Selim İleri'nin Bodrum Dörtlemesi ana başlıklı romanlarında anlatıcı profilleri ve anlatım teknikleri (Bilinç Akımı tekniği)
Narrative profiles in the Selim Ileri's novels with the main title of Bodrum Dortlemesi and narrative techniques (Consciousses Flow technique)
  1. Tez No: 710268
  2. Yazar: MUHAMMET LÜTFÜ AKYÜZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. NURULLAH ŞAHİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Türk Dili ve Edebiyatı, Education and Training, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Anlatıcı, Bakış Açısı, Bilinç Akımı, Selim İleri, Bodrum Dörtlemesi, Anlatım Tekniği, Narrator, Point of View, Stream of Consciousness, Selim İleri, Bodrum Tetralogy, Narrative Technique
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türkçe ve Sosyal Bilimler Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Türkçe Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 136
Özet
Geleneksel roman anlayışının yerini modern roman anlayışına bıraktığı günümüzde edebî eserlerde anlatıcı tipleri de değişim göstermektedir. Geleneksel anlatıcı tipleri yerini modern anlatıcı tiplerine bırakmaktadır. Selim İleri'nin kaleme aldığı Bodrum Dörtlemesi serisinde kullanılan anlatıcı tiplerinin modern romanlarda kullanılan anlatıcı tipleriyle örtüşüp örtüşmediğinin tespit edilmesi amacıyla gerçekleştirilen bu çalışmada“Selim İleri'nin Bodrum Dörtlemesi ana başlıklı romanlarında anlatıcı profilleri, bakış açısı ve anlatım teknikleri, -bilinç akımı-açısından nasıldır?”sorusuna cevap aranmıştır. Selim İleri'nin Bodrum Dörtlemesi'nin anlatıcı tipleri, bakış açıları ve bilinç akımı tekniğine göre incelendiği bu araştırma nitel yaklaşıma göre tasarlanmış ve tarama yöntemine göre yürütülmüştür. Araştırmada veri toplama tekniği olarak doküman analizi kullanılmıştır. Elde edilen veriler betimsel analiz ve içerik analizi teknikleriyle çözümlenmiş ve değerlendirilmiştir. Araştırmada Selim İleri'nin Bodrum Dörtlemesi'ndeki anlatıcı tipleri ve bilinç akımının tespit edilmesi aşamasında“Her Gece Bodrum”,“Ölüm İlişkileri”,“Cehennem Kraliçesi”ve“Bir Akşam Alacası”adlı kitapları çalışmanın kapsamını oluşturmaktadır. Modern romanın gerektirdiği anlatıcı tipleri ve bakış açısının kullanıldığı ve bireyi anlatmada kullanılan bilinç akımı tekniğinin amaca uygun bir şekilde kullanıldığı sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
Today where traditional novel understanding has given way to modern novel understanding, narrator types also change in literary works. Traditional narrator types give way to modern narrator types. In this study, which was carried out to determine whether the narrator types used in the Bodrum Tetralogy series written by Selim İleri match up with the narrator types used in modern novels, answer for the question of“How are the narrator profiles in the novels main titled Selim İleri's Bodrum Tetralogy in terms of point of view and narrative techniques, (stream of consciousness) technique?”was sought.“ This research, in which the narrator types of Selim İleri's Bodrum Tetralogy were examined according to point of views and stream of consciousness technique, was designed according to the qualitative approach and conducted according to the scanning method. Document analysis was used as the data gathering method in the research. The obtained data were worked out and evaluated with descriptive analysis and content analysis techniques. In the stage of determining the narrator types and the stream of consciousness in Selim İleri's Bodrum Tetralogy, his books named ”Her Gece Bodrum“, ”Ölüm İlişkileri“, ”Cehennem Kraliçesi“ and ”Bir Akşam Alacası" form the scope of the study. It was concluded that the narrator types and point of view required by the modern novel, and the stream of consciousness technique to describe an individual was used appropriately.