The impact of technology on unemployment
Teknolojinin işsizlik üzerindeki etkisi
  1. Tez No: 711267
  2. Yazar: HAMİ SAKA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET KUTLUĞHAN SAVAŞ ÖKTE
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Ekonometri, Ekonomi, Econometrics, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Teknoloji ve İşsizlik İlişkisi, Teknolojik İşsizlik, Beceri Grupları, AR-GE Harcamaları, Beceri-Yanlı Teknolojik Değişim (SBTC), Rutin-Yanlı Teknolojik Değişim (RBTC), İş Kutuplaşması, Panel Eşbütünleşme, Pedroni Eşbütünleşme, PDOLS, FMOLS, Technology and Unemployment Relationship, Technological Unemployment, Skill Groups, R&D Expenditure, Skill-Biased Technological Change (SBTC), Routine-Biased Technological Change (RBTC), Job Polarization, Panel Cointegration, Pedroni Cointegration, PDOLS, FMOLS
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat (İngilizce) Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 388
Özet
Bilimsel araştırmaların en önemli amaçlarından bir tanesi, insan emeğinin en faydalı şekilde kullanılabilmesine yönelik yöntem ve araçlar geliştirmektir. Bu maksatla ortaya konulan ve zamanla teknolojik çıktılara dönüştürülen bilimsel araştırmalar, mevcut işlerde yapısal değişikliklere yol açmakta ve bazı mesleklerin tamamen yok olmasına veya yerlerine yenilerinin gelmesine neden olmaktadır. Bu da bizleri, işsizlik gibi, emeğin bir üretim faktörü olarak kullanılmaya başlanmasından bu yana varlığını sürdüren, dahası devletlerin aldığı tüm sosyal ve ekonomik önlemlere rağmen etkisini her geçen gün artıran bir sosyoekonomik problem ile karşı karşıya getirmektedir. Teknoloji ve istihdam arasındaki ilişki uzun süredir devam eden oldukça ihtilaflı bir konudur. Sanayi Devrimi ile birlikte özellikle imalat sektöründe kullanılan emek tasarrufu sağlayan teknolojiler, ekonomi literatüründe teknolojik işsizlik kaygılarını alevlendirerek dikkatleri bu konuya yoğunlaştırsa da, bu alandaki genişçe literatür henüz kesin bir sonuca varamamıştır. Bu ihtilaftan hareketle bu tez, hem gelişmiş hem de gelişmekte olan ülkelere ayrı ayrı odaklanarak ve bunun yanı sıra farklı sektörleri de dikkate alarak teknoloji ve işsizlik arasındaki ilişkiyi makro düzeyde incelemeyi amaçlamıştır. 1990-2019 dönemini kapsayan geniş bir veri seti kullanılarak ilk aşamada 21 gelişmiş ve 23 gelişmekte olan ülke ayrı ayrı ele alınmış, son aşamada ise 30 gelişmiş ve gelişmekte olan ülke için üç ana sektör özelinde teknoloji-istihdam ilişkisine odaklanılmıştır. Gelişmiş ve gelişmekte olan ülkeler için yapılan çalışmalarda ilk etapta bağımlı değişken olarak toplam işsizlik oranı kullanılmış, çalışanların beceri gruplarını baz alan ve aynı ülke grupları için gerçekleştirilen analizlerde ise istihdam oranları bağımlı değişken olarak tanımlanmıştır. Sektörel düzeydeki analizlerde tüm modellerde bağımlı değişkenler ilgili sektörün istihdam oranlarıdır. Ayrıca, çalışmanın temel ilgi alanı teknolojinin istihdam üzerindeki etkisi olduğundan, gelişmiş ve gelişmekte olan ülke analizlerinde kişi başı gayri safi yurtiçi AR-GE harcamaları ve sektörel analizlerde ise kişi başı özel sektör AR-GE harcamaları ana teknoloji değişkeni olarak tanımlanmıştır. Diğer yandan, tezin ana teması teknoloji-işsizlik ilişkisi üzerine olsa da, ampirik modellerde kişi başı gelir, enflasyon, işçi verimliliği, reel efektif döviz kuru endeksi, reel faiz oranı, ticari açıklık, kamu işsizlik harcamaları ve sendika yoğunluğu gibi makro değişkenler de kullanılmış ve dolayısıyla istihdamın birçok önemli makro gösterge ile ilişkisi de sorgulanmıştır. Yukarıda bahsedilen amaçlar doğrultusunda çalışmada takip edilen ampirik süreç üç aşamadan oluşmaktadır. Öncelikle, teknoloji-işsizlik ilişkisini yansıttığı düşünülen modellerde yer alan serilerin birim kök testleri gerçekleştirilerek, serilerin tamamının birinci farklarının durağan oldukları gösterilmiştir. İkinci aşamada ise serilerin uzun dönemde ilişkili oldukları hem Pedroni eşbütünleşme testleri (Pedroni, 1999, 2004) hem de Kao eşbütünleşme testi (Kao, 1999) ile kanıtlanmıştır. Son aşamada Pedroni (2001a), Kao ve Chiang (2001) ve Mark ve Sul (2003) tarafından önerilen Panel Dinamik En Küçük Kareler (PDOLS) ve Philips ve Moon (1999), Pedroni (2001b), Kao ve Chiang (2001) tarafından geliştirilen Modifiye En Küçük Kareler (FMOLS) yöntemleri ile ilgili modellerin katsayı tahminleri yapılmıştır. Bu tezde yer alan ampirik analizler sonucunda elde edilen ilk bulgu gelişmiş ülkeler üzerinedir ve bu bölümdeki sonuçlar hem teknolojinin genel işsizlik üzerindeki, hem de iki farklı beceri grubunun istihdam düzeyleri üzerindeki etkileri adına önemli çıkarımlar içermektedir. Temel sonuçlar, gelişmiş