Ahmed b. Türkî'nin Hidâyetü'l-münîb fî İhtisâri't-Terğib ve't-Terhîb adlı eserinin tahkîki ve metodu
Tahkik and method of Ahmed b. Türkî's book named Hidâyetü'l-münîb fî İhtisâri't-Terğib ve't-Terhîb
- Tez No: 710178
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ABDULVEHHAB GÖZÜN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Ahmed b. Türkî, Hadis, Hidâyetü'l-münîb, Münzirî, Tahkik, Ahmed b. Türkî, Hadith, Hidâyetü'l-münîb, Münzirî, Tahkik
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gümüşhane Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 174
Özet
İlk asırlarından itibaren İslâm'ın ikinci temel kaynağı olan sünnete ulemâ büyük önem vermiştir. Nitekim onlar dağınık olan hadislerin toplanması, tasnif edilmesi ve anlaşılması için büyük çaba sarf etmişlerdir. Pratik hayatta Müslümanlara fayda sağlayacak, onları yanlışlardan uzak tutup hayra teşvik edecek hadislerin müstakil kitaplarda toplanması da bu gayretlerin bir ürünü olmuştur. Bu hususta sarfettiği çabası asrının âlimleri tarafından bilinen Münzirî kıymetli bir eser kaleme almıştır. Sonraki âlimler de bu kitap üzerinde ihtisar ve hâşiye türünde çalışmalar yapmışlardır. Ahmed b. Türkî el-Menşelîlî'nin Hidâyetü'l-münîb fî ihtisâri't-Terğîb ve't-terhîb isimli eseri bu çalışmalardan biridir. Bu çalışmanın amacı, Ahmed b. Türkî el-Menşelîlî'nin Hidâyetü'l-münîb fî ihtisâri't-Terğîb ve't-terhîb isimli eserini tahkik edip ilim dünyasına sunmaktır.
Özet (Çeviri)
From the first centuries of İslam, scholars have taken note of sunnah which is the second source of it.Thus, they made great effort in compiling disorganized hadiths, classifying them and making them easily understandable. The collection of hadiths which help Muslims in practical life, keep them from bad and lead them to good in books is one of the results of these efforts. Münzirî, whose efforts in this regard were known by the scholars of his centuries, had written a book. The later scholars worked on this book, some made abbrevitation studies while some added foot note. The book called Ahmed b. Türkî el-Menşelîlî's Hidâyetü'l-münîb fî ihtisâri't-Terğîb ve't-terhîb is one of those works.The purpose of this work is to analayse the book Ahmed b. Türkî el-Menşelîlî's Hidâyetü'l-münîb fî ihtisâri't-Terğîb ve't-terhîb and introduce it to scientific world.