Development of Islamic tourism in the last twodecades: A systematic review of research
- Tez No: 711491
- Danışmanlar: PROF. DR. CAHİT EZEL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Turizm, Tourism
- Anahtar Kelimeler: İslami Turizm, Helal Turizm, Şeriat Turizmi, Müslüman Turistler, Sistematik Literatür Taraması, Islamic Tourism, Halal Tourism, Sharia Tourism, Muslim Tourists, Systematic Literature Review
- Yıl: 2021
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Doğu Akdeniz Üniversitesi-Eastern Mediterranean University
- Enstitü: Yurtdışı Enstitü
- Ana Bilim Dalı: Turizm Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 65
Özet
Son yıllarda İslami Turizmin yaygınlaşması, bilim adamlarının ve uygulamacıların turizm sektörüne olan ilgisini artırmıştır. İslami Turizme olan ilgi sadece Müslüman ülkelerle sınırlı kalmamış, yıllar içinde gayrimüslim ülkelerde de büyük ilgi görmüştür. İslam Turizmi, İslam dininin belirlediği kurallar çerçevesinde turizmi gerçekleştiren turizm endüstrisinin bir dalıdır. Helal turizm, bu on yılda önemli ölçüde gelişen İslami turizmin iyi örneklerinden biridir. Bu bağlamda, bu araştırmanın amacı, 2000-2021 yılları arasında uluslararası İslam Turizmi literatüründe yayınlanan çalışmaları uluslararası akademik veritabanlarında değerlendirerek, İslam turizminde kullanılan araştırma yöntemleri, incelenen ülkeler, araştırılan konular, İslam Turizmi araştırmalarını yayınlayan dergilerin türü ve benzerleri gibi eğilimleri belirlemektir. Bu araştırmada, analizi gerçekleştirmek için sistematik inceleme yöntemi kullanılmıştır. Makaleler önceden belirlenmiş anahtar kelimeler kullanılarak tespit edilmiştir. Bazı makaleler, belirtilen kriterlere uymadığı için listeden çıkarılmıştır. Son olarak, toplam 222 makale değerlendirilmiştir. Makaleler, yirmi yıllık bir süreyi (2000-2021) kapsayan Web of Science ve Scopus veritabanlarından toplanmıştır. Bu araştırma temel olarak İslam Turizmi üzerinde çalışan akademisyenler için bir rehber olarak hizmet etmeyi, literatürdeki boşlukları tanımlamayı ve aynı zamanda hem araştırmacılara hem de insanlara konu hakkında daha fazla bilgi kaynağı sağlamayı amaçlamıştır.
Özet (Çeviri)
In recent years, the expansion of Islamic Tourism has raised the interest of scholars and practitioners in tourism sector. The interest to Islamic Tourism is not limited to Muslim countries but considerable attention has developed over the years in nonMuslim countries as well. Islamic Tourism is a branch of the tourism industry that carries out tourism within the rules set by the Islam religion. Halal tourism is a good example of Islamic Tourism that has developed considerably in this decade. The aim of this study is to express the interest in the subject by investigating the trends in Islamic Tourism. In this regard, the aim of this research is to evaluate the studies published in the international literature on Islamic Tourism between 2000 and 2021 in international academic databases in order to identify the trends in Islamic Tourism such as research methods employed, countries studied, topics investigated, type of journals that published Islamic Tourism research and so on and so forth. In this research systematic review method is employed to carry out the analysis. The articles identified using pre-determined key-words. Some of the articles removed from the list since they did not match with the criteria specified. Finally, a total of 222 articles were evaluated. The articles were gathered from the Web of Science and Scopus databases covering a period of two decades (2000-2021). This research basically intended to serve as a guide for academics working on Islamic Tourism, identifying the gaps in the literature as well as a source of further knowledge on the subject to the researchers and people alike.