ekonomilerde AR-GE harcamaları arttıkça, yüksek vasıflı işçilerin istihdam düzeyinin arttığını, diğer yandan düşük vasıflı işçiler için bunun tersinin geçerli olduğunu göstermektedir. Dolayısıyla gelişmiş ekonomilerde teknoloji, yüksek vasıflı işçiler üzerinde tamamlayıcı bir etkiye sahiptir ve istihdam düzeylerini artırır. Ancak düşük vasıflı grup için teknolojinin tamamlayıcı etkisinden ziyade yok edici etkisinin ağır bastığı söylenebilir . Ek olarak, toplam işsizlik bağımlı değişkeni için oluşturulan genel modellerde AR-GE harcamasının tahmin edilen katsayısı pozitif ve anlamlıdır, bu da daha yüksek AR-GE'nin işsizlik üzerinde gerçekten olumsuz bir etkisi olduğuna dair kanıt sağlar. Bu sonucun olası nedeni, gelişmiş ülkelerde vasıflı işçi yoğunluğunun, vasıfsız veya düşük vasıflı işçi yoğunluğundan hala daha az olması olabilir. Düşük vasıflı işçilerin işgücündeki payı azalırsa ve istihdam yapısı daha beceri yoğun hale gelirse ve/veya düşük vasıflı işçiler daha donanımlı hale gelir ve yeni teknolojilere uyum sağlarsa, gelecekte teknolojinin genel işsizlik üzerindeki etkisi tersine dönebilir. Gelişmiş ülkeler için teknoloji-işsizlik ilişkisine dair bulguların yanı sıra, diğer önemli makro değişkenler arasından kişi başı gelirin istihdam etkisi olumlu, enflasyonun ise olumsuz olarak tespit edilmiştir. Reel faiz oranı, kamu işsizlik harcamaları ve sendika yoğunluğu gibi faktörlerin de işsizliği arttırdığı tespit edilmiştir. Bahsedilen bu makroekonomik göstergelerin becerilere göre istihdam üzerindeki etkileri ise kişi başı gelir hariç olmak üzere heterojendir. Kişi başı gelirdeki artışın her iki beceri grubunun istihdamına da olumlu yönde yansıdığı tespit edilmiştir. Tezin ikinci ana bulgusu gelişmekte olan ülkeler üzerinedir. Teknoloji-istihdam ilişkisine dair literatürde gelişmekte olan ülkelere dokunan çalışmalar son derece sınırlıdır. İktisat literatürünün özellikle Sanayi Devrimi'nden bu yana teknoloji ve işsizlik ilişkisini konu almaya başlaması ve makinelerin ilk olarak gelişmiş ülkelerde ortaya çıkması nedeniyle gelişmekte olan ülkeler uzun süre ihmal edilmiş, doğal olarak istihdam kaygıları önce bu coğrafyalarda başlamıştır. Gelişmekte olan ülkelere dair literatür boşluğunu doldurmak amacıyla da bu çalışmada teknolojinin istihdam üzerindeki etkisi gelişmekte olan ülkeler özelinde geniş bir ülke grubu ve zaman diliminde tartışılmıştır. Sonuçlara göre gelişmekte olan ülkelerde teknolojinin genel işsizlik etkisi gelişmiş ülkelerde olduğu gibi emek tasarrufu yönündedir. Ayrıca gelişmiş ve gelişmekte olan ekonomilerde teknolojinin istihdam üzerindeki etki büyüklükleri birbirine yakındır. Gelişmekte olan ülkelerde her iki beceri grubunun da teknolojiden olumsuz etkilendiği görülmekle birlikte, yüksek vasıflı istihdam üzerindeki olumsuz etkisi nispeten düşüktür. Ayrıca, gelişmekte olan ülkelerdeki düşük vasıflı istihdam, gelişmiş ülkelere göre teknolojiden daha az etkilenmektedir. Bunun olası sebeplerinden bir tanesi bu ülkelerdeki işçilerin nispi ücretlerinin düşük olması ve dolayısıyla emeğin karşılaştırmalı üstünlüğünün daha uzun süre devam etmesidir. Diğer yandan, gelişmiş ülkelerde olduğu gibi gelişmekte olan ülkelerde de kişi başı gelirin istihdam etkisi olumludur. Kişi başı gelirdeki artış, her iki beceri grubunun istihdam seviyesini de arttırmaktadır. Enflasyonun etkisi ise, beceri gruplarına göre heterojen olmakla birlikte genel istihdam üzerinde negatiftir. Faiz oranı ve reel efektif döviz kuru endeksi ile gelişmekte olan ülkelerdeki işsizlik arasındaki ilişki güçlü değildir. Diğer yandan ticaret açıklığının yükske beceri grubu istihdamını güçlü bir şekilde olumlu yönde etkilediği fakat düşük beceri grubu üzerindeki etkisinin de pozitif fakat zayıf olduğu tespit edilmiştir. Son olarak belirtmek gerekir ki, gelişmiş ve gelişmekte olan ülkeler özelinde elde edilen bulgular arasında dikkate değer farklılıklar çarpmaktadır. Dolayısıyla gerek teknolojinin işsizlik üzerindeki etkisi, gerekse işsizliğin diğer makro göstergeler ile hareketi ülke grupları arasında heterojen bir yapıdadır. Tezin üçüncü önemli bulgusu, teknolojinin farklı sektörlerde istihdama etkileri üzerinedir. İnovasyonun istihdam üzerindeki etkisinin sektörler arasında farklılık göstermesi beklenmektedir ve tezin bulguları bu hipotezi desteklemektedir. Sonuçlar, tarımda ve sanayide üretilen teknolojinin yine tarım ve sanayide istihdamı azalttığını göstermektedir. Tarım sektöründe teknolojinin istihdamı yıkıcı etkisi gelir üzerinden dahi bastırılamamakta ve sektörün doğası gereği esnek olmayan veya geçmişe nazaran daha az esnek olan talep, insan gücünün kullanılacağı ek istihdam alanları oluşturamamaktadır. Diğer yandan ekonomik büyüme sanayi için önemli bir telafi mekanizmasıdır ancak teknolojinin emek tasarrufu sağlayan etkisini tamamen ortadan kaldırmaz, kısmen hafifletir. Bu durum, çalışmada kapsanan gelişmiş ve bazı gelişmekte olan ülkeler için geçerlidir. Son olarak hizmet sektöründe ise teknolojinin istihdam üzerindeki etkisi olumlu olarak tespit edilmiştir. Diğer bir ifade edile, hizmet sektöründeki AR-GE harcamaları sektör içi istihdamı arttırır. Bu bölümde elde edilen sonuçlar dolaylı olarak rutin/görev yanlı teknolojik değişim ve iş kutuplaşması hipotezlerini de desteklemektedir.
