فتح المنان في تفسير القرآن ( سورة مريم 31 - 56 الآيات) دراسة وتحقيق
Fethü'l-Mennan Fi Tefsiri'l-Kur'an (Maryam Suresi 31 - 56 ayetleri) tahkik ve tahlili
  1. Tez No: 710555
  2. Yazar: AWAD KALAF SALEH ALEZZALDEEN
  3. Danışmanlar: دكتور. ERCAN ÇELİK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Şirazi, tefsir, Fethü'l-Mannan, Kutubüddin, Meryem Suresi
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Arapça
  9. Üniversite: Çankırı Karatekin Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 242
Özet
(710 H-1311M) tarihinde vefat eden Kutbed Din Mahmud bin Mesud bin Musleh el-Şirazi Feth-ul Menan Fi Tefsiri'l Kur'an tefsirini araştırmasında Meryem Suresi 31-56 ayetleri kadar ele almıştır. Söz konusu tefsir, fıkıh, hadis, akait gibi ilmi epistemolojik bilgilerin yanısıra İsrailoğullarından nakledilen kıssalarla ilgili içerdiği diğer bilgiler bakımından da zengindir. Esasen,bütün bunlar, tefsirinde açıkça görünen akli ve nakli ilimler araştırmasından edindiği Şirazi'nin ansiklopedik kültüründen kaynaklanıyor El-Şirazi, Kur'anı Kur'an'la, Nebevi hadislerle, Sahabe ve Selef-i Salihlerin sözleriyle tefsirinde temsil edilen açık bir metodolojiye uygun olarak bilimsel materyalle -Taberi, -Zemahşeri, -Kurtubi, -Kawashi, İbn Kesir, - Razi, İbn Attia, -Nesefi gibi kendisinden önce gelen müfessirlerin kitaplarından alıntılar yaparak uğraşı mekanizmasını izledi. Ancak bu surenin özellikle Meryem Suresi'ndeki en belirgin tefsiri İbnü'n-Nakib el-Makdisi tarafından tefsir imamlarının serbest bırakılması ve okunmasıydı. Redaksiyon ve mürekkepleme İbnü'n-Nakib el-Makdisi'nin tefsir imamları içindi, Ancak bu onun dilsel yoruma değinmediği, daha çok dilsel yoruma değindiği anlamına gelmez. Dil sözlüklerinde kullanılan farklı terimlerin anlamlarını gösteriyor. İbn Cinni, Yunus bin Habib, Kutrub, el-Akfeş ve diğerlerinin kitaplarından aktardığı gibi ve Hafs, Asım, Hamza ve diğerleri gibi okumalara atıfta bulunarak bahsedilenlerle, farklı bir dille yazdı. Aynı zamanda, Imru' l-kays, Tarfa bin Al-Abd, Zuheyr bin Abi Salma, Abu Tammam ve diğerleri gibi eski şairlerin şiirsel dizelerinden alıntı yapmak Al-Şirazi'nin tefsirindeki metodunun bir parçasıydı. Metodu arasında ayrıca İttihad (birlik) ve helaller meselesi gibi doktrinel konuları ele almak da var. Ehl-i Sünnet ve'l-Cemaat'in sözlerine bağlı kalarak diğer karşıt mezhepleri reddeder ve çürütürdü. Bu çalışmada Meryem Suresi'nin küçük bir bölümünün mesajı iki kısma ayırarak yazma nüshaların teyidinde kullanılan yöntemlere göre gerçekleştirilmesi ele alınmıştır. İlki, ilim talep etmek için yaptığı bir çok yolculuk sebebiyle, İlmi ve marifet sahibi müfessirin biyografisinde; Eş-Şirazi mantık ve beden ilmi , hikmet ve astronomi bilgisine ek olarak bir alim, hakim, tabip ve müfessirdi. İkinci bölüme gelince; Araştırma bölümünde incelenen metni, ardından Kuran ayetleri indeksleri, hadisler, tanıtımlar, yerler, manzum ayetler, kaynaklar ve referanslar gibi dizinleri içeriyordu.
Özet (Çeviri)
This research dealt with Surat Maryam from 31-56 verses in the interpretation of Fat'h Al-Mannan in the interpretation of the Qur'an by the scholar Qutb Al-Din Mahmoud bin Masoud bin Musleh Al-Shirazi, who passed away in (710 AH-1311 AD). The aforementioned interpretation was rich in scientific and epistemological information such as interpretation, jurisprudence, hadith, and beliefs, as well as other knowledge related to the stories transmitted from the Israelites, and all of this stems from, or came from, the encyclopedic culture of Al-Shirazi, that he acquired mainly from his exploration in the logical and transmission sciences, which was seemed clearly in his interpretation. Al-Shirazi proceeded in the mechanism of his dealing with the scientific material in interpretation according to a clear methodology illustrated in the interpretation of the Qur'an by the Qur'an, and the interpretation of the Qur'an with the traditions of the noble Prophetic hadiths, the sayings of the Companions, and the righteous predecessors, as well as his transmission from the books of the commentators who preceded him such as: Al-Tabari, Al-Zamakhshari, and Al-Qurtubi. Al-Kawashi, Ibn Katheer, Al-Razi, Ibn Attia, and Al-Nasafi, but the most prominent interpretation in this surah specifically in Surat Maryam was the liberation and invocation of the imams of interpretation by Ibn Al-Naqib Al-Maqdisi, but this does not mean that he did not touch the linguistic interpretation, but rather touched on the linguistic interpretation, and evidenced by it The various terms used in linguistic dictionaries and other language books, as quoted from the books of Ibn Jinni, Yunus bin Habib, Qatrib, Al-Akhfash, and others, with what was mentioned referring to the readings, and the reciters such as: Hafs, Asim, Hamza, and others, Al-Shirazi's approach to his interpretation was also to cite the poetic verses of ancient poets such as: Imru' al-Qays, Tarfa bin al-Abd, Zuhair bin Abe Salma, Abu Tammam, and others, and from his method also touching on doctrinal issues such as: The issue of solutions and union, and he used to reply and refute Other offending teams, adhering on to the sayings of Ahlus-Sunnah wal-Jama`ah