Başlangıçtan günümüze Azerbaycan-Ukrayna ilişkileri
Azerbaijan-Ukraine relations from the beginning to the present
  1. Tez No: 710207
  2. Yazar: FARHAD ABBASOV
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUHARREM GÜRKAYNAK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Azerbaycan, Ukrayna, Siyasi İlişkiler, Ekonomik İşbirliği, Askeri-Teknik İşbirliği, Kültürel Bağlar, Eğitimsel ve Bilimsel Etkileşim, Azerbaijan, Ukraine, Political Relations, Economic Cooperation, Military-Technical Cooperation, Cultural Ties, Educational and Scientific Interaction
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 130
Özet
Azerbaycan ile Ukrayna arasında diplomatik ilişkilerin kurulmasından yüzyıllar önce iki halk arasında tarihsel ilişkiler mevcut olmuştur. Azerbaycan ile Ukrayna arasındaki ilk bağlar ve ticari ilişkiler 18. yüzyıla kadar uzanmaktadır. Azerbaycan Demokratik Cumhuriyeti ile Ukrayna Halk Cumhuriyeti'nın 1918-1920 yılları arasındaki ilişkileri, iki ülke arasındaki bağımsız ilişkilerin oluşturulması açısından büyük önem taşımıştır. Bu ilişkiler ilk diplomatik temaslardan iki devlet arasında diplomatik misyon değişimine kadar gelişmiştir. Sovyet Rusya'nın işgalinden sonra Azerbaycan ve Ukrayna bağımsızlığını kaybetmiş ve iki devlet arasındaki bağımsız siyasi ilişkiler sona ermiştur. 1991 yılında halklarımız yeniden bağımsızlığını kazandığında Azerbaycan-Ukrayna ilişkileri tekraren kurulmuştur. Bugün Azerbaycan ve Ukrayna arasındaki ilişkiler stratejik ortaklık düzeyinde gelişmektedir. İki ülke arasında siyasi etkileşim, ekonomi ve ticaret, bilim ve eğitim, kültür ve insani yardım alanlarında işbirliğini genişletmek için büyük bir potansiyel vardır. Ukrayna ile ilişkilerin güçlendirilmesi ve daha da genişletilmesi, Azerbaycan Cumhuriyeti dış politikasının önemli başarılarından biri olmuştur. Ukrayna Azerbaycan için her bakımdan elverişli bir ortak olmuştur. Azerbaycan ile Ukrayna arasında ikili stratejik ortaklık ve derinleşen işbirliği, bölgede istikrarın bir göstergesi haline gelmiştir. Çalışmada, Azerbaycan ve Ukrayna arasındaki ilişkilerin tüm alanlarına değinilecek, ikili işbirliğinin gelişim yolları incelenecek ve karşılıklı işbirliğinin ilerleme olanakları değerlendirirlecektir.
Özet (Çeviri)
Centuries before the establishment of diplomatic relations between Azerbaijan and Ukraine, historical relations existed between the two peoples. The first ties and commercial relations between Azerbaijan and Ukraine date back to the 18th century. The relations between the Azerbaijan Democratic Republic and the Ukrainian People's Republic between 1918 and 1920 were of great importance for the establishment of independent relations between two countries. These relations have developed from the first diplomatic contacts to the diplomatic mission exchange between the two states. After the occupation of Soviet Russia, Azerbaijan and Ukraine lost their independence and independent political relations between the two states came to an end. When both peoples regained their independence in 1991, Azerbaijan-Ukraine relations were established again. Relations between Azerbaijan and Ukraine today develop at the level of strategic partnership. There is great potential to expand cooperation between the two countries in the areas of political interaction, economy and trade, science and education, culture and humanitarian aid. Strengthening and further expanding relations with Ukraine has been one of the important achievements of the foreign policy of the Azerbaijan Republic. Ukraine has been a favorable partner for Azerbaijan in all respects. Bilateral strategic partnership and deepening cooperation between Azerbaijan and Ukraine has become an indicator of stability in the region. In the study, all areas of the relations between Azerbaijan and Ukraine will be addressed, the development ways of bilateral cooperation will be examined and the possibilities of mutual cooperation will be evaluated.