Özet (Çeviri)
One of the most important aims of scientific research is to develop methods and tools for the most beneficial use of human labor. Scientific research put forward for this purpose and transformed into technological outputs over time lead to structural changes in existing jobs and cause some professions to disappear completely or to be replaced by new ones. This situation brings us face to face with a socio-economic problem, unemployment, which has existed since the use of labor as a production factor, and its effect is increasing day by day despite all the social and economic precautions taken by the states. The relationship between technology and employment is a longstanding and highly controversial issue. Although the labor-saving technologies used in the manufacturing sector, in particular, with the Industrial Revolution, kindled the concerns of technological unemployment in the economics literature and focused attention on this issue, the extensive literature in this field has not yet reached a definite conclusion. Based on this conflict, this thesis aimed to examine the relationship between technology and unemployment at the macro level, focusing on both developed and developing countries separately, as well as taking into account different sectors. Using a large data set covering the period 1990-2019, 21 developed and 23 developing countries were discussed separately in the first stage, and in the last stage, three main sectors for 30 developed and developing countries were focused on. In the studies conducted for developed and developing countries, the total unemployment rate was used as the dependent variable in the first place, and the employment rates were defined as the dependent variable in the analyses based on the skill groups. In the sectoral level studies, the dependent variables are the employment rates of the relevant sector. In addition, since the main interest of the study is the effect of technology on employment, per capita gross domestic R&D expenditures in developed and developing country investigations and per capita business enterprise R&D expenditures in sectoral analyzes were defined as the main technology proxy. Alternatively, although the main theme of the thesis is on the technology-unemployment relationship, macro variables such as per capita income, inflation, worker productivity, real effective exchange rate index, real interest rate, trade openness, public unemployment expenditures, and trade union density were also used in empirical models. Therefore, the relationship between employment and many important macro indicators was also questioned. In line with the above-mentioned purposes, the empirical process followed in the study consists of three stages. First, unit root tests of the series in the models that are considered to show the technology-unemployment relationship were performed, and it was shown that the first differences of all series were stationary. In the second stage, the long-term relationship of the series was proven by both Pedroni cointegration tests (Pedroni, 1999, 2004) and the Kao cointegration test (Kao, 1999). In the last stage, the coefficient estimates of the relevant models were made using the Panel Dynamic Ordinary Least Squares (PDOLS) proposed by Pedroni (2001a), Kao and Chiang (2001) and Mark and Sul (2003), and Fully Modified Least Squares (FMOLS) developed by Philips and Moon (1999), Pedroni (2001b), Kao and Chiang (2001). The first empirical analysis on developed economies shows that as R&D expenditures increase, the employment level of high-skilled workers increases, while the opposite is true for low-skilled workers. Thus, in advanced economies, technology has a complementary effect on high skilled workers. However, it can be indicated that the destructive effect of technology outweighs the complementary effect for the low-skilled group. In addition, the estimated coefficient of R&D expenditure in the overall models for the total unemployment dependent variable was positive and significant, providing evidence that higher R&D does indeed have a negative impact on unemployment. The