İnovasyon ve ekonomik büyüme ilişkisi, Türkiye analizi (1985-2018)
Relationship between inovation and economic growth, Turkey analysis (1985-2018)
- Tez No: 711376
- Danışmanlar: PROF. DR. ZEKERİYA MIZIRAK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonometri, Ekonomi, Econometrics, Economics
- Anahtar Kelimeler: AR-GE, İnovasyon, Ekonomik Büyüme, Zaman Serisi Analizi, Var Analizi, R&D, Innovation, Economic Growth, Time Series Analysis, VAR Analysis
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İktisat Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 135
Özet
Günümüz rekabet koşullarında bilgi ve teknoloji alanında ortaya çıkan yeniliklerle birlikte ülkeler arası gelişmişlik karşılaştırmalarında baz alınan kriterlerde de değişmeler söz konusu olmaktadır. Bu kapsamda bilimsel gelişmeleri takip ederek AR-GE ve inovasyona yönelik faaliyetlere önem verilmesi uluslararası rekabet koşullarında avantajlı bir konumu da beraberinde getirecektir. Hedeflenen büyüme ve kalkınma oranlarına ulaşmada yenilikçi faaliyetlerin kritik olduğunu anlayan ülkeler bu alanda yapılan çalışmalara hız vermek zorundadırlar. Bu kapsamda bilimsel çalışmaları takip ederek bu alana ayırdığı kaynakları arttıran, yenilikçi fikirler ortaya koyarak bu fikirleri somut bir çıktı haline getiren, geliştirdiği yenilikçi atılımlara sahip çıkarak gerekli fikri ve sınai haklar ile koruma altına alan, eğitimde her türlü yatırıma önem vererek nitelikli ve donanımlı insan gücü elde etme gayretinde bulunan ülkeler uluslararası rekabet yarışında da ilk sözü söyleme hakkını elde etmektedir. Bu doğrultuda, konumuz çalışma ile 1985-2018 dönemi için Türkiye'de inovasyon ve ekonomik büyüme arasındaki ilişki zaman serisi analizi ile araştırılmıştır. Araştırmanın analiz kısmında inovasyon göstergesi olarak AR-GE Harcamalarının GSYH İçindeki Payı, AR-GE Personel Sayısı, Bilimsel Yayın Sayısı, Patent Başvuru Sayısı, Faydalı Model Başvuru Sayısı ve Ticari Marka Başvuru Sayısı kullanılmıştır. Ekonomik büyümenin göstergesi olarak ise yıllık GSYH büyüme verileri baz alınmıştır. Ekonometrik analizde Vektör Otoregresyon (VAR) modeli kullanılmış olup Granger nedensellik testinin sonucunda ise ekonomik büyüme ve inovasyon göstergeleri arasında nedensellik ilişkisinin söz konusu olduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
In today's competitive conditions, along with the innovations in the field of information and technology, there are also changes in the criteria based on the development comparisons between countries. In this context, giving importance to R&D and innovation activities by following scientific developments will bring an advantageous position in international competition conditions. Countries which understand that innovative activities are critical in reaching the targeted growth and development rates have to speed up the work done in this area. In this context, states have to aim obtaining qualified and equipped manpower by following scientific studies, increasing the resources allocated to this field, putting these ideas into a concrete output by presenting innovative ideas, protecting them with the necessary intellectual and industrial rights by protecting the innovative breakthroughs it has developed, giving importance to all kinds of investments in education. Countries that make an effort to achieve this gain the right to have the first word in the international competition race. In this context, the relationship between innovation and economic growth in Turkey for the period of 1985-2018 was investigated by time series analysis. In the analysis part of the research, the Share of R&D Expenditures in GDP, Number of R&D Personnel, Number of Scientific Publications, Number of Patent Applications, Number of Utility Model Applications and Number of Trademark Applications were used as innovation indicators. As an indicator of economic growth, annual GDP growth data is taken as a basis. Vector Autoregression (VAR) model was used in econometric analysis and as a result of Granger causality test, it was determined that there is a causal relationship between economic growth and innovation indicators.