Obezite hastalarında egzersiz öncesi ve sonrası oksidan ve antioksidan seviyelerinin araştırılması
Investigation of oxidant and antioxidant levels before and after exercise in obesity patients
- Tez No: 710699
- Danışmanlar: PROF. DR. İLHAMİ GÜLÇİN, PROF. DR. Nuri BAKAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyokimya, Biochemistry
- Anahtar Kelimeler: Obezite, egzersiz, oksidan, antioksidan, oksidatif stres, Obesity, exercise, oxidant, antioxidant, oxidative stress
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Biyokimya Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 82
Özet
Amaç: Bu çalışmanın birincil amacı, obezite ve oksidatif stres arasındaki ilişkinin farklı bir obez ve kontrol grubu kullanılarak incelenmesidir. Obezite hastalarında uzun süreli egzersizin oksidatif stresi ne ölçüde değiştirdiğini incelemek ise çalışmamızın ikinci amacıdır. Yöntem: Bu çalışmaya 43 yetişkin obez ve 40 sağlıklı birey olmak üzere toplam 83 kişi dâhil edilmiştir. 43 obezite hastasının egzersiz öncesi ve sonrası toplam 86 numunesi ve 40 sağlıklı kontrol gurubunda serum MDA konsantrasyonu ve antioksidan enzim aktiviteleri incelenmiştir. Bulgular: Obezite hastalarının serum numunelerine ait ortalama CAT aktivitesi (124.08±24.30 U/mL) kontrol gurubuna (96.26±43.31 U/mL) göre yüksek bulunmuştur (p=0.007). Obezite hastalarının egzersiz öncesi CAT aktivitelerinin (124.08±24.30 U/mL) egzersiz sonrasında düştüğü görülmüştür (102.54±46.12 U/mL, p=0.012). Obezite hastalarında serum MPO aktiviteleri (7.08±3.02U/L) kontrol grubuna (17.53±8.32 U/L) nazaran yüksek bulunmuştur (p=0.003). Obezite hastalarında üç aylık egzersiz sonrasında MPO aktivitesinin (10.54 ±5.37 U/L) egzersiz öncesine (7.08±3.02 U/L) göre arttığı görülmüştür (p=0.008). Obez grupta serum SOD aktiviteleri (36.87±3.63 U/mL) kontrol grubunkinden (38.33±1.31 U/mL) düşük bulunmuştur (p=0.039). Obez hasta grubunda egzersiz sonrası serum SOD aktivitelerinde hafif bir yükselme (36.87±3.63 U/mL'den 37.51±2.62 U/mL'ye) görülmüştür (p=0.386). Obez hasta grubunda egzersiz öncesi serum GPx aktivitesi (495.88±93.17 U/L), egzersiz sonrasında (372.59 ± 66.17 U/L) değişmemiştir (p=0.356). GPx aktiviteleri bakımından, obez grup (495.88±93.17 U/L) ve kontrol gurubu (563.59±15.38 U/L) arasında istatistiksel açıdan anlamlı bir fark görülmemiştir (p=0.262). Obezite hastalarının PON aktivitesi (155.96±10.18 U/mL) kontrol gurubunun PON aktivitesinden (233.55±83.87 U/mL) düşük bulunmuştur (p=0.043). Obezite hastalarında üç aylık egzersizin serum PON aktivitesinde hafif bir yükselmeye sebep olduğu, fakat bu yükselmenin istatistiksel olarak anlamlı olmadığı bulunmuştur (p=0.577). ARE enzimi bakımından obez grup ve kontrol grubu karşılaştırmasında ARE aktivitesinin obez grupta (279.47±57.24 U/mL) kontrol grubuna (180.91±50.26 U/mL) nazaran yüksek olduğu bulunmuştur (p=0.011). Obezite hastalarında üç aylık egzersizin serum ARE aktivitesinde artışa neden olduğu görülmüştür (p=0.014). Serum ARE aktivitesi egzersiz öncesinde 279.47±57.24 U/mL iken egzersiz sonrasında 386.51±22.47 U/mL olarak bulunmuştur (p=0.014). MDA ile ilgili sonuçlar incelendiğinde, obezite hastalarında egzersiz öncesi (9.81±3.38µM) ve sonrası (12.15±4.47µM) ortalama MDA konsantrasyonu arasında anlamlı bir fark görülmemiştir (p=0.143) (5.45±2.97 µM) göre yüksek olduğu görülmüştür (p=0.0001). Sonuç: Sonuç olarak, bu çalışmada obezite hastalarında egzersiz sonrası SOD, GPx ve PON enzimlerinin aktivitesinde ve MDA konsantrasyonunda anlamlı bir değişiklik olmazken (p değerleri sırası ile: p= 0.386; p=0.356; p= 0.577), CAT aktivitesinde egzersiz sonrasında azalma (p=0.012) ve ARE aktivitesinde artış (p=0.014) gözlenmiştir. Obezite hastaları ve sağlıklı kontrol grubu karşılaştırıldığında bu iki grup arasında sadece serum GPx aktivitesinde bir değişiklik görülmemiş (p=0.262); obez grupta kontrol grubuna göre serum CAT, ARE ve MDA değerleri yüksek bulunmuş (p değerleri sırası ile p=0.007; p=0.011; p=0.0001); serum MPO, SOD ve PON değerleri ise düşük bulunmuştur (p değerleri sırası ile p=0.003; p=0.039; p=0.043). Bu çalışma sonucunda obezitenin oksidatif strese neden olduğu ve egzersiz ile bu oksidatif stresin azaltılabileceği sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
