Turtûşî'nin hadîs kullanımı ve Kitâbu'l-Havâdis ve'l-Bid'a isimli kitabının değerlendirilmesi
Use of hadith by Turtushi and evalution of 'Kitâb al-Hawâdith wa'l- Bid'a'
- Tez No: 710348
- Danışmanlar: PROF. DR. ALİ ÇELİK
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Hadîs, Ricâl ilmi, Turtûşî, Bid'at, Sünnet İhdâsı, Hadith, Rijal Studies, at-Turtushi, Bid'ah, Creation of Sunnah
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 217
Özet
Hadîs ilminde ricâl araştırmaları, hadîslerin değerlendirilmesi ve iyi anlaşılabilmesi için gereklidir. Bu çalışma iki temel amaca matuf olarak yapılmıştır. Bunların birincisi, hadîs ilminin erken dönemlerinde yaşamış olan Ebû Bekir Muhammed b. Velîd et-Turtûşî'nin hadîs ilmine katkılarının tespiti, ikincisi mezkûr kişinin bid'at konusunda yazmış olduğu Kitâbu'l-havâdis ve'l-bid'a isimli kitabının bid'at literatürü bağlamında değerlendirilmesidir. Çalışma bir giriş bölümü ve konunun tafsilatlı bir şekilde ele alındığı üç bölüm üzerine bina edilmiştir. Elde edilen veriler neticesinde çalışmanın değerlendirildiği bir sonuç bölümü ile bitirilmiştir. Giriş bölümünde konunun amacı, önemi, yöntemi ve kaynakları belirlenmiştir. Birinci bölümde çalışmaya konu olan âlimin hayatı, ilmî kişiliği, kitapları ve hadîs kullanım metotları ele alınmıştır. Bu bölümde Turtûşî'nin kitapları incelenerek onun hadîsleri kitaplarında nasıl değerlendirdiği tespit edilmeye çalışılmıştır. Hadîs ilminde farklı ve orijinal sayılabilecek uygulamaları kitaplarındaki örnekler üzerinden incelenmiştir. İkinci bölümde bid'at kavramının mahiyeti, Kur'ân ve sünnetteki anlamı, etimolojik olarak nasıl bir süreçten geçtiği tetkik edilmiştir. Farklı yüzyıllarda yaşamış âlimlerin bu kavramı nasıl değerlendirdiği nakillerle ortaya konulmuş, böylece Turtûşî'nin bid'at anlayışının da nasıl bir konumda olduğu incelenmiştir. Çalışmanın üçüncü bölümünde ise Kitâbu'l-havâdis ve'l-bid'a, tahkikleri, bölümleri, şekil ve muhtevâsı açısından ele alınmış, kitapta bid'at kabul edilen uygulamalar ve müellifin onları bid'at sayarken kullandığı delilleri değerlendirilmiştir. Sonuç bölümünde çalışma sonunda varılan neticeler ifade edilmiş, tespit, tenkit ve teklif cümleleri ile çalışma bitirilmiştir.
Özet (Çeviri)
Rijal research in the science of hadith is necessary for the evaluation and understanding of hadiths. This study was conducted for two purposes. One of them is to determine method of using of hadiths by Turtushi. The other one is to evaluate his book“Kitâb al-Hawâdith wa'l-Bid'a”on the context of literature of bid'ah. The study is built on an introductory chapter and three chapters in which the subject is discussed in detail for these purposes. The study is concluded with a conclusion section in which the study is evaluated. The aim, importance, method and sources of the subject are determined in the introduction. In the first chapter, the life, scientific personality, books and hadith usage methods of the scholar, which is the subject of the study, are discussed. In this section, Turtushi's books were examined and it was tried to determine how he evaluated the hadiths in his books. His different and original practices in the science of hadith have been tried to be determined through the examples in their books. In the second chapter, the nature of the concept of bid'ah, its meaning in the Qur'an and the Sunnah, and the etymological process are examined. It has been tried to reveal how the scholars who lived in different centuries evaluated this concept by means of narrations; thus, the position of Turtushi's understanding of bid'ah was also examined. In the third chapter of the study, Kitâbu'l-havâdis ve'l-bid'a is discussed in terms of its investigations, sections, form and content. and the practices that are accepted as bid'ah in the book and the evidences used by the author while counting them as bid'ah are evaluated. The study was concluded with the statements of determination, criticism and proposal in the conclusion.