Üniversite öğrencilerinde internet bağımlılığı ve erken dönem uyumsuz şemalar arasındaki ilişkinin incelenmesi
Investigation of the relationship between internet addiction and early maladaptive schemas in university students
  1. Tez No: 710938
  2. Yazar: NADİDE ÖZGE ULUDAĞ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ EMRE TOLUN ARICI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: İnternet Bağımlılığı, Erken Dönem Uyumsuz Şemalar, Şema Terapi, Internet Addiction, Early Maladaptive Schemas, Schema Therapy
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 122
Özet
Bu araştırmanın amacı, üniversite öğrencileri örnekleminde internet bağımlılığı ve erken dönem uyumsuz şemalar arasındaki ilişkinin incelenmesi ve çeşitli sosyo-demografik değişkenler açısından karşılaştırılmasıdır. Bu doğrultuda ön lisans, lisans, yüksek lisans ve doktora düzeyinde öğrenimine devam eden 312 üniversite öğrencisinden çevrim içi ortamda veri toplanmıştır. Çalışmada veri toplama aracı olarak; İnternet Bağımlılık Ölçeği (İBÖ), Young Şema Ölçeği-Kısa Form-3 (YŞÖ-KF3) ve araştırmacı tarafından geliştirilen Sosyo-Demografik Bilgi Formu kullanılmıştır. Araştırma sonucunda elde edilen veriler SPSS 25.0 paket programı aracılığıyla analiz edilmiştir. Verilerin analizinde Mann Whitney U testi, Kruskal Wallis H testi ve Games-Howell Post-Hoc testi kullanılmıştır. Araştırma sonucunda Young Şema Ölçeği toplam puanı ve tüm alt boyutları ile İnternet Bağımlılık Ölçeği toplam puanı ve tüm alt boyutları arasında pozitif yönlü, istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki bulunmuştur. Yaygınlığı giderek artan internet bağımlılığının tanısı ve tedavisi için, internet bağımlılığın altında yatabilecek bir faktör olan erken dönem uyumsuz şemaların tespit edilmesi büyük önem taşımaktadır.
Özet (Çeviri)
The direction of this research is to examine the relationship between internet addiction and early maladaptive schemes in a sample of university students and compare them in terms of various socio-demographic variables. In this direction, data were collected online from 312 university students who continue their education at associate, bachelor, master's and doctoral levels. As a data collection tool, the Internet Addiction Scale (IAS), the Young Schema Scale-Short Form-3 (YSS-SF3) and the Socio-Demographic Information Form developed by the researcher were used in the study. The data obtained as a result of the research were analyzed through the SPSS 25.0 package program. Mann-Whitney U test, Kruskal Wallis H test and Games-Howell Post-Hoc test were used to analyze the data. As a result of the research, there is a positive, statistically significant relationship between the total score of the Young Schema Scale and all sub-dimensions dec the total score of the Internet Addiction Scale and all sub-dimensions. Detection of early maladaptive schemas, which is a factor that may underlie internet addiction, is great importance for the diagnosis and treatment of internet addiction, which is increasing in prevalence.