KKTC afet yönetimi ve karar destek sistemi modeli
- Tez No: 711021
- Danışmanlar: DOÇ. DR. AHMET ADALIER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Computer Engineering and Computer Science and Control
- Anahtar Kelimeler: KKTC, AFAD, Afet, Afet Yönetimi, Karar Destek Sistemleri, TRNC, AFAD, Disasters, Disaster Management, Decision Support Systems
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Uluslararası Kıbrıs Üniversitesi
- Enstitü: Yurtdışı Enstitü
- Sayfa Sayısı: 100
Özet
Afet, toplumun belli bir kesiminin gündelik yaşamını kesintiye uğratan, ekonomik ve sosyal zararlar ile can ve mal kaybına sebep olabilen doğa veya insan kökenli olaylardır. Afetin meydana gelmesi durumunda, hızlı müdahale ile oluşabilecek tüm bu zararların azaltılmasında afet yönetim sistemi büyük rol oynamaktadır. Afet yönetimi, toplumların yaşadıkları coğrafyada meydana gelebilecek afetlere karşı hazırlıklı olmalarını ve afet durumunda karşılaşılan tüm zararlardan olabildiğince az etkilenmelerini sağlamak amacıyla geliştirilen yöntemlerdir. Son yıllarda teknolojide meydana gelen yenilikler, afet verilerinin veritabanlarında saklanması ve afet yönetim aşamalarının dijital ortamda gerçekleştirilmesine olanak sağlamıştır. Dijital ortamda tutulan tüm bu bilgiler ışığında, karar destek sistemleri ile afet analiz modelleri elde edilerek, afetin olası etkileri tahmin edilebilmektedir. Türkiye Afet Yönetimi ve Karar Destek Sistemi uluslararası standartlara uygun olarak hazırlanmış ve Sendai Eylem Planı çerçevesinde faaliyetlerine devam etmektedir. Bu çalışmanın amacı, Türkiye'de uygulanan Afet Yönetimi ve Karar Destek Sisteminin KKTC'ye uyarlanarak afet öncesi, esnası ve sonrasında tüm kaynakların etkin ve verimli bir şekilde kullanılmasıdır. Uyarlanan Afet Yönetimi ve Karar Destek Sistemiyle KKTC'nin afet risk azaltma yaklaşımlarına, acil durum hazırlıklarına, müdahale ve iyileştirme programlarına sistematik bir şekilde entegrasyonu sağlanabilecektir. Bu çalışmada elde edilen bulgular uyarlanan modelin KKTC'de afet sonucu oluşabilecek yaralanma, ölüm, maddi ve manevi zararların azaltılabileceğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Disasters are disruptions of the daily life of a certain segment of society, and are caused by economic and social damages, and natural or human events that can cause loss of life and property. In case of a disaster, disaster management system plays a big role in reducing all these damages. Disaster management is a way for communities to be prepared for the disasters that may occur in the geography they live in and to ensure that they are affected as little as possible from all losses in the case of disaster. In recent years, innovations in technology have enabled the disaster data to be stored in databases and the disaster management stages were carried out in digital environment. In light of all the information that is kept in a digital environment, disaster recovery models can be obtained through decision support systems and the possible effects of disaster can be estimated. Turkey disaster management and decision support system has been prepared in accordance with international standarts and continues to operate within the framework of Sendai Action Plan (2015-2030). Considering all these motivations, the study conducted within the scope of this thesis aims to minimize the possible damages by the management of disasters in the TRNC and the mechanism of decision support system adapted. With the decision support system developed, systematic integration of disaster risk reduction approaches into emergency preparedness, response and recovery programs has been ensured. The obtained results showed that, with the adapted decision support system model, all the damages that could be caused by disasters in TRNC are predicted in advance and all these losses can be prevented to a great extent.