Çift-çift SD kabuk çekirdeklerinin enerji seviye ve elektromanyetik geçiş olasılıklarının kabuk modeli ile incelenmesi
Investigation of energy level and electromagnetic transitionprobability of even-even SD shell nuclei by shell model
- Tez No: 711391
- Danışmanlar: PROF. DR. SERKAN AKKOYUN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Enerji seviyesi, Nükleer Kabuk Modeli, SD model uzayı, Spin/parite, Energy level, Nuclear Shell Model, SD model space, Spin/parite
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 108
Özet
Bu tez çalışmasında, SD kabuğunda yer alan çift-çift O, Ne, Mg, Si, S, Ar ve Ca izotoplarına ait enerji seviye, spin ve parite değerleri, nükleer kabuk modeli kullanılarak elde edilmiştir. Hesaplamalarda, literatürde mevcut olan W, USDA ve USDBA etkileşme hamiltonyenleri ayrı ayrı kullanılmıştır. Çift sihirli sayıya sahip kor çekirdek olarak 16O'nun ele alındığı hesaplamalarda d5/2, s1/2 ve d3/2 tek parçacık yörüngeleri model uzayını oluşturmaktadır ve nükleonların bu model uzayında dağıldıkları ele alınmıştır. Bu nükleonlar, kor çekirdekle ve birbirleriyle etkileşim halindedirler. Kor çekirdekteki nükleonların ise, hareketsiz oldukları ve diğer nükleonlarla etkileşime girmedikleri varsayılmıştır. Teorik hesaplamalardan elde edilen sonuçlar, literatürde var olan mevcut deneysel verilerle kıyaslanmıştır. Sonuçların, deneysel verilerle uyumlu oldukları görülmüştür. Ayrıca, deneysel verilerin olmadığı izotoplar için gerçekleştirilen hesaplamalarla, bu izotopların enerji seviyelerine ait veriler literatüre kazandırılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this thesis, the energy level, spin and parity values of even-even O, Ne, Mg, Si, S, Ar and Ca isotopes in the SD shell were obtained using the nuclear shell model. W, USDA and USDBA interaction hamiltonians available in the literature were used separately in the calculations. In the calculations in which 16O is considered as the core with double magic number, d5/2, s1/2 and d3/2 single-particle orbits form the model space and it is considered that the nucleons are distributed in this model space. These nucleons interact with the core and with each other. Nucleons in the core are assumed to be immobile and do not interact with other nucleons. The results obtained from the theoretical calculations were compared with the available experimental data available in the literature. The results were found to be in agreement with the experimental data. In addition, with the calculations performed for isotopes for which there is no experimental data, the data of the energy levels of these isotopes have been brought to the literature.