İş sözleşmesinin feshinde geçerli neden kavramı
The concept of the valid reason for termination of the employment contract
- Tez No: 710484
- Danışmanlar: PROF. DR. AHMET NİZAMETTİN AKTAY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Law
- Anahtar Kelimeler: Fesih, İş Güvencesi, Geçerli Neden, Haklı Neden, İşe İade Davası, Termination, Job Assurance, Valid Reason, Justified Reason, Return To Work Case
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Antalya Bilim Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Özel Hukuk Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 143
Özet
İş sözleşmesini fesih hakkı, Modern İş Hukuku'nda, işverene bağlı ve ekonomik bakımdan da güçsüz durumda bulunan işçiyi koruma amacına hareket ederek sınırlandırılmıştır. Bu sınırlandırmaların başında iş güvencesi kavramı gelmektedir. Bu kavram, işçilerin işveren tarafından yapılacak keyfi fesihlere karşı korunmasını hedeflemiştir. Çalışmamda 'iş güvencesi' kavramının Türk İş Hukuku'nda yeri, önemi ve şartları, ilgili mevzuat hükümleri ile beraber yer verilmiştir. Temel kaynağını iş güvencesi kavramından alan ve kanunun 18. maddesinde düzenlenen 'geçerli neden' kavramı incelenmiştir. İlk olarak 'geçerli neden' kavramı tanımlanmış akabinde kanun maddeleri ve Yargıtay içtihatlarıyla nelerin 'geçerli neden' kabul edildiği maddeler halinde sıralanmıştır. Ayrıca yine aynı maddede yer alan geçerli neden oluşturmayan haller de tezin içeriğinde yer almıştır. Uygulamada en çok karıştırılan 'haklı fesih' ve 'geçerli nedene dayalı fesih' kavramları mukayese edilerek iki fesih türü hakkında netlik kazandırılmak istenmiştir. Çalışmamın son bölümünde geçersiz feshin sonuçları ele alınmıştır. İşe iade davasının hukuki niteliği, süreler ve talep edilecek haklara tez içeriğinde yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
The right to terminate an employment contract is limited in Modern labor law to protect an employee who is dependent on the employer and is also economically powerless. At the beginning of these limitations is the concept of job security. This concept aimed to protect workers from arbitrary termination by the employer. In my study, the place, importance and conditions of the concept of 'job security' in Turkish Labour Law were included together with the provisions of the relevant legislation. The concept of 'valid reason', which takes its main source from the concept of job security and is regulated in Article 18 of the law, has been examined. First, the concept of a valid reason was defined, and then the articles of law and the case law of the Supreme Court were listed as articles on which the valid reason was accepted. In addition, the same article was also included in the content of the thesis in cases that do not constitute a valid reason. In practice, it was desirable to provide clarity about the two types of termination by comparing the concepts of justified termination and termination based on a valid reason, which are most confused. In the last part of my study, the results of invalid termination are discussed. The legal nature of the return to work case, periods, rights to be requested are included in the thesis content.