The effects of students' entering characteristics and classroom environment experiences on their language learning outcomes in an efl setting in Turkey
Türkiye'de İngilizcenin yabancı dil olarak öğrenildiği bir ortamda öğrencilerin giriş özellikleri ve sınıf ortamı deneyimlerinin dil öğrenme üzerindeki etkileri
- Tez No: 147641
- Danışmanlar: PROF. DR. MERAL AKSU
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Öğrenci Özellikleri, Sınıf Ortamı, İngilizce Başarısı, Çalışma Alışkanlıkları, Derse Katılım vu, Student Characteristics, Classroom Environment, English Achievement, Study Habits, Class Participation
- Yıl: 2004
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 255
Özet
Bu çalışma öğrencilerin çeşitli duyuşsal, bilişsel ve demografik giriş özelliklerinin ve içinde bulundukları sımf ortamlarının psikososyal, öğretim ve sınıf yönetimi, fiziksel ve ders materyalleri boyutları ile ilgili deneyimlerinin, derse katılım, çalışma alışkanlıkları ve İngilizce başarısı ürünlerini açıklamadaki etkilerini araştırmıştır. Çalışmanın denekleri (N= 519), 2001-2002 öğretim yılında Erciyes Üniversitesi Yabancı Diller Yüksekokulunda bir yıllık (iki dönem) İngilizce hazırlık eğitimi gören, çeşitli bölümlere kayıtlı öğrencilerdir. Çalışmanın“Giriş-Ortam-Ürün”araştırma modeli çerçevesinde, veriler öğrencilerden anket yöntemi ile ve okul kayıtlarından yararlanılarak belirlenen eğitim sürecinin (bir dönem) öncesinde (giriş özellikleri değişkenleri), eğitim süresince (sımf ortamı değişkenleri) ve eğitim sürecinin sonunda (öğrenme ürünleri) elde edilmiş ve Korelasyon ve Regresyon analizleri ile incelenmiştir. Sonuçlar, incelenen ürünün (bağımlı/ölçüt değişken) özelliklerine bağlı olarak, hem giriş hem de sınıf ortamı değişken gruplarından anlamlı açıklayıcı değişkenlerinin ön plana çıktığı farklı ilişki desenleri ortaya koymuştur. Önem sırasına göre, derse katılım ürününün anlamlı açıklayıcı değişkenleri, öğretmen desteği, katılımcılık, ders materyallerinden tatmin, konuşma kaygısı, öz-benlik, görev eğilimi ve organizasyon, çaba, öğrenci yakınlığı, sınıfların fiziksel durumları, genel akademik basan ve daha önce hazırlık eğitimi görüp-görmemiş olma değişkenleri violmuştur. Bu değişkenler bir bütün olarak öğrencilerin derse katılım düzeylerindeki varyansın % 74'ünü açıklamıştır. Öğrencilerin çalışma alışkanlıklarım açıklayan değişkenler, katılımcılık, genel akademik başarı, öz-benlik, öğrencinin ailesi ile yaşayıp-yaşamaması ve cinsiyet olarak ortaya çıkmıştır. Bu ölçütün açıklanan toplam varyansı % 40 olmuştur. İngilizce başarısını açıklayan değişkenler ise önem sırasına göre genel akademik başarı, öğretmen desteği, öz-benlik, katılımcılık, ders materyallerinden tatmin, öğrencinin daha önce hazırlık eğitimi görüp-görmemiş olması ve öğrencinin ailesi ile yaşayıp-yaşamaması değişkenleridir.İngilizce başarısının açıklanan toplam varyansı % 56 olmuştur. Çalışmanın bulguları, ilgili literatürdeki kuramlar ve araştırmaların ışığında tartışılmış, eğitim ile ilgili uygulamalara ve gelecekteki çalışmalara yönelik önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
This study investigated the impact of several affective, cognitive, and demographic entering characteristics of students and their experiences of the psychosocial, instructional and managerial, physical, and course-related materials aspects of the classroom environment in accounting for three language learning outcomes; class participation, study habits, and English achievement. The subjects of the study (N = 519) were the preparatory class students of various departments of Erciyes University in Kayseri who received a one-year English instruction at Erciyes University School of Foreign Languages (EUSFL) during the academic year 2001- 2002. In line with the“Input-Context-Outcome”research framework of the study, the data were gathered from the students through self-report questionnaires and school records prior to (Input-entering student characteristics variables), during (Context- classroom environment variables), and at the end (Outcome) of the specified instructional period (one-semester), which were subjected to various applications of Multivariate Linear Regression procedures. The findings indicated different patterns of relationships depending on the type of outcome assessed with significant predictors from both input and context classes. In descending order of effect size, the significant predictors of class participation were teacher supportiveness, involvement, satisfaction with course ivmaterials, speaking anxiety, self-concept, task orientation and organization, effort, student cohesiveness, physical conditions, overall academic achievement, and previous exposure, which altogether accounted for 74 % of the variance in students' levels of class participation. The amount of variance accounted for study habits was 40 %, with involvement, overall academic achievement, self-concept, student residence, and gender emerging as significant predictors. As for the English achievement criterion, overall academic achievement, teacher supportiveness, self- concept, involvement, satisfaction with course materials, previous exposure, and student residence were significant predictors which accounted for 56 % of the overall variance. The findings are discussed in light of relevant theory and empirical research and suggestions are made for pedagogical practices and further research directions.