İstanbul ilinde bulunan üniversite öğrencilerinde sosyal medya bağımlılığı ve bağlanma biçimleri arasındaki ilişkinin incelenmesi
Investigation of relationship between social media addiction with relationship of attachment styles in university students in the city of İstanbul
- Tez No: 974501
- Danışmanlar: PROF. DR. FERİDE GÖKBEN HIZLI SAYAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: İnternet, sosyal medya bağımlılığı, bağlanma, Internet, social media addiction, attachment
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyal Bilimler Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Uygulamalı Psikoloji Bilim Dalı
Özet
Bu araştırmanın amacı, İstanbul ilinde bulunan üniversite öğrencilerinde sosyal medya bağımlılığı ve bağlanma biçimleri arasında bir ilişki olup olmadığını belirlemek, ayrıca sosyal medya bağımlılığı ve bağlanma biçimlerinin bazı değişkenlere göre farklılaşıp farklılaşmadığını incelemektir. Araştırmanın evrenini, üniversitede öğrenim gören ve çalışmaya online formlar üzerinden katılım sağlamış 206 öğrenci oluşturmaktadır. Çalışmada veri toplama aracı olarak;“Sosyal Medya Bağımlılığı”,“İlişkiler Anketi”ve Kişisel Bilgi Formu kullanılmıştır. Verilerin çözümlenmesinde SPSS 26 paket programı kullanılmış, katılımcıların demografik özellikleri ve ölçeklerden elde edilen veriler ile ilgili çözümlemeler için T Testi, One Way Anova Testi ve Spearman Korelasyon analizi yapılmıştır. İstanbul ilinde bulunan üniversite öğrencilerinin sosyal medya bağımlılığı ve bağlanma biçimlerinin cinsiyete göre, sosyal medya bağımlılığı alanında; yaşa göre, sosyal medya bağımlılığı ile korkulu ve kayıtsız bağlanma stilleri alt boyutları alanında; sosyoekonomik duruma göre, korkulu ve saplantılı bağlanma stilleri alt boyutları alanında; sosyal medya kullanım saatine göre, sosyal medya bağımlılığı alanında anlamlı farklılıklar olduğu bulunmuştur. Sosyal medya bağımlılığı ile korkulu, saplantılı ve kayıtsız bağlanma stilleri alt boyutları arasında anlamlı bir ilişki olduğu görülmüştür
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to determine whether there is a relationship between social media addiction and attachment styles among university students in Istanbul, and to examine whether social media addiction and attachment styles differ according to some variables. The universe of the research consists of 206 students who attended the university and participated in the study via online forms. As a data collection tool in the study;“Social Media Addiction”,“Relationship Questionnaire”and Personal Information Form were used. SPSS 26 package program was used to analyze the data, T Test, One Way Anova Test and Spearman Correlation analysis were performed for analysis of the demographic characteristics of the participants and the data obtained from the scales. Social media addiction and attachment styles of university students in Istanbul province according to gender, in the field of social media addiction; In the sub-dimensions of social media addiction and fearful and indifferent attachment styles by age; In the sub-dimensions of fearful and obsessive attachment styles according to socioeconomic status; It was found that there are significant differences in the field of social media addiction according to the time of social media usage. There was a significant relationship between social media addiction and fearful, obsessive and indifferent attachment styles sub-dimensions.