21. yüzyıl'da Türkiye-Bulgaristan ekonomik ilişkileri (2000-2018)
Turkey-Bulgaria economic relations in the 21st century (2000-2018)
  1. Tez No: 710937
  2. Yazar: ONUR YILMAZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUHAMMET ERAT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Uluslararası İlişkiler, Economics, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Bulgaristan, Türkiye, Ticaret
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bölgesel Araştırmalar Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Balkan Araştırmaları Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 125
Özet
Bulgaristan 110.912 km² yüz ölçümü ve 7.1 milyon nüfusu ile Balkanların stratejik ve politik olarak en önemli ülkelerinden biridir. Türkiye Devleti ile Osmanlı döneminden süregelen yakın tarihi ilişkiler ve Balkan savaşlarından sonra Osmanlı Devleti ile sınır komşusu olmasından dolayı her zaman dostane ilişkiler kurmak mecburiyetinde kalmıştır. Bulgaristan, Türkiye Devleti ile hem ticari hem de siyasal olarak son derece önemli ortaklardan biri olmuştur. Bir diğer etken de Türkiye'nin Bulgaristan ile kara sınırının yanında Karadeniz'den dolayı en önemli ticaret yollarına sahip olmasıdır. Sovyetler Birliği'nin dağılmasından sonra Bulgaristan 1990'lı yıllardan sonra dışarıya açılmaya başlamış ve kendine ekonomik ve siyasal olarak bir yer edinmeye başlamıştır. Bu süreç sonunda Bulgaristan, Romanya ile birlikte 2007 yılında AB'ye üye olmuş ve bu durum sonrasında ekonomik ve siyasal olarak bir destekçi bulmuştur. Bulgaristan 2004 yılında da NATO ülkeleri arasında kendine yer bularak askeri yönden de kendi tarafını seçmiştir. Bu da ülkemiz ile ilişkilerinde farklı bir boyut kazanmasını sağlamıştır. Bu araştırmanın hazırlanış sürecinde, Bulgaristan'ın Komünist dönem içerisinde yaptığı dış borçlar ve Komünist dönem sonrasında elde ettiği gelişmeler konusunda kaynak taramaları bulmak konusunda zorluk yaşanmıştır. TÜK verilerine dayanarak elde edilen veriler ışığında karşılaştırmalar yapılarak Tez-Antitez sentezi yapılmaya başlamıştır.
Özet (Çeviri)
With an area of 110,912 km² and a population of 7.1 million, Bulgaria is one of the most strategically and politically important countries in the Balkans. It has always had to establish friendly relations with the Turkish State due to its close historical relations from the Ottoman period and its border with the Ottoman Empire after the Balkan wars. Bulgaria has been one of the most important partners with the Turkish State, both commercially and politically. Another factor is that Turkey has not only a land border with Bulgaria, but also the most important trade routes due to the Black Sea. After the collapse of the Soviet Union, Bulgaria started to open up after the 1990s and started to gain a place for itself economically and politically. At the end of this process, Bulgaria, along with Romania, became a member of the EU in 2007 and after this situation, they found a supporter economically and politically. Bulgaria also found a place among NATO countries in 2004 and chose its side in terms of military. This enabled him to gain a different dimension in his relations with our country. During the preparation process of this research, he had difficulty in finding references on the foreign debts Bulgaria made during the communist period and the developments it achieved after the communist period. Thesis-Antithesis synthesis was started by making comparisons in the light of the data obtained based on TUIK data. KeyWords: Bulgaria, Turkey, Trade