Prematür retinopatisi gelişimi için risk taşıyan bebeklerin oyun çağı göz bulgularının değerlendirilmesi
Eye findings of babies at risk for the development of retinopathy of prematurity at play age
- Tez No: 710592
- Danışmanlar: PROF. DR. AYŞE AYÇA SARI
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Göz Hastalıkları, Eye Diseases
- Anahtar Kelimeler: Görme Keskinliği, Prematürite, Prematür Retinopatisi, Şaşılık, Prematurity, Retinopathy of Prematurity, Strabismus, Visual Acuity
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Mersin Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Göz Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 42
Özet
Gözün gelişimi fetal hayatta başlayıp doğuma kadar devam eder. Prematürite hem yaşamın ilk yıllarında hem de ilerleyen yıllarda birtakım oküler patolojilere sebep olur. Çalışmamızda, prematüre doğan ve prematür retinopatisi gelişimi açısından risk taşıyan çocukların göz bulgularının değerlendirilmesi ve bu çocuklarda görülmesi muhtemel oküler patolojilerin saptanması amaçlanmıştır. Çalışmamızda 01 Ocak 2020 ile 31 Aralık 2020 tarihleri arasında Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Göz Hastalıkları Polikliniği'ne başvuran, detaylı oftalmolojik muayeneleri yapılan ve muayene bulguları kaydedilen toplam 40 olgu retrospektif olarak değerlendirilmiştir. Olgulardan doğum haftalarına göre; 32 hafta ve altında olanlar çalışma grubuna (n:20), 37 hafta ve üzerinde olanlar kontrol grubuna (n:20) dahil edilmiştir. Çalışmamızda görme keskinliği, biyometrik ölçüm değerleri, refraksiyon değerleri ve eşlik eden şaşılık, nistagmus gibi ek göz hastalıklarının varlığı bakımından gruplar arası karşılaştırmalar yapıldı. Grupların düzeltilmiş görme keskinlikleri ve biyometrik ölçüm değerleri benzerdi. Her iki grup arasında sferik eşdeğerler açısından anlamlı farklılık görülmedi. (p:0,166) Silindirik refraksiyon değerlerinin gruplara göre dağılımına bakıldığında çalışma grubunda yer alan olguların silindirik refraksiyon değerleri istatistiksel açıdan anlamlı şekilde kontrol grubundaki olgulardan yüksek saptandı. (p:0,004) Prematüriteye bağlı gelişen oküler komplikasyonların erken tespit ve tedavisinin yapılabilmesi için prematüre doğum öyküsü olan çocukların uzun süreli ve düzenli takiplerinin yapılması önemlidir. Prematüre doğan çocukların ailelerine karşılaşabilecekleri göz hastalıkları ve bunların takibi konusunda detaylı bilgilendirilmeler yapılmalıdır.
Özet (Çeviri)
The development of the eye begins in fetal life and continues until birth. Prematurity causes some ocular pathologies both in the first years of life and in later years. In our study, it was aimed to evaluate the ocular findings of children born prematurely and at risk for the development of retinopathy of prematurity and to detect possible ocular pathologies in these children. In our study, a total of 40 patients who applied to Mersin University Hospital Ophthalmology Clinic between January 01, 2020 and December 31, 2020, whose detailed ophthalmological examinations were performed and examination findings were recorded, were evaluated retrospectively. According to the birth weeks of the cases; those who were born 32 weeks and below were included in the study group (n: 20), and those who were born 37 weeks and over were included in the control group. (n: 20) In our study, comparisons were made between groups in terms of visual acuity, biometric measurement values, refraction values and the presence of additional eye diseases such as strabismus and nystagmus. Corrected visual acuity and biometric measurement values of the groups were similar. There was no significant difference between the two groups in terms of spherical equivalents. (p:0.166) When the distribution of cylindrical refraction values according to the groups was examined, the cylindrical refraction values of the babies in the study group were found to be statistically significantly higher than the babies in the control group. (p:0.004) Long-term and regular follow-up of children with a history of premature birth is important for early detection and treatment of ocular complications due to prematurity. The families of prematurely born children should be informed in detail about the eye diseases they may encounter and their follow-up.