Purpose: The primary aim of this study was determine the relationship between obesity and oxidative stress using a different obese and control group. The second aim of our study is to examine the extent to which long-term exercise changes oxidative stress in obesity patients. Method: A total of 83 people, 43 of whom are obese adults and 40 healthy individuals, were included in this study. Serum MDA concentration and antioxidant enzyme activities of 43 obese patients before and after exercise were investigated in a total of 86 and 40 healthy control groups. Results: The mean CAT activity of the serum samples of obesity patients (124.08±24.30 U/mL) was higher than control group (96.26±43.31 U/mL) (p=0.007). It was observed that pre-exercise CAT activities (124.08±24.30 U/mL) of obesity patients decreased after exercise (102.54±46.12 U/mL, p=0.012). In obesity patients, serum MPO activities (7.08±3.02U/L) were found to be higher than that of control group (17.53±8.32 U/L) (p=0.003). It was observed that MPO activity (10.54 ±5.37 U/L) increased after three months of exercise in obesity patients compared to pre-exercise (7.08±3.02 U/L) (p=0.008). Serum SOD activities in the obese group (36.87±3.63 U/mL) were found to be lower than those of the control group (38.33±1.31 U/mL) (p=0.039). A slight increase in serum SOD activities (from 36.87±3.63 U/mL to 37.51±2.62 U/mL) was observed after exercise in the obese patient group (p=0.386). In the obese patient group, pre-exercise serum GPx activity (495.88±93.17 U/L) did not change after exercise (372.59 ± 66.17 U/L) (p=0.356). There was no statistically significant difference between the obese group (495.88±93.17 U/L) and the control group (563.59±15.38 U/L) in terms of GPx activities (p=0.262). The PON activity of the obesity patients (155.96±10.18 U/mL) was found to be lower than the PON activity of the control group (233.55±83.87 U/mL) (p=0.043). It was found that three months of exercise caused a slight increase in serum PON activity in obesity patients, but this increase was not statistically significant (p=0.577). In the comparison of the obese and control groups in terms of ARE enzyme, ARE activity was found to be higher in the obese group (279.47±57.24 U/mL) compared to the control group (180.91±50.26 U/mL) (p=0.011). It was observed that three months of exercise caused an increase in serum ARE activity in obesity patients (p=0.014). While serum ARE activity was 279.47±57.24 U/mL before exercise, it was found to be 386.51±22.47 U/mL after exercise (p=0.014). When the results related to MDA were examined, no significant difference was found between the mean MDA concentration before (9.81±3.38µM) and after (12.15±4.47µM) exercise in obesity patients (p=0.143). However, MDA concentration in the obese group (9.81±3.38 µM) was higher than that of the control group (5.45±2.97 µM) (p=0.0001). Conclusion: In this study, while there was no significant change in the activity of SOD, GPx and PON enzymes and MDA concentration after exercise in obesity patients (p values, respectively: p= 0.386; p=0.356; p= 0.577), CAT activity decreased after exercise (p=0.012) and an increase in ARE activity (p=0.014) were observed. When the obesity patients and the healthy control group were compared, there was no change in serum GPx activity between these two groups (p=0.262); Serum CAT, ARE and MDA values were found to be higher in the obese group compared to the control group (p values, respectively, p=0.007; p=0.011; p=0.0001); serum MPO, SOD and PON values were found to be low (p values, respectively, p=0.003; p=0.039; p=0.043). As a result of this study, it was concluded that obesity causes oxidative stress and this oxidative stress can be reduced with exercise.