Preparatory class English as a foreign language teachers' practices and self-efficacy beliefs on teaching 21st-century skills in classrooms
İngilizce hazırlık sınıfı öğretim elemanlarının 21. yüzyıl becerilerinin öğretimine yönelik sınıf içi uygulamaları ve özyeterlik algıları
  1. Tez No: 711328
  2. Yazar: SİNEM BİLBEN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HÜSEYİN KAFES
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: 21. yüzyıl becerileri, İngilizce hazırlık, öğretim görevlileri, öz-yeterlik, yaratıcılık, eleştirel düşünme, iletişim, iş birliği, öz-yönelim, küresel ve yerel bağlantılar, BİT okuryazarlığı, Toplum 4.0, 21st-century skills, ELPP instructors, self-efficacy, creativity, critical thinking, communication, collaboration, self-direction, global and local connections, ICT, Society 4.0
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Yabancı Diller Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İngiliz Dili Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 101
Özet
Bu çalışmanın amacı, İngilizce Hazırlık Programı (ELPP) öğretim elemanlarının 21. yüzyıl becerilerini İngilizce derslerinde ne derece öğrettiğini ve bu becerileri öğretme ve ölçme konusundaki öz yeterlik inançlarını araştırmaktır. Araştırmada betimsel bir yöntem benimsenmiş ve ilişkisel tarama araştırma deseni kullanılmıştır. Araştırmanın evrenini Türkiye'deki devlet ve vakıf üniversiteleri İngilizce Hazırlık departmanı öğretim üyeleri oluşturmaktadır. Örneklem kendinden seçmeli örnekleme yöntemiyle seçilmiş olup, mevcut çalışmanın verileri Türkiye'nin 5 farklı bölgesinden 32 üniversitenin Yabancı Diller Yüksekokulunda görev yapan 98 öğretim üyesinden çevrimiçi anket yoluyla toplanmıştır. Nicel veriler, Hixson, Ravitz ve Whisman (2012) tarafından geliştirilen, 5'li Likert tipi bir ölçekten oluşan, 21. Yüzyıl'da Öğretme ve Öğrenme Anketi (standardized alpha > .90, inter-item correlations >.58) aracılığı ile toplanmıştır. Anket 8 bölüm (Kritik düşünme, İş birliği, İletişim, Yaratıcılık ve Yenilik, Öz yönlendirme, Küresel Bağlantılar Kurma, Yerel Bağlantılar Kurma, Teknolojiyi Öğrenme Aracı Olarak Kullanma), toplam 72 ifadeden oluşmaktadır. Her bölüm kendi içerisinde 2 alt bölümden (ilgili beceriyi öğretme uygulamaları ve bunları kazandırmaya dair öz yeterlik algıları ile ilgili maddeler) oluşmaktadır. Araştırma sorularını yanıtlamak için bağımsız örneklemler t testi, tek yönlü varyans analizi (ANOVA) ve Pearson korelasyon analizi kullanılmıştır. Sonuçlar, katılımcıların İngilizce derslerinde 21. yüzyıl becerilerini öğretme düzeylerinin ve bu becerileri öğretme ve ölçmeye yönelik öz yeterlik inançlarının orta düzeyde olduğunu ortaya koymuştur. Ayrıca katılımcıların“Teknolojiyi Öğrenme Aracı Olarak Kullanma”becerisini en sık öğrettiği ve bu beceriyi öğretme ve ölçme konusunda kendilerini en yetkin hissettikleri saptanmıştır. En az öğretilen becerinin ise“Yerel Bağlantılar Kurma”olduğu tespit edilmiştir. Buna ek olarak, öğretim elemanları 21. Yüzyıl becerilerini öğretme konusunda, bu becerileri ölçmeye oranla daha yetkin olduklarına inanmaktadırlar. Ayrıca, katılımcıların her bir 21. yüzyıl becerisine ilişkin öğretme düzeyleri ile bu becerileri öğretme ve ölçmeye yönelik öz yeterlik inançları arasında pozitif yönde ve orta düzeyde güçlü bir ilişki bulunmuştur. Özetle, İngilizce hazırlık öğretim elemanlarının 21. Yüzyıl becerilerini öğretme konusunda gösterdikleri kayda değer çaba, yeni nesil öğrencileri hem Yüksek Öğretim Kurulunun belirlediği yeterliklere hem de toplum 4.0 standartlarına ulaştırmada yetersiz kalmaktadır. Yüksek öğretimin ilk basamağı olan ve küresel bir dilin öğretildiği İngilizce hazırlık eğitiminde 21. Yüzyıl becerilerinin sıklıkla kullanılması ve pekiştirilmesi öğrencileri yüksek öğretim yeterliklerine ve toplum 4.0 standartlarına ulaştırmada önemli bir katkıya sahip olacaktır.
Özet (Çeviri)
The aim of the current study is to investigate the integration of 21st-century skills into English classes by English Language Preparatory Program (ELPP) instructors and their self-efficacy beliefs on teaching and assessing the 21st-century skills. A descriptive survey method was adopted in the study, and single and relational screening research design models were used. The population of the study is ELPP instructors at state and foundation universities in Turkey. The sample was chosen by using self-selection sampling, and the data of the current study were collected with an online survey from 98 ELPP instructors who work in the School of Foreign Languages of 32 universities from 5 different regions of Turkey. The quantitative data were collected through a 72-item questionnaire developed by Hixson, Ravitz, and Whisman (2012), which consists of a 5-point Likert-type scale and is named 21st-Century Teaching and Learning. The questionnaire, which is in English, investigates eight different skills of 21st-century (Critical thinking skills (CTS), Collaboration skills (CLS), Communication skills (CS), Creativity and Innovation skills (CIS), Self-Direction skills (SDS), Making Global Connections (MGC), Making Local Connections (MLC), and Using Technology as a Tool for Learning (UTFL) under two dimensions consisting of 5-8 classroom practices related to each skill and instructors' self-efficacy beliefs on teaching and assessing those skills. Independent samples t-tests, one-way analysis of variance, and Pearson correlation analysis were used to answer the research questions of the study. The results revealed that the participants' levels of teaching 21st- century skills in English classes and their self-efficacy beliefs on teaching and assessing these skills are at a moderate level. The participants teach“Using Technology as a Tool for Learning”skills the most frequently and also feel the most competent in teaching and assessing this skill, whereas“Local Connections”was found to be the least implemented skill. In addition, the instructors believe they are more competent in teaching the 21st-century skills than assessing them. Lastly, a positive and moderately strong relationship was found between the participants' levels of each 21st-century skill and their self-efficacy beliefs of teaching and assessing these skills. In summary, the remarkable efforts of ELPP instructors to teach 21st-century skills are insufficient to reach the new generation students both to the competencies determined by the Council of Higher Education and to society 4.0 standards. Frequent use and practice of 21st-century skills in English language preparatory education, which is the first step of higher education and where a global language is taught, will have a significant contribution to helping students reach higher education qualifications and society 4.0 standards.