Çok anlamlı kelimelerin lügat anlam ve değişimleri (Sahih-i Müslim özelinde)
Lexical meanings and changes of polysemy words (Special to Sahih Muslim)
  1. Tez No: 710490
  2. Yazar: YASIR AMER IBRAHIM ALOTHMAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. VELİ ATMACA
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Delâlet, Hadis, Anlambilim, Lafız, Sahîh-i Müslim, Delalet, Hadith, Semantics, Lafiz, Sahih-i Muslim
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 272
Özet
Bu çalışmanın amacı Hz. Peygamber (s.a.s.)'in hadislerinde geçen kelimelerin dil, belagat ve anlambilim açısından ele almaktır. Bu sebeple çalışmamızda İmam Müslim'in el-Câmiu's-Sahîh'inde yer alan hadislerin büyük bir kısmında geçen kelimeler ele alınmış, delâlet ve anlambilim açısından kelimenin birden fazla anlamı arasındaki ilişkisi üzerinde titizlikle durulmuştur. Ayrıca araştırmada hadis-i şerîflerde geçen ortak kelimeler, eş anlamlı kelimeler, hakikat ve mecaz, eril ve dişil ve daha nice çeşitli dilsel yönler üzerinde de durulmuştur. Çalışmada, Hz. Peygamber (s.a.s.)'in hadislerinin, Arap nesir ve şiir mirası ile uyumluluk sağladığı yönüne de dikkat çekilmiş, kelimenin dilsel açıdan farklılıkları, bir anlamdan başka bir anlama geçişi gibi konular anlatılmıştır. Bu çalışma, el-Câmiu's-Sahîh'de geçen pekçok nebevî hadisleri analiz ettikten sonra, dilin, hayatımızın en önemli bileşenlerinden biri, doğamızın önemli unsuru, kültürümüzün taşıyıcısı ve aramızdaki birleştirici bağ olması gibi önemli sonuca varmıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is Mr. The aim is to deal with the words in the hadiths of the Prophet in terms of language, rhetoric and semantics. Forthisreason, in ourstudy, the words in most of the hadiths in Imam Muslim's al-Câmiu's-Sahîh were discussed, and the relation ship between more than one meaning of the word in terms of signification and semantics was carefully emphasized. In addition, common words in hadith-i sharifs, synonyms, truth and metaphor, masculine and feminine and many other linguistic aspects were also emphasized in the research. In the study, Mr. Attention was drawn to the fact that the hadiths of the Prophet were compatible with the heritage of Arabic prose and poetry, and the linguistic differences of the word and itstransition from one meaning to another were explained. After analyzing many prophetic hadiths in al-Camiu's-Sahih, this study has come to the important conclusion that language is one of the most important components of ourlives, an important element of our nature, the carrier of our culture and the unifying bond between us.