İleri evre küçük hücreli dışı akciğer kanseri hastalarında inflamasyon markerlarının prognoz üzerine etkisi ve PET/CT parametreleri ile korelasyonu
- Tez No: 711571
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ZEYNEP ORUÇ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: İç Hastalıkları, Internal diseases
- Anahtar Kelimeler: Küçük hücreli dışı akciğer kanseri, genel sağkalım, progresyonsuzsağkalım, nötrofil lenfosit oranı, inflamasyon, PET/CT
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dicle Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Tıbbi Onkoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 80
Özet
AMAÇ: Tüm dünyada kansere bağlı ölümlerin en sık sebebi akciğer kanseri olup; küçük hücreli dışı akciğer kanseri (KHDAK) %85'ini oluşturmaktadır. Kanserin oluşumu, yayılımı, prognozu ve tedavi yanıtı ile inflamasyon hücreleri nin ve salgılanan inflamasyon markerlarının büyük rol oynadığı bilinmektedir. Çalışmamızda Evre IV KHDAK tanısı alan ve tedavi öncesi hemogram parametreleri çalışılmış ve PET/CT çekilmiş olan hastalarda, nötrofil lenfosit oranı (NLR), platelet lenfosit oranı (PLR) gibi sistemik inflamasyonu gösteren parametreler ile SUV max, MTV, TLG gibi kantitatif PET/CT parametrelerinin genel sağkalım (OS) ve progresyonsuzsağkalım (PFS) ile ilişkisinin araştırılması amaçlandı. Ayrıca inflamasyon ile ilişkili hemogram parametreleri iile PET/CT parametrelerinin kolerasyonunun araştırılması amaçlanmıştır. GEREÇ VE YÖNTEM: Evre IV KHDAK tanısı alan 179 hastanın sosyodemografik, klinik, laboratuar ve görüntüleme verileri retrospektif olarak hasta dosyaları ve hastane veritabanı sistemi taranarak elde edildi. Görüntüleme ve laboratuar verileri eksik olan hastalarçalışma dışı bırakıldı. İki merkezli olan çalışmamızda görünteleme verileri ve analizleri için diğer merkez ile koordine şekilde çalışıldı. BULGULAR: 179 hastanın dahil edildiği çalışmamızda hastaların ortalama yaşı 63,6 idi. Erkek ve kadın hasta oranları ise sırası ile %85 ve %15 bulundu. Dahil edilen tüm hastalar KHDAK olup %72.6' sı adenokarsinom, %21.2'si squamöz hücreli karsinom, %6,1 diğer histolojik tipteydi. Moleküler analiz yapılmış olan 78 hastanın 26 (%33.3)'sında EGFR mutasyonu pozitifti. Hastaların tamamı klinik olarak evre IV hastalığa sahip idi. Çalışmamızın median 10 aylık izlem süresinde, hastaların median PFS'si 6 ay (%95 Cl: 2-36) ve median OS'si 10 ay (%95 Cl: 2- 88) idi. Tek değişkenli analizde hemogram parametrelerinden Hemoglobin (HR:1.009, %95 CL:1.002-1.017, p:0.012), görüntüleme parametrelerinden PET TLG (HR:1, %95 CL:1-1, p:0.001) ve PET AC TLG (HR:1, %95 CL:1-1,p:0.046) değerlerinin PFS ile ilişkili olduğu saptanmıştır. Çok değişkenli analizde ise Hemoglobin (HR:1.001, %95CL:1.003-1.018, p:0.005) ve PET TLG (HR:1, %95CL:1-1, p:0.003) bağımsız prognostik faktör olarak anlamlı bulundu. Yine bu parametrelerin OS üzerine etkilerinin değerlendirildiği tek değişkenli sağkalım analizinde performans durumu (HR:1.54, %95 CL:1.096-2.162, p:0.013), tanıda nötrofil (HR:1.063, %95CL:1.007-1.122, p:0,026), NLR (HR:1.071, %95CL:1.018-1.127, p:0,008), PET MTV (HR:1.001, %95CL:1-1.002, p:0,016), PETTLG (HR:1, %95CL:1-1, p:0,018), EGFR mutasyonu (HR:0.484, %95CL:0.277-0.845, p:0,011) varlığının sağkalım ile ilişkili olduğu saptanmıştır. Çok değişkenli OS analizinde ise EGFR