Destek vektör makineleri ve lojistik regresyon yöntemi ile sınıflandırma: Türkiye' nin ithalat ve ihracat örneği
Ckassification with support vector machines and logistic regression: the example of Turkey's import and export
  1. Tez No: 711189
  2. Yazar: ÖZLEM TAYA
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. BAHADIR YÜZBAŞI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonometri, İşletme, Econometrics, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Makine öğrenmesi, Destek Vektör Makineleri, Lojistik Regresyon, ROC Eğrisi, Karışıklık Matrisi, Sınıflandırma, Machine Learning, Support Vector Machines, Lojistic Regression, ROC Curve, Confusion Matrix, Classification
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İnönü Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ekonometri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 78
Özet
Bu çalışmada Türkiye'ye ait dış ticaret verileri ile makine öğrenmesi yöntemlerinden yararlanılmış olup sınıflandırma çalışması yapılmıştır. Çalışma kapsamında makine öğrenmesi yöntemlerinden destek vektör makineleri ve lojistik regresyon modelleri kullanılarak model performans karşılaştırması yapılmıştır. Destek vektör makinelerinde radyal ve doğrusal çekirdek fonksiyonları kullanılmıştır. En iyi sınıflandırıcıyı seçmek için karışıklık matrisi değerleri ve ROC eğrisi kullanmıştır. En iyi sonuç destek vektör makinelerinden olan radyal çekirdek fonksiyonundan elde edilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, foreign trade data of Turkey and machine learning methods were used and classification study was carried out. Within the scope of the study, model performance comparison was made by using support vector machines and logistic regression models from machine learning methods. Radial and linear kernel functions are used in support vector machines. Confusion matrix values and ROC curve were used to select the best classifier. The best result was obtained from the support vector machine, the radial kernel function.