Sağlık çalışanlarında mesleki benlik saygısının örgütsel sessizlik ile ilişkisi üzerine bir araştırma: Bir kamu hastanesi örneği
A research on the relationship of professional self-esteem and organizational silence in healthcare workers: A public hospital case
  1. Tez No: 710767
  2. Yazar: MAHMUT AKBURAK
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MUSTAFA MACİT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sağlık Kurumları Yönetimi, Sağlık Yönetimi, İşletme, Health Care Management, Healthcare Management, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Örgütsel Sessizlik, Mesleki Benlik Saygısı, Sağlık Çalışanları, Organizational silence, Professional self-esteem, Health workers
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sağlık Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 104
Özet
Örgütsel sessizlik, çalışanların bulundukları kurumda fikir ve düşüncelerini çeşitli nedenlere bağlı olarak saklamasıdır. Mesleki benlik saygısı ise çalışanların yaptıkları işe verdikleri değer ve işi kabullenme düzeyleridir. İnsan sağlığı esaslı hizmet üreten ve önemli riskler barındıran sağlık kurumlarında ise, sağlık çalışanlarının mesleki benlik saygısı gelişimlerini destekleyici adımlar atılması ve örgütsel sessizliğin önüne geçilmesi temel bir gerekliliktir. Çalışmada, bu gereklilik esas alınarak mesleki benlik saygısı ve örgütsel sessizlik ilişkisi araştırılmıştır. Araştırma, İstanbul ilindeki bir eğitim ve araştırma hastanesinde çalışan altı meslek grubundan oluşan sağlık çalışanları ile yapılmış, örgütsel sessizlik ölçeği ve mesleki benlik saygısı ölçeği kullanılmıştır. Veriler anket yoluyla toplanmış ve örneklemi temsil eden 426 anket değerlendirmeye alınmıştır. Verilerin analizinde bir istatistik programı kullanılmıştır. Ölçeklerin güvenirlik analizinde Croncbach alfa değerleri örgütsel sessizlik ölçeği için 0,780 ve mesleki benlik saygısı ölçeği için 0,920 bulunmuştur. Normal dağılımı saptanan veriler, parametrik test yöntemleri ile analiz edilmiştir. Veri analizinde Frekans analizleri, T testleri, tek yönlü varyans analizi (ANOVA) ve Pearson korelasyon analizleri kullanılmıştır. Analiz sonucunda, mesleki benlik saygısı ve örgütsel sessizlik arasında istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki bulunamamıştır. Ancak örgütsel sessizlik alt ölçekleri olan kabul edilmiş sessizlik ve mesleki benlik saygısı arasında zıt yönlü anlamlı bir ilişki bulunurken, kabul edilmiş seslilik ve mesleki benlik saygısı arasında aynı yönlü anlamlı bir ilişki olduğu görülmüştür. Ayrıca savunma amaçlı sessizlik, savunma amaçlı seslilik, örgüt yararına sessizlik ve örgüt yararına sessizlik alt ölçekleri ile mesleki benlik saygısı arasında aynı yönlü anlamlı ve güçlü bir ilişki olduğu ortaya çıkmıştır.
Özet (Çeviri)
Organizational silence is the hiding of ideas and thoughts of employees for various reasons in their organizations. Professional self-esteem, on the other hand, is the level of value and acceptance of the job by the employees. In health facilities that produce human health-based services and have crucial risks, it is a basic requirement to take steps to support the professional self-esteem development of health workers and to prevent organizational silence. In the study, the relationship between professional self-esteem and organizational silence was investigated based on this requirement. The research was conducted with health workers from six occupational groups working in a training and research hospital in Istanbul, and the organizational silence scale and the professional self-esteem scale were used. Data were collected through questionnaires and 426 questionnaires representing the sample were evaluated. A statistical program was used in the analysis of the data. In the reliability analysis of the scales, Croncbach's alpha values were found to be 0.786 for the organizational silence scale and 0.920 for the professional self-esteem scale. Data with normal distribution were analyzed by parametric test methods. Frequency analysis, T tests, one-way analysis of variance and Pearson correlation analysis were used in data analysis. As a result of the analysis, no significant relationship was found between professional self-esteem and organizational silence. However, while there was a negative significant correlation between acquiescent silence and professional self-esteem, there was a positive and significant correlation between acquiescent voice and professional self-esteem which are the subscales of organizational silence. Furthermore, it was revealed that there is a significant and strong correlation between the scales of defensive silence, defensive voice, prosocial silence and prosocial voice and scale of professional self-esteem.