Sosyal güvence gruplarına göre hasta/hastalık ilişkilerinin analizi: ÇOMÜ Sağlık Uygulama ve Araştırma Hastanesi örneği
Analysis of patient/disease relations according to social security groups: an example of the ÇOMU Health Application and Research Hospital
  1. Tez No: 711526
  2. Yazar: NURAL MADAK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SERDAR KURT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Sağlık Kurumları Yönetimi, İşletme, Economics, Health Care Management, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Sosyal güvence, ÇOMÜ Hastane, Ki-kare testi, Gelir, Hasta/hastalık, Sağlık sektörü, Social security, ÇOMÜ Hospital, Chi-square test, Income, Patient/disease, Health sector
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat Politikası Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 191
Özet
Çalışmada ÇOMÜ Sağlık Uygulama ve Araştırma Hastanesi'ne 2008-2019 yılları arasında başvuran hastaların sosyal güvence türleri (SGK türü) ile hastalıkları için başvurdukları poliklinikler arasındaki ilişki analiz edilmektedir. Bunun yanında hastaların yaş, cinsiyet gibi demografik bilgileri ile tabi oldukları SGK türüne, yıllara ve başvurdukları polikliniklere göre dağılımlarına bakılmaktadır. Çalışmanın giriş bölümünde gelir ve gelirle ilgili bilgiler açıklanarak gelirin sağlıkla olan bağıntısına değinilmekte, ikinci bölümde ise sağlık sektörü ile sosyal güvence ve türlerinin, dünyada ve ülkemizdeki durumları irdelenerek daha önce ilgili konularda yapılan çalışmalar kuramsal çerçevede incelenmektedir. Üçüncü bölüm ve dördüncü bölümlerde kullanılan veri seti, yapılan analizler ve bulgular açıklanmış olup son bölümde ise elde edilen sonuçlar ve ekonomi politikası önerileri yer almaktadır. Çalışmanın analizlerinde frekans tabloları, yüzde dağılımlar ve Ki-kare nedensellik analizleri kullanılmıştır.
Özet (Çeviri)
In the study, the relationship between the types of social security (SGK type) of patients who applied to ÇOMÜ Health Practice and Research Hospital between 2008-2019 and the polyclinics they applied for their diseases is analyzed. In addition, the distribution of demographic information such as age and gender according to the type of social security they are subject to, years and the polyclinics they apply to is examined. In the introductory part of the study, income and information about income are explained and the relationship of income with health is mentioned, in the second part, the situation of the health sector, social security and its types, in the world and in our country, and previous studies on the related issues were examined in a theoretical framework. The data set, analyzes and findings used in the third and fourth sections are explained, and in the last section, the results and economic policy recommendations are included. Frequency tables, percentage distributions and Chi-square causality analyzes were used in the analysis of the study.