Hîkayeyê Roşan Lezgînî de awanî û tema
Roşan Lezgin'in hikayelerinde yapı ve tema
- Tez No: 711022
- Danışmanlar: DOÇ. DR. NEBİ BUTASIM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Doğu Dilleri ve Edebiyatı, Eastern Linguistics and Literature
- Anahtar Kelimeler: Roşan Lezgin, hikâye, yapı, tema, Roşan Lezgin, story, structure, theme
- Yıl: 2022
- Dil: Zazaca
- Üniversite: Bingöl Üniversitesi
- Enstitü: Yaşayan Diller Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Zaza Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 99
Özet
Hikaye, edebi türler arasında önemli bir yere sahiptir. Roşan Lezgin de Zaza Edebiyatı için büyük bir öneme sahiptir. Modern edebiyat kapsamında altı adet moodern hikaye kitabı mevcuttur. Aynı zamanda modern edebiyat kapsamında en çok eser veren ve ilk modern Zazaca hikaye kitabı yazarı ünvanına sahiptir. Bu yüzden Roşan Lezgin'in hikaye kitapları üzerine çalışılmış olup, çalışmada; Lezgin'in hikayeleri tematik bir çervede incelenmiş ve yapı bakımından tahlil edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The story has an important place among literary genres. Roşan Lezgin is also of great importance for Zaza Literature. There are six mooder storybooks within the scope of modern literature. At the same time, he has the title of author of the first modern Zazaki storybook and the most author of modern literature. For this reason, Roşan Lezgin's story books were studied and in the study; Lezgin's stories were examined in a thematic framework and analyzed in terms of structure.