possible reason for this result may be that the density of skilled workers in developed countries is still less than the share of unskilled or low-skilled workers. The impact of technology on overall unemployment could be reversed in the future if the share of low-skilled workers in the workforce declines and the employment structure becomes more skill-intensive and/or low-skilled workers become better equipped and adapt to new technologies. In addition to the findings on the technology-unemployment relationship for developed countries, among other important macro variables, the employment effect of per capita income was found to be positive, while inflation was negative. It was determined that factors such as real interest rate, public unemployment expenditures, and trade union density also increase unemployment. The effects of these macroeconomic indicators on employment by skills are heterogeneous, excluding per capita income. It has been determined that the increase in per capita income has a positive effect on the employment of both skill groups. The second main finding of the thesis is on developing countries. In the literature on the technology-employment relationship, studies that touch on developing countries are extremely limited. Developing countries have been neglected for a long time because the economics literature concerning the relationship between technology and unemployment, especially since the Industrial Revolution, emerged in developed countries, and the machines also first appeared in developed ones. So naturally, employment concerns first started in these geographies. In order to fill the literature gap on developing countries, in this study, the effect of technology on employment was discussed in a wide country group and time period, specific to developing countries. According to the results, the general unemployment effect of technology in developing countries is in the direction of labor-saving, as in developed countries and the effect sizes are close to each other. While both skill groups appear to be negatively impacted by technology in developing countries, the negative impact on high-skilled employment is relatively low. In addition, low-skilled employment in developing countries is less affected by technology than in developed countries. One of the possible reasons for this is that the relative wages of workers in these countries are low and therefore the comparative advantage of labor persists for a longer period. Then again, the employment effect of per capita income is positive in developing countries as well as in developed countries. The increase in per capita income increases the employment level of both skill groups. The effect of inflation, moreover, is heterogeneous by skill groups but negative on overall employment. The relationship between unemployment and interest rate as well as real effective exchange rate index in developing countries is not strongly significant. In addition, it was determined that trade openness has a strong positive effect on high-skilled employment, but its effect on low-skilled employment is also positive but weak. Finally, it should be noted that there are notable differences between the findings of developed and developing countries. Therefore, both the effect of technology on unemployment and the movement of unemployment with other macro indicators are in a heterogeneous structure among country groups. The third important finding of the thesis is on the effects of technology on employment in different sectors. The impact of innovation on employment is expected to differ between sectors, and the findings of the thesis support this hypothesis. The results show that the technology produced in agriculture and industry reduces employment in agriculture and industry. The destructive effect of technology in the agricultural sector cannot be suppressed even through income, and the demand, which is inelastic due to the nature of the sector or less flexible than in the past, cannot create additional employment areas where manpower will be used. On the other hand, economic growth is an important compensation mechanism for the industry, but it does not completely eliminate the labor-saving effect of technology, but partially alleviates it. This is true for developed and some developing countries covered in the study. Finally, the effect of technology on employment in the service sector has been identified as positive. In other words, R&D expenditures in the service sector increase employment within the sector. The results obtained in this chapter also indirectly support the routine/task-oriented technological change and job polarization hypotheses.