Sultan Sazlığı Havzasında nüfus ve yerleşme
Population and settlement in the Sultan Sazlığı Basin
  1. Tez No: 710394
  2. Yazar: PAKİZE YUKA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. EMİN TOROĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Coğrafya, Geography
  6. Anahtar Kelimeler: Sultan Sazlığı, Sulak Alan, Nüfus, Nüfusun Tarihsel Gelişimi, Yerleşme, Sultan Marshes, Wetland, Population, Historical Development of Population, Settlement
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Coğrafya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 143
Özet
Araştırma konusunu oluşturan Sultan Sazlığı Havzası İç Anadolu Bölgesi'nin Orta Kızılırmak Bölümü'nde yer almaktadır. Bu çalışmanın temel amacı, L34 paftası içerisinde yer alan yerleşmeleri ve bu yerleşmelerin nüfus, nüfusun dağılışı, yerleşmelerdeki nüfus yoğunluklarını belirlemektir. Bu amacın gerçekleştirilebilmesi için Sultan Sazlığı Havzası ve çevresindeki nüfus ve yerleşmeyi etkileyen fiziki ve beşerî faktörler üzerinde durulmuştur. Araştırma sahasında L34 pafta sınırları içerisinde Kayseri iline bağlı 3 ilçe bulunmaktadır. Bunlar Develi, Yahyalı ve Yeşilhisar ilçeleridir. 1935 yılında Develi'de 12, Yahyalı'da 10 ve Yeşilhisar'da 17 yerleşme bulunurken 2020 yılına gelindiğinde Develi'de 19, Yahyalı'da 18 ve Yeşilhisar'da 20 yerleşme bulunmaktadır. 1975 yılından sonra nüfus sayısı artarak yeni yerleşim yerleri meydana gelmiştir. 2020 yılında Develi'de 66250 kişi, Yahyalı'da 17936 ve Yeşilhisar'da ise 15935 kişi ilçe merkezlerinde yaşamıştır. Sultan Sazlığı havzasında yerleşmelerin temel ekonomik faaliyeti tarım ve hayvancılığa dayanmaktadır. Çalışma alanında fiziki coğrafi şartlara bağlı olarak ürün çeşitliliği olmakla birlikte tahıl, endüstri bitkileri, sebze ve meyve üretimi üzerinde yoğunlaşılmıştır. Tarım faaliyetlerinin yanı sıra büyükbaş, küçükbaş, kümes hayvancılığı ve arıcılık faaliyetleri de incelenmiştir. Çalışma alanında yapılan ekonomik faaliyetlere bağlı olarak çeşitli kır yerleşme tipleri görülmektedir. Yayla, çardak, dam ve ağıl yerleşmeleri geçici yerleşim yerleri olmakla birlikte yöredeki halkın tarım ve hayvancılık faaliyetlerini sürdürmek amacıyla yerleşmektedirler. Mahalle, köyler ve çiftlikler ise sürekli olarak kalınan yerleşim yerleridir.
Özet (Çeviri)
Kızılırmak Section of the Central Anatolia Region. The main purpose of this study is that such a study, to determine the settlements in the L34 map and the population of these settlements, the distribution of the population, and the population densities in the settlements. In order to achieve this aim, physical and human factors affecting the population and settlement around the Sultan Marshes Basin were emphasized. There are 3 districts of Kayseri province within the borders of L34 map in the research area. These are Develi, Yahyalı and YeĢilhisar districts. While there were 12 settlements in Develi, 10 settlements in Yahyalı and 17 settlements in YeĢilhisar in 1935, by 2020 there were 19 settlements in Develi, 18 settlements in Yahyalı and 20 settlements in YeĢilhisar. After 1975, the number of population increased and new settlements emerged. In 2020, 66250 people in Develi, 17936 people in Yahyalı and 15935 people in YeĢilhisar lived in the district centers. The basic economic activity of the settlements in the Sultan Marshes basin is based on agriculture and animal husbandry. In the study area, although there is a variety of products depending on the physical geographical conditions, the focus is on the production of grain, industrial plants, vegetables and fruits. In addition to agricultural activities, cattle, ovine, poultry and beekeeping activities were also examined. Depending on the economic activities carried out in the study area, various rural settlement types are seen. Although plateau, gazebo, roof and barn settlements are temporary settlements, they are settled in order to continue the agricultural and animal husbandry activities of the people in the region. Neighborhoods, villages and farms are permanent settlements.