Üniversite öğrencilerinde alkolkullanımının depresyon, utanç ve suçlulukile ilişkisi: Din tutumunun düzenleyicietkisinin incelenmesi
The relationship between depression, shame, guilt andalcohol use amongst university students: A study on theeffect of attitude towards religion
  1. Tez No: 711480
  2. Yazar: BİLGE CENGİZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET ÇAKICI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Alkol Kullanımı, Depresyon, Utanç- Suçluluk, Din Tutumu, Üniversite Öğrencileri, Alcohol Use, Depression, Shame- Guilt, Religious Attitude, University Students
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yakın Doğu Üniversitesi
  10. Enstitü: Yurtdışı Enstitü
  13. Sayfa Sayısı: 125
Özet
Bu çalışma üniversite öğrencilerinde alkol kullanımının depresyon, utanç ve suçluluk ile ilişkisinde din tutumunun düzenleyici etkisini saptamak amacıyla yapılmıştır. Çalışmanın örneklemi kolayda örnekleme yöntemiyle alınmış 200 üniversite öğrencisinden oluşmaktadır. Çalışmaya katılan bireylerin 112'si kadın, 88'i erkektir. Araştırma nicel bir araştırma olup, araştırmada tarama modeli kullanılmıştır. Veri toplama aracı olarak araştırmacının hazırladığı Sosyodemografik Bilgi Formu, Alkol Kullanım Bozuklukları Tanıma Testi, Beck Depresyon Envanteri, Suçluluk- Utanç Ölçeği, Dini Tutum Ölçeği kullanılmıştır. Çalışmadan elde edilen bulgulara bakıldığında, erkeklerin yüksek riskli alkol kullanımının kadınlardan daha yüksek olduğu bulunmuştur. Katılımcılarda ilk alkol deneme yaşı, uyuşturucu madde deneme, babanın alkol kullanma durumu, sağlık durumları, cinsiyet gibi bazı sosyodemografik bilgilerin alkol kullanım riski ile ilişkili olduğu bulunmuştur. Alkol kullanım riski ile suçluluk, utanç ve dini tutum arasında negatif yönlü zayıf korelasyon, depresyon ile pozitif yönlü düşük korelasyon bulunmuştur. Alkol kullanım riski arttıkça kişilerdeki suçluluk, utanç ve dini tutum azalmakta, depresyon artmaktadır. Suçluluk, cinsiyet, utanç ve depresyonun alkol kullanım riskine etkisine ilişkin uygulanan regresyon modelinin anlamlı olduğu depresyon puanlarının ve erkek olmanın alkol kullanımının artmasına neden olduğu görülmüştür. Alkol kullanımı ile ilgili önleme çalışmalarının üniversite öğrencileri için de sürdürülmesi ve bu çalışmalarda alkol kullanımında depresyon, utanç-suçluluk duyguları ve dini tutumun etkisinin göz önüne alınması gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
This study was conducted to determine the effect of religion on the relationship between depression, shame, guilt and alcohol use amongst university students. Participants for the study are 200 university students, 112 women and 88 men, who were selected with a convenience sampling method. It is a quantitative study which used scanning model. Sociodemographic Information Form which was prepared by the researcher, Alcohol Use Disorders Idendification Test, Beck Depression Inventory, Guilt and Shame Scale and Religious Attitude Scale have been used as data collection tools. According to the data it is stated that men have a higher risk of alcohol use compared to women. It was observed that the level of the high risk use of alcohol is related to some sociodemographic elements such as the age of first alcohol use, use of drugs, father`s alcohol use, health conditions and gender. There is a weak negative correlation between alcohol use risk and guilt, shame and religious attitude and a positive low correlation between alcohol use risk and depression. The higher the alcohol use risk, the lower the guilt, shame and religious attitude. The higher the alcohol use risk, the higher a state of depression. The regression model used for the effect of guilt, gender, shame and depression on alcohol use risk is meaningful, depression points and being male has been found to increase alcohol use risk. Alcohol use prevention work should also be carried out among university students while considering the effects of depression, shame, guilt and religious attitude on alcohol use.