2005 Sosyal Bilgiler Öğretim Programı ve 2021 Sosyal Bilgiler Öğretim Programının strateji, yöntem ve teknik açıdan karşılaştırılması
Strategy, method and technical comparison of the 2005 Social Sciences Teaching Program and 2021 Social Sciences Teaching Program
- Tez No: 711095
- Danışmanlar: PROF. DR. RECEP DÜNDAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Sosyal Bilgiler, öğretim programı, strateji, yöntem, teknik, Social Studies, curriculum, strategy, method, technique
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İnönü Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türkçe ve Sosyal Bilimler Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Sosyal Bilgiler Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 133
Özet
Hayatımızın her alanına dokunan Sosyal Bilgiler dersi dünyada bir disiplin olarak 1920'lerde okutulmaya başlanmıştır. Ülkemizde ise Sosyal Bilgiler adıyla ilk kez 1968 yılında okutulmaya başlanmış ve günümüze kadar süregelmiştir. Bu çalışmada 2005 ve 2021 Sosyal Bilgiler programları strateji, yöntem ve teknik açıdan karşılaştırılması amaçlanmaktadır. Çalışmada nitel araştırma yöntemlerinden biri olan doküman inceleme kullanılmıştır. 2005 Sosyal Bilgiler Öğretim Programının kazanım ve etkinlik örnekleri incelenmiş, 2021 Sosyal Bilgiler Öğretim Programında ise kazanım ve verilen bazı kazanımların açıklamalarından içerik analizi yapılarak verilere ulaşılmıştır. Stratejiler; Araştırma-İnceleme, Buluş ve Sunuş olmak üzere üç kategoride incelendi. Yöntem ve teknikler ise; Altı Şapka Anlatım, Balık Kılçığı, Beyin Fırtınası, Bireysel Çalışma, Drama, Eğitsel Oyun, Gezi, Görüşme (Röportaj),Gözlem, İşbirlikli Öğrenme, Örnek Olay, Problem Çözme, Proje, Simülasyon, Soru-Cevap, Sözlü Tarih ve Tartışma yöntemi olmak üzere 18 kategoriye ayrılarak incelenmiştir. Bu çalışma ile alan yazındaki eksiklik giderileceği, araştırma yapanlara kaynaklık edeceği ve program geliştirme çalışmalarına katkı sağlayacağı varsayılmaktadır. Araştırma sonucuna göre çağdaş yaklaşımlarla hazırlanan 2005 Sosyal Bilgiler Öğretim Programı ve 2021 Sosyal Bilgiler Öğretim Programında, Araştırma-İnceleme ve Buluş stratejilerin ağırlıkta olduğu tespit edilmiştir. Yöntem ve teknikler açıdan ise 2005 Sosyal Bilgiler Öğretim Programında Proje yöntemi, Anlatım yöntemi, Örnek Olay yöntemi, Tartışma ve Gezi yöntemleri çoğunluk olarak yer almıştır. 2021 Sosyal Bilgiler Öğretim Programında ise Anlatım yöntemi, Örnek Olay yöntemi, Tartışma ve Soru- Cevap yönteminin ağırlıkla yer aldığını söyleyebiliriz. Her iki programda ise Sözlü Tarih yöntemi, Beyin Fırtınası tekniği, Problem Çözme yöntemi, İşbirlikli Öğretim ve Balık Kılçığı tekniğine yönelik bulguların sınırlı sayıda olduğu belirlenmiştir. Öğrencileri aktif tutacak bu ve benzeri yöntem ve tekniklerin programlarda daha çok yer alması yararlı olacaktır.
Özet (Çeviri)
Social Studies Course, which touches every aspect of our lives, started to be taught as a discipline around the world in the 1920s. In our country, it was started to be taught in 1968 for the first time under the name of Social Studies and has continued until today. This study, it is aimed to compare the 2005 and 2021 Social Study Course Curriculums in terms of strategy, method, and technique. In the study, a document analysis model, which is one of the qualitative research methods, was used. The 2005 Social Studies Course Curriculum were examined learning outcomes and activity examples, In the 2021 Social Studies Course Curriculum, learning outcomes and the explanations of learning outcomes were examined and the findings were reached by making content analysis. Strategies: It was examined in three categories as Research-Examination, Invention, and Presentation. Methods and techniques; It was analyzed in 18 categories. These categories are Six Thinking Hats, Fishbone, Brainstorming, Individual Study, Drama, Educational Game, Travel, Interview, Observation, Cooperative Learning, Case Study, Problem Solving, Project, Simulation, Question-Answer, Oral History and Discussion. It is assumed that with this study, the deficiency in the literature will be eliminated, it will be a resource for researchers and will contribute to program development studies. According to the results of the research, it has been determined that Research-Examination and Invention strategies are dominant in the 2005 Social Study Course Curriculum and 2021 Social Study Course Curriculum, which are prepared with contemporary approaches. In terms of methods and techniques, Project method, Lecture method, Case Study method, Discussion, and Travel methods were included in the majority in the 2005 Social Study Course Curriculum. In the 2021 Social Study Course Curriculum, we can say that the Lecture method, the Case Study method, the Discussion and Question-Answer method are predominantly included. In both curriculums, it was determined that the findings on the Oral History method, brainstorming technique, Problem Solving method, Cooperative Teaching, and Fishbone technique were limited. It would be beneficial to include these and similar methods and techniques, which will keep students active in the programs.