Vergide yasallık ilkesi ve hukuk devleti
Principle of the legality of the taxation an state of law
- Tez No: 711100
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MEHMET KÜÇÜKKAYA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Maliye, İşletme, Law, Finance, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Vergi, Vergide Yasallık, Verginin İlkeleri, Hukuk Devleti, Anayasanın 73'üncü maddesi, Taxation, legality of taxation, principles of taxation, state of law, Article 73 of the Constitution
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Harran Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Maliye Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 154
Özet
Bu çalışmada verginin alınma gerekçesi ve verginin tarihçesi belirtilerek İngiltere'de ortaya çıkan Magna Carta ve Haklar Dilekçesi ile Fransa'daki verginin yasallığı ilkesine değinilmiştir. Ayrıca Anayasa niteliği taşımayan ancak belge niteliğinde olan Sened-i İttifak, Tanzimat Fermanı ve Islahat fermanı başlıklarına yer verilmiştir. Osmanlı devleti döneminde Anayasa niteliğinde olan Kanun-ı Esasi'nin vergi ile ilgili kısımları anlatılmıştır. Türkiye Cumhuriyetinin ilk anayasası olan 1921 Anayasasına ve 1924, 1961, 1982 Anayasasının vergide yasallık ile ilgili kısımlarına vurgu yapılmıştır. Vergide yasallık ilkesinin anlamı ve kapsamı ile hukuk devletine hakim kimi bağlantı ilkeler açıklanmıştır.1982 Anayasasının 73'üncü maddesinde yer alan ilkelere yer verilerek Cumhurbaşkanı hükümet sisteminin vergi ile ilgili getirdiği yeniliklere değinilmiştir. Çalışmanın temel amacı, 1982 Anayasası'nın 73'üncü maddesinde soyut ve kavramsal olarak belirtilen vergilendirme ilkelerini Anayasa Mahkemesi kararları ve Danıştay kararlarıyla tetkiki ile somut olarak ortaya konulmasıdır. Hukuk devleti ilkesi ile kamu gücünü kullanan devletin vergilendirme yetkisini kullanırken güçsüz durumda bulunan mükelleflere hukuka bağlı şekilde davranması hedeflenir. Vergide yasallık ilkesi gereği; verginin konulması, uygulanması ve denetlenmesi yetki ve görevlerinin değişik organlara verilmesi, vergi yasalarının herkese uygulanması, toplanan vergilerin ancak yasalara uygun kamusal amaçlarla kullanılması, idarenin yasalara bağlı olması ve kıyasın yasak olması, vergi konusunda yetki devrinin koşullarının belirlenmiş olması, yasama organınca çıkarılan vergi yasalarının anayasa yargısı denetimine tabi tutulması şeklinde anayasalarda düzenlenen esaslar öngörülür. Hukuk devleti ilkesi ile birlikte diğer vergi ilkeleri uygulanarak vergi adaletinin sağlandığı, insanların ödeyebileceği yükten daha fazla bir vergi alınmadığı, adaletli bir hukuk devleti anlayışı ile hukukun üstünlüğünün egemen kılındığı bir vergi sistemi oluşturulmuş olacaktır. Ancak vergi ile ilgili birçok düzenlemenin yürütme organı tarafından yapılması hukuk devleti sisteminin aksamasına yol açabilecektir.
Özet (Çeviri)
In this study, the Magna Carta and the Petition of Rights, which emerged in England, by specifying the justification of the taxation and the history of the taxation and The principle of legality of taxation in France is examined. Additionally, Charter of Alliance, The receipt of Gülhane, and Edict of Reform which does not carry a Constitutional value yet important as a testimonial is included. The taxation related sections of the The Ottoman Basic Law which was a Constitution in the Ottoman Empire is explained. 1921 Constitution, the first constitution of the Republic of Turkey, and 1924, 1961, 1982 Constitutions' legality in taxation related sections is stressed. The meaning and scope of the principle of legality in taxation and some of the basic principles prevailing in the rule of law are explained, and the principles of 1982 Constitution's 73 Article and innovations introduced by the Presidential Government System is discussed. The main purpose of the study investigating the 1982 Constitution's 73 Article's abstract and conceptual taxation principles under the Constitutional Court and Council of State rulings and put forward concretely.With the principle of the rule of law, it is aimed that the state that uses public power treats taxpayers who are powerless in a law-abiding manner when using the taxation authority. In keeping with the principle of legality in taxes; the introduction of the tax, implementation and supervision of the tax, powers and duties of the different organs to be given to the tax laws applied to everyone, levy the taxes and used for public purposes in accordance with the law, to loyalty of administration to the laws, prohibition of the comparison of laws, having identified the conditions of the transfer of powers in the area of taxation, tax laws enacted by the legislature of the Constitution subject to the supervision of the judiciary is forecast to be in the form of the principles in the Constitution. A tax system will be created in which tax justice is ensured by applying the principle of the rule of law along with other tax principles, no tax is charged more than the people can afford, a tax system will be created in which the rule of law will prevail with the understanding of a just rule of law. However, the execution of many tax-related regulations by the executive branch may lead to disruption of the rule of law system.