Meme kanserli hastalarda neoadjuvan kemoterapi etkinliğinin histopatolojik moleküler subtiplerle ilişkisi
The relationship of neoadjuvant chemotherapy efficacy with histopathological molecular subtypes in breast cancer patients
- Tez No: 710686
- Danışmanlar: PROF. DR. FATİH TEKER
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Onkoloji, İç Hastalıkları, Oncology, Internal diseases
- Anahtar Kelimeler: Meme kanseri, neoadjuvan kemoterapi, moleküler subtip, patolojik tam yanıt, Breast cancer, neoadjuvant chemotherapy, molecular subtype, pathological complete response
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 68
Özet
Meme kanserli hastalarda neoadjuvan kemoterapi etkinliğinin histopatolojik moleküler subtiplerle ilişkisini, prognostik faktörleri ve patolojik tam yanıtı etkileyen faktörleri incelemeyi amaçladık. Çalışmaya Gaziantep Üniversitesi Tıp Fakültesi Şahinbey Araştırma ve Uygulama Hastanesi ve Dr. Ersin Arslan Eğitim ve Araştırma Hastanesinde 02.02.2012-30.07.2021 tarihleri arasında meme kanseri tanısı alan ve neoadjuvan kemoterapi alan hastalar çalışmaya dahil edildi. Çalışmamız retrospektif olarak hasta dosyalarından, hastane otomasyon sisteminden ve patoloji arşivinden yararlanılarak yapıldı. Hastaların demografik verilerine, meme kanseri subtiplerine göre karakteristik özelliklerine, patolojik tam yanıtı etkileyen faktörlere, nüksüz ve genel sağkalım analizleri yapıldı. Çift merkez çalışmamızda toplam 183 hasta mevcut idi. Moleküler subtiplere göre hastalar klasik olarak; hormon reseptörü pozitif ve HER2 (human epidermal faktör reseptörü 2) negatif tümörler luminal grup olarak, HER2 pozitif olanlar HER2 grup olarak ve hormon reseptörü ve HER2 negatif tümörler triple negatif grup meme kanseri olarak alındı. Sırasıyla gruplardaki sayılar luminalde 102, HER2'de 61 ve triple negatif meme kanserli 20 hasta vardı. Çalışmamızda, triple negatif ve HER2 grupta patolojik tam yanıtoranları luminal gruba göre daha yüksek oranda bulundu. Neoadjuvan kemoterapi alan meme kanserli hastaların hormon pozitif luminal subtip hastalarda patolojik tam yanıt hormon negatif tümörlere göre düşüktü.
Özet (Çeviri)
We aimed to investigate the relationship of neoadjuvant chemotherapy efficacy with histopathological molecular subtypes, prognostic factors and factors affecting pathological complete response in patients with breast cancer. The investigation was performed in patients diagnosed with breast cancer and received neoadjuvant chemotherapy at Gaziantep University, Faculty of Medicine, Sahinbey Research and Application Hospital of and Dr.Ersin Arslan Training and Research Hospital between 02.02.2012 and 30.07.2021. Our study was carried out retrospectively with informations from patient files, data files on computer and archive records of pathology department. Demographic data of the patients analysed according to characteristic features of breast cancer subtypes, factors affecting the pathological complete response, disease-free survival and overall survival. A total of 183 patients were present in our double center study. According to molecular subtypes patients were classified as; hormone receptor positive and HER2 negative tumors were defined as luminal group, HER2 positive tumors as HER2 group, hormone negative and HER2 negative breast cancer patients were defined triple negative group classically. The number of patients in the groups were 102 in luminal, 61 in HER2, and 20 in triple negativere spectively. Pathological complete responses were higher in triple negative and HER2 group than luminal group breast cancer patients receiving neoadjuvant chemotherapy