Seramik sanatında soyut dışavurumculuk ve Peter Voulkos
Abstract expressionism in ceramic art and Peter Voulkos
- Tez No: 710377
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ AYŞE CANBOLAT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Güzel Sanatlar, Sanat Tarihi, Fine Arts, Art History
- Anahtar Kelimeler: Seramik, Soyut Dışavurumculuk, Peter Voulkos, Seramik Heykel, Ceramics, Abstract Expressionism, Peter Voulkos, Ceramic
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Seramik Sanat ve Tasarım Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 127
Özet
İngiltere'de ortaya çıkan Sanayi Devrimi ile birlikte sosyal yaşamda etkili olan modern kavramı, sanat alanında da kendini göstererek modernizmin oluşum sürecini başlatmıştır. Modernizmin; geleneksel sanat algısını değiştirdiği bu süreçte soyut sanat akımları ortaya çıkmaya başlamıştır. Bu akımlarından biri olan Soyut Dışavurumculuk; politik, estetik ve ahlaki sınırları ortadan kaldırmakla birlikte öncelikle resim alanında etkili olmuştur. Resimde figür, mekân ve nesne gibi öğelerin tuval yüzeyinden uzaklaşmasını sağlayan Soyut Dışavurumculuk geleneksel resim algısını değiştirmiştir. Bu algı değişiminin seramik sanatına yansımalarını ortaya koymak bu çalışmanın amacını oluşturmaktadır: Uzun ve köklü bir geçmişe sahip olan seramik, ağırlıklı olarak geleneksel yanı ile ön plana çıkmıştır. Soyut Dışavurumculuk akımından da etkilenerek, geleneksel üretim anlayışı ve teknik sınırlarının ötesinde bir ifade alanı oluşturmuştur. Bu akımın seramik sanatındaki en önemli temsilcisi olan Amerikalı seramik sanatçısı Peter Voulkos'un; tornada şekillendirme yöntemiyle ürettiği ilk dönem eserleri tornanın simetrisi ile olan bağını korurken, son dönem çalışmalarında yırtma, koparma, parça ekleme ya da çıkarma, deforme etme gibi gelenek, işlev ve teknik sınırların ötesinde çağdaş eserler ortaya koyduğu görülmektedir. Sanatçı; etkilendiği süreçler, eğitimci yanı, sanata, seramiğe bakış açısı ve yaklaşımları doğrultusunda ele alınmaya çalışılmıştır. Seramiğin çağdaş sanat boyutunun ön plana çıkmasında sanatçı kimliği ve yetiştirdiği öğrencileri ile önemli bir yere ve değere sahip olan Peter Voulkos'u ele alan bu çalışmanın; çağdaş seramik sanatı alanında yapılacak araştırmalar için bir kaynak olması hedeflenmiştir.
Özet (Çeviri)
The concept of modern, which was effective in social life with the Industrial Revolution that emerged in England, started the formation process of modernism by showing itself in the field of art. Modernism; Abstract art movements began to emerge in this process, in which the traditional perception of art changed. Abstract Expressionism, one of these movements; Although it removed the political, aesthetic and moral boundaries, it was primarily effective in the field of painting. Abstract Expressionism, which allows elements such as figures, spaces and objects to move away from the canvas surface, has changed the traditional perception of painting. The aim of this study is to reveal the reflections of this change in perception on ceramic art. Ceramic, which has a long and deep-rooted history, has come to the fore with its traditional side. Influenced by the Abstract Expressionism movement, it created a field of expression beyond the traditional production understanding and technical boundaries. American ceramic artist Peter Voulkos, who is the most important representative of this movement in ceramic art; While the early works he produced using a ceramic shaping lathe preserve their connection with the symmetry of the lathe, it is seen that in his recent works, he has produced contemporary works beyond the boundaries of tradition, function and technique such as tearing, tearing, adding or removing parts, deforming. Artist; In this study, it has been tried to be discussed in the direction of the situation, processes, educator side, perspective and approaches to art and ceramics. This work, which deals with Peter Voulkos, who has an important place and value with his artist identity and the students he trained, in bringing the contemporary art dimension of ceramics to the fore; It is aimed to be a source for researches to be made in the field of cntemporary ceramic art.