Türkiye'de kadının çalışma hayatı ve cam tavan sendromu üzerine bir değerlendirme
An assessment on women's work life and glass ceiling syndrome in Turkey
  1. Tez No: 711249
  2. Yazar: NİSA İŞBİLİR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. DENİZ GİZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Kadın, İşgücüne Katılım, Cam Tavan Sendromu, Kadın İstihdamı, E-Ticaret, Woman, Taking Place in Workforce, Glass Ceiling Syndrome, Female Labour, E-commerce
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İktisat Teorisi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 130
Özet
Günümüz iş dünyasında kadın çalışan sayısının artışı küresel anlamda gözlemlenen bir olgudur. Özellikle son yıllarda kadınların işgücüne katılımı belirgin bir artış göstermekle birlikte, bu artışın kadınlara ekonomik hayat içinde avantajlarının yanısıra bazı dezavantajları da beraberinde getirdiği bilinmektedir. Kadınların işgücüne katılımı göreceli olarak artmasına rağmen hemen hemen tüm dünya ülkelerinde orta ve üst düzey yöneticilik pozisyonlarında erkek çalışan yoğunluğu bulunmaktadır. Kadın çalışanlar ise; belirtilen pozisyonlarda azınlık bir grubu oluşturmaktadır. İş hayatında kadınların daha düşük kariyer basamaklarında yer aldığı ve erkeklerden daha az yetkiye sahip oldukları açıkça görülmektedir. Kadın çalışanlar bulundukları organizasyonel yapı içinde sadece üst düzey yöneticilik pozisyonlarında bir azınlık grup oluşturmakla kalmayıp aynı zamanda erkek çalışanlardan daha düşük ücret almaktadırlar. Örgütsel yapı içinde kadın ve erkek istihdamı arasındaki bu dengesizliği analiz etmeye çalışan bir kavram olan Cam Tavan Sendromu dünyada ve Türkiye'de son yıllarda adından sıkça söz ettirmeye başlamıştır. 'Cam Tavan Sendromu (Glass Ceiling Syndrome)', üst kademe profesyonel çalışanlar arasında bulunan kadınların ilerleme ve gelişimini engelleyen şeffaf bariyerleri ifade etmektedir. Aynı zamanda Cam Tavan Sendromu ücret farklılıklarının en üst seviyesinde genellikle cinsiyet farklılıklarının olduğu durum olarak da ifade edilmektedir. Bu çalışma, iş hayatında aktif rol alan kadınların karşılaştığı kariyer engelleri ve Cam Tavan Sendromu'na ilişkin olarak hazırlanmıştır. E-ticaret sektöründe istihdam edilen kadınların belirtilen sendroma ilişkin tutumları incelenmiş ve Cam Tavan Sendromu'nun sektörde istihdam edilen kadınlar üzerindeki etkisi araştırılmıştır.
Özet (Çeviri)
In today's business life, the number of female workers at constant rise is evidently a global phenomenon. Although the number of female workers taking part in workforce has shown a clear growth recently, it is certain that this case has also brought about some disadvantages as well as the advantages it has offered to women. Despite the ever-increasing rates of female workforce, men still occupy mid-level and senior executive positions worldwide mostly. Women, on the other hand, make up a much smaller portion of the same or similar positions. It is conspicuous that women have inferior positions in professional business careers and less authority compared to men. Not only they make up a small minority group amongst senior executive positions in their organizational structure but also they earn much smaller wages than men. Glass Ceiling Syndrome, as a recent concept aiming at analyzing this disequilibrium between men and women in organizational structure, has frequently been mentioned over the past several years. Glass Ceiling Syndrome points out largely the transparent obstacles preventing women at senior executive positions from making progress and/or advancing in their career. It also remarks the case where wage differences between the sexes at top level positions are due mainly to gender differences, thus putting men predominately in priority. This study has been prepared in regard to the relevance to the Glass Ceiling Syndrome and the obstacles that women face while taking active roles in working life. The attitude of female workforce employed in e-commerce towards the Glass Ceiling Syndrome and its impact on women have been studied.