Diferansiyel cebirsel denklemlerin tarıg dönüşümü ile tam çözümleri
The exact solutions of differential algebraic equations with tarig transform method
- Tez No: 711187
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MESUT KARABACAK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Matematik, Mathematics
- Anahtar Kelimeler: Diferansiyel Cebirsel Denklemler, Tarig Dönüşümü, Konvolüsyon Teoremi, Tam çözümler, differential algebraic equations, tarig transform method, exact solutions, convolution theorem
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Matematik Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Uygulamalı Matematik Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 44
Özet
Amaç: Bu tezde, Diferansiyel Cebirsel denklemleri çözebilmek için bir yöntem sunulmuştur. Yöntem: Tarig Dönüşümü tanıtıldı, bu dönüşümün özellikleri ve Tarig dönüşümü için konvolüsyon teoreminin ispatı verildi. Bulgular: Üç farklı Diferansiyel Cebirsel denklem sistemi ele alınmıştır ve Tarig Dönüşümü yöntemiyle çözümler elde edilmiştir. Sonuç: Tarig Dönüşümünün Diferansiyel Cebirsel denklemlerin çözümünde etkili bir yöntem olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
Purpose: In this thesis, a method for solving the differential algebraic equations is presented. Method: The Tarig transform method as an integral transform is introduced, the properties of this transform and the proof of the convolution theorem for the Tarig transform are given. Findings: Three different Differential Algebraic equations are considered and solved exactly by the Tarig transform method. Results: Tarig transform method has been found to be an effective tool for solving the Differential Algebraic equations