Öğretim programı, program ögeleri, sosyal bilgiler, Curriculum, curriculum principles, social studies
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türkçe ve Sosyal Bilimler Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Sosyal Bilgiler Öğretmenliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 89
Özet
Bu araştırmada, Sosyal Bilgiler dersi (4 ve 5. Sınıflar) 2005 ve 2018 öğretim programlarının, program öğeleri (amaç, içerik, öğrenme-öğretme süreci, ölçme ve değerlendirme) bakımından karşılaştırılması yapılarak, benzerlikler ve farklılıkların ortaya çıkarılmasına çalışılmıştır. Bu sebeple çalışma her iki öğretim programı üzerinde yoğunlaşmıştır. Literatür incelemesi niteliği taşıyan bu çalışma; giriş, kuramsal açıklamalar ve ilgili araştırmalar, yöntem, bulgular ve yorum, sonuç ve öneriler olmak üzere beş ana bölümden oluşmuştur. Çalışma betimsel doküman analizi çalışmasıdır. Araştırma sürecinde çalışmanın amacına yönelik mevcut kaynaklar bulunmuş, her kaynak dikkatlice incelenmiş, gerekli bilgiler not alınmış ve notlardan yola çıkarak değerlendirme işlemi yapılmıştır. 2005 Sosyal Bilgiler dersi öğretim Programında vizyon ve temel felsefe ile ilgili açıklama yapılmasına karşın 2018 öğretim programında herhangi bir açıklamaya yer verilmemiştir. 2005 ve 2018 programı yapılandırmacılık eğitim felsefesinin ilkeleri esas alınarak hazırlanmıştır. Her iki programda da öğrenci merkezli, toplu öğretim ve tematik yaklaşımın benimsendiği görülmektedir. İki öğretim programında da hedeflerin olduğu, 2005 öğretim programında toplam 175, 2018 öğretim programında ise 131 kazanım bulunduğu, 2005 öğretim programında genel olarak 8 öğrenme alanı olduğu, 2018 öğretim programının ise 7 öğrenme alanı çerçevesinde meydana getirildiği ancak bazı öğrenme alanlarının isimlerinin değiştirildiği görülmüştür. Sosyal Bilgiler dersi 2018 öğretim programında yer alan becerilerin bir bölümü günümüz gereksinimleri doğrultusunda güncellenmiştir. Diğer bir bölümü ise 2005 öğretim programındaki temel becerilerinden alındığı görülmektedir. 2005 öğretim programının içerdiği değerlerin 16 tanesinin 2018 programında aynı şekilde yer aldığı ve 2018 programında değer sayısının düşürüldüğü görülmektedir. Ölçme ve değerlendirme açısından 2018 öğretim programında klasik ve alternatif yöntemlerin kullanılmasını vurgulamış ve 2005 öğretim programından hangi yönlerden ayrıldığı belirtilmemiştir. Bu bağlamda 2018 öğretim programının 2005 öğretim programına göre çok fazla bir yenilik getirmediği söylenebilir.
Özet (Çeviri)
In this study, social studies lesson (4th and 5th grades) 2005 and 2018 education programs, program elements (purpose, content, learning-teaching process, measurement and evaluation) in terms of similarities and differences are tried to be revealed. For this reason, the study focuses on both curricula. This is a literature review; introduction, theoretical explanations and related researches, methods, findings and comments, conclusions and recommendations. The study is a descriptive document analysis study. During the research process, available resources were found for the purpose of the study, each source was carefully examined, the required information was noted and the evaluation process was made based on the notes. Although there are explanations about vision and basic philosophy in 2005 Social Studies curriculum, no explanations were given in 2018 curriculum. The program of 2005 and 2018 is based on the principles of constructivism education philosophy. In both programs, student-centered, collective education and thematic approach are adopted. It was observed that there were targets in two teaching programs, a total of 175 in the 2005 curriculum, 131 in the 2018 curriculum, 8 in the 2005 curriculum, 8 in the learning curriculum and 2018 in the curriculum. Some of the skills included in the 2018 curriculum have been updated in line with today's requirements. Another part is taken from the basic skills of 2005 curriculum. It is seen that 16 of the values included in the 2005 curriculum were included in the 2018 program and the number of values in the 2018 program was reduced. In terms of measurement and evaluation, 2018 emphasized the use of classical and alternative methods in the curriculum, and it was not stated in which direction the 2005 curriculum was separated. In this context, it can be said that the 2018 curriculum did not bring much innovation compared to the 2005 curriculum.