Ortadoğu'da terörün sosyo-psikolojik alt yapısı: Taliban, El-Kaide ve DAEŞ örneği
Socio-psychological infrastructure of terror in the Middle East: The example of the Taliban, al-Qaeda and ISIS
- Tez No: 710834
- Danışmanlar: PROF. DR. HAYATİ AKTAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kamu Yönetimi, Uluslararası İlişkiler, Public Administration, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Terör, Sosyoloji, Psikoloji, Terör Örgütleri, El Kaide, DAEŞ, Taliban, Terror, Sociology, Psychology, Terrorist Organizations, Al Qaeda, ISIS, Taliban
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 97
Özet
Bu tez çalışmasında Ortadoğu bölgesindeki terör örgütlerinin yapısı ve bu örgütlerin ortaya çıkma süreçleri disiplinlerarası bir alan olan Politik Psikoloji'nin perspektifinden irdelenmiştir. El Kaide, DAEŞ ve Taliban özelinden terör örgütlerinin psikolojik motivasyonları analiz edilmeye çalışılmıştır. Bölgedeki bu yapılanmaların nasıl ortaya çıktığı ve bu sürece işgalci güçlerin yanı sıra devletlerin katkılarının ne olduğu incelenmiştir. Ayrıca bölge halkının sosyal yapısı militan olmuş bireylerin de psikolojik yapıları incelenmiştir. Bu incelemelerin yanı sıra örgütlerin oluşum süreçleri ve liderlerinin hayatlarının yanı sıra ideolojik motivasyonlar da irdelenmiştir. Psikolojik vakalardan örneklendirmelere ve yerel halkın psikolojik durumunun izlenen röportajlar yoluyla değerlendirilmesine yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this thesis, the structure of terrorist organizations in the Middle East region and the emergence processes of these organizations are examined from the perspective of Political Psychology, which is an interdisciplinary field. The psychological motivations of terrorist organizations such as Al-Qaeda, DAESH and the Taliban have been tried to be analyzed. How these structures in the region emerged and what the contributions of the states as well as the occupying forces were to this process were examined. In addition, the social structure of the people of the region and the psychological structures of the individuals who became militants were examined. In addition to these studies, the formation processes of organizations and the lives of their leaders, as well as ideological motivations, were also examined. Examples from psychological cases and the evaluation of the psychological state of the local people through the interviews followed are included.