Sezer Ateş Ayvaz'ın hikâyeciliği
Storytelling of Sezer Ateş Ayvaz
  1. Tez No: 710267
  2. Yazar: ŞAFAK KAYABAŞI
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ÖZNUR ÖZDARICI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Sezer Ateş Ayvaz, hikâye, yapı, tema, dil ve üslûp, Sezer Ateş Ayvaz, story, structure, theme, language and style
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kırıkkale Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 364
Özet
Bu çalışma edebiyata emek vermeye aktif olarak devam eden Sezer Ateş Ayvaz'ın hikâyeciliğini ayrıntılı bir biçimde açıklamayı ve Türk edebiyatındaki yerini tespit etmeyi amaçlamaktadır. Çalışmada malzemenin sunduğu imkan dahilinde oluşturulan alt başlıklar doğrultusunda kaynak taraması yapılarak okunacak kitaplar, dergiler, tezler, makaleler belirlenmiştir. Sezer Ateş Ayvaz'ın dört hikâye kitabı incelenmekle birlikte ayrıca katıldığı antolojilerde yer alan hikâyelerine, dergilerde çıkan yazılarına, sempozyum ve projelerdeki konuşmalarına, eserleri üzerine yapılan değerlendirmelere de değinilerek hikâyeciliği ayrıntılı bir şekilde incelenmiştir. Okumalar sonucu elde edilen bilgiler ile hikâyelerden elde edilen bulgular birleştirilerek bir senteze ulaşılmıştır. Giriş bölümünde hikâye türünün doğuşu, gelişimi ve Sezer Ateş Ayvaz'ın Türk hikâyeciliğindeki yeri dikkatlere sunulmuştur. Birinci bölümde yazarın hususi hayatına yer verilmiş, hususi hayatla beraber şekillenen edebî hayatına ve eserlerine değinilmiştir. İkinci bölümde yazarın hikâyeleri Sezer Ateş Ayvaz'ın Hikâyelerinde Yapı ve Tema başlığı altında hikâyelerden somut örnekler verilerek incelenmiş, malzemenin yönlendirmesine göre, edebiyat kuramlarından istifade edilmiştir. Üçüncü bölümde Sezer Ateş Ayvaz'ın Hikâyelerinde Dil ve Üslûp başlığı altında hikâyelerin dil özellikleri ve sanatsal yönleri incelenmiştir. Sonuç ve Değerlendirme bölümünde elde edilen sentezlere yer verilerek genel bir değerlendirmeye varılmış ve yazarın Türk edebiyatındaki yeri araştırmacıların dikkatine sunulmuştur. Kaynakça bölümü İncelenen Hikâyeler başlığı, Yararlanılan Kaynaklar başlığı ve bu başlık altındaki Kitaplar, Sözlükler ve Ansiklopediler, Süreli Yayınlar ve Makaleler, Tezler, Sempozyum Bildirileri, İnternet Kaynakları alt başlıkları şeklinde oluşturulmuştur.
Özet (Çeviri)
This study aims to explain the storytelling of Sezer Ateş Ayvaz, who continues to actively work on literature, and to determine his place in Turkish literature. In the study, the books, journals, theses and articles to be read were determined by scanning the sources in line with the subtitles created within the possibilities offered by the material. Along with examining four story books of Sezer Ateş Ayvaz, his storytelling was also examined in detail by referring to his stories in the anthologies he participated, his articles published in magazines, his speeches in symposiums and projects, and the evaluations made on his works. A synthesis was reached by combining the information obtained as a result of the readings and the findings obtained from the stories. In the introduction, the birth and development of the story genre and the place of Sezer Ateş Ayvaz in Turkish storytelling are presented to attention. In the first chapter, the private life of the author is given, and his literary life and works, which are shaped together with his private life, are mentioned. In the second part, the author's stories were examined by giving concrete examples from the stories under the title of Structure and Theme in Sezer Ateş Ayvaz'ın Stories, and literary theories were used according to the direction of the material. In the third chapter, the language features and artistic aspects of the stories were examined under the title of Language and Style in the Stories of Sezer Ateş Ayvaz. A general evaluation was made by giving place to the syntheses obtained in the Conclusion and Evaluation section and the place of the author in Turkish literature was presented to the attention of researchers. The Bibliography section is composed of the title of Examined Stories, the title of Benefited Resources, and the subtitles of Books, Dictionaries and Encyclopedias, Periodicals and Articles, Theses, Symposium Papers, Internet Resources under this title.