Bandırma (Balıkesir) ve çevresinde doğal olarak yetişen, pazarlarda satılan otsu bitkiler ve bunlardan yararlanma yolları
Herbaceous plants that grow naturally in Bandirma (Balikesir) and its surroundings and are sold in the market places and ways to benefit from them
  1. Tez No: 710376
  2. Yazar: ONUR KOÇ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. LEVENT ŞIK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Biology
  6. Anahtar Kelimeler: Bandırma, Ekonomik Bitkiler, Bandırma, Economical Plants
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Manisa Celal Bayar Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 67
Özet
Bu çalışma 2019-2021 yılları arasında Bandırma ve çevresinde doğal olarak yetişen ve yöre halkı tarafından çeşitli amaçlarla kullanılan bitkileri belirlemek amacıyla yapılmıştır. Çalışmanın materyalini oluşturan bitkilere ait örnekler semt pazarlarından ya da bu konuda bilgi ve deneyim sahibi olduğu düşünülen kişilerle yapılan görüşmelerden elde edilmiştir. Belirlenen bitkilerin tayinleri yapılmış, bu iş için Türkiye Florası başta olmak üzere çeşitli flora kitaplarından ve bilimsel makalelerden yararlanılmıştır. Teşhisi yapılan bitkilerin yöresel adları, kullanım şekilleri ve amaçları not edilmiştir. Çalışma sonucunda 19 adet çiçekli bitki taksonu belirlenmiş, literatür bilgisi ile desteklenen veriler bir liste halinde bu tez metninde sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
This study aims to determine the plants that grow naturally in Bandırma and its surroundings and are used for various purposes by the local people between the years 2019-2021. The samples of the plants that make up the material of the study were obtained from the neighborhood markets or from the interviews with people who are thought to have knowledge and experience on this subject. Determination of the collected plants was made. For this work, various flora books and scientific articles, especially Flora of Turkey, were used. The local names, usage patterns and purposes of the determined plants were noted. As a result of the study, 19 flowering plant taxa were determined, and the data supported by the literature were presented in a list in this thesis text.