Üniversite öğrencilerinin kişilerarası ilişkileri ve bağlanma stilleri arasındaki ilişkinin incelenmesi
Exploration of the relationship between the university students interpersonal relations and attachment styles
  1. Tez No: 140818
  2. Yazar: İLKAY SAYMAZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HALUK YAVUZER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Bağlanma Stilleri, Kişilerarası İlişkiler, Kişilik, Benlik Modeli, Başkaları Modeli. m, Attachment Styles, interpersonal Relations, Personality, Mental Representations IV
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 194
Özet
oz Araştırma, üniversite öğrencilerinin Bağlanma Stilleri ile Kişilerarası İlişki Tarzları arasındaki ilişkiyi değerlendirmek amacıyla gerçekleştirilmiştir. Ayrıca, öğrencilerin bağlanma stilleri ve kişilerarası ilişkileri; yaş, cinsiyet ve diğer bireysel faktörler açısından incelenmiştir. Örneklem, İstanbul ve Marmara Üniversiteleri Eğitim Fakültelerinde öğrenim gören 474 öğrenciden oluşmaktadır. Katılımcılar, Eğitim Fakültelerinin çeşitli bölümlerinden, oranlı eleman örnekleme yöntemiyle seçilmiştir. Katılımcılara, 'İlişki Ölçekleri Anketi' (İOA) ve 'Kişilerarası İlişkiler Tarzı Ölçeği' (KİTÖ) uygulanmıştır. Bu ölçeklerin yanı sıra, araştırmacı tarafından öğrencilerin demografik ve çeşitli kişisel özelliklerini ölçmek amacıyla hazırlanan bir 'Anket' uygulanmıştır. Araştırmada elde edilen verilerin istatistiksel analizleri SPSS kullanılarak yapılmıştır. Verilerin çözümü ve yorumu için İlişkisiz Grup“t”Testi, Tek Yönlü Varyans Analizi ve Pearson Korelasyon Matriksi kullanılmıştır. Ortalamalar arasında anlamlı farklılığın bulunduğu durumlarda, tamamlayıcı hesaplardan“LSD”ve“TUKEY”testleri kullanılmıştır. Yapılan bu araştırmaya göre, Güvenli Bağlanma Stili ile; Duyarlılık ve Dışadönüklük faktörleri olumlu yönde ilişkili bulunmuştur. Korkulu Bağlanma Stili ile; Duyarlılık ve Dışadönüklük faktörleri olumsuz yönde ilişkili bulunmuştur. Saplantılı Bağlanma Stili ile; Bağımsızlık ve Kararlılık boyutları olumsuz, Destekleyicilik, Hoşgörü, Temkinlilik ve Dengelilik boyutları olumlu yönde ilişkili bulunmuştur. Kayıtsız Bağlanma Stili ile; Dışadönüklük faktörü olumsuz yönde ilişkili bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT The study was conducted to evaluate the relationship between the Attachment Styles and Interpersonal Styles of the university students. Besides, the students' attachment styles and interpersonal styles were examined through age, gender and other personal factors. The sample of the study was composed of 474 students attending to the Faculty of Education in Istanbul and Marmara Universities. The participants were chosen by stratified sampling method. The participants were applied“Relationship Scales Questionnaire”,“Interpersonal Styles Inventory”and a“Questionnaire”which was prepared by the researcher to examine the students' demographic and personal characteristics. The data held from the study was statistically analized by SPSS. Pearson Correlation Matrix,“t”Test and One Way ANOVA were used to analyze and interpret the data. The results of the study revealed that, Secure Style is related positively with the factors of Sensivity and Extraversion. Fearful Style is related negatively with the factors of Sensivity and Extraversion. Preoccupied Style is positively related with the dimensions of Nurturance, Tolerance, Stability and Deliberance and negatively related with the dimensions of Independence and Persistence. Dismissing Style is negatively related with the factor of Extraversion.