mutasyonu varlığının (HR:0.385, %95CL:0.213-0.696, p:0,014) ve performans durumunun (HR:1.88, %95CL:1.092-3.238, p:0,008) bağımsız prognostik faktör olduğu tespit edildi. Ayrıca PET/CT parametreleri ile hemogram parametrelerinin birbiri ile kolerasyonunun yapıldığı analizde Hemoglobin hemen hemen tüm pet/ct parametreleri ile negatif korelasyon gösterdi. Tanıda lenfosit ile tüm pet/ctparametrleri ile anlamlı bir korelasyon saptanmadı. NLR ile PET AC BNMAX (r:0.151, p:0.044 ), PET HİGHEST SUVMAX (r:0.155, p:0.038), PET HİGHEST SUVMEAN (r:0.217, p:0.04) , PET HİGHEST BNMAX (r:0.159, p:0.033), PET HİGHEST BNMEAN (r:0.191, p:0.011), PET MTV (r:0.192, p:0.01) ve PET TLG (r:0.172, p:0.022) arasında istatistiksel olarak anlamlı korelasyon vardı. PLR ise PET AC BNMAX (r:0.174, p:0.021), PET AC BNMEAN (r:0.148, p:0.05), PET AC TLG (r:0.167 p:0.027), PET HİGHEST BNMAX (r:0.184, p:0.014), PET HİGHEST BNMEAN (r:0.216, p:0.014) ve PET MTV (r:0.169, r:0.024) parametreleri ile pozitif korele saptandı. SONUÇ: PET/CT parametreleri ve hematolojik parametreler metastatik KHDAK hastalarda kolaylıkla ulaşılabilir, invaziv olmayan belirteçlerdir. Bu her iki tip parametreler, birbirlerini tamamlayıcı bilgi sağlayabilir ve prognostik faktörler olarak kullanılabilir. Bu çalışma sonucu metastatik KHDAK hastalarda PET CT metabolik parametrelerinin inflamasyon ile ilişkisini, hasta prognozunu belirlemede rolünü ve bu parametrelerin hematolojik inflamatuar parametreler ile arasındaki korelasyonunu doğrulamıştır
Özet (Çeviri)
INTRODUCTION: The lung cancer is the most common cause of cancer- related deaths all over the world and non-small cell lung cancer accounts for %85 of all cases of lung cancer. It is known that the inflamatuar cells and secreted inflammation parameters play an important role in the formation, spread and prognosis of cancer. In our study, it is aimed to research to neutrophil/lyphocyte rate (NLR), platelet/lymphocyte rate (PLR) and quantitative PET CT parameters showing inflammation such as SUVmax, MTV, TLG over overall survival (OS) and progression-free survival in patients with stage IV NSCLC. In addition, we aim to research the correlation between the inflammation related hemogram parameters and PET CT parametes. MATERIAL AND METHOD: Sociodemographic, clinical, laboratory and imaging data of 179 patients diagnosed with stage IV NSCLC were obtained retrospectively from hospital database system. Patients with missing imaging and laboratory data were excluded from the study. In our two-center study, we worked in coordination with the other center for imaging data and analysis. RESULTS : In our study, 179 patients were included. The mean age of patients was 63,6 years. The rate of male and female patients was %85 and % 15 respectively. All patients had NSCLC, which was adenocancer(%72,6), squamous cancer(%21,2) or other histologic types (%6,1). EGFR mutation was positive in 26 (%33,3) of 78 patients in moleculer analysis. All patients had stage IV disease. During the median follow-up period of 10 months in our study, the median PFS of the patients was 6 months (95% CI: 2-36) and the median OS was 10 months (95% CI: 2-88). In univariate analysis, hemoglobin (HR:1.009, 95% CL:1.002-1.017, p:0.012), imaging parameters PET TLG (HR:1, 95% CL:1-1, p:0.001) and PET AC TLG ( HR:1, 95% CL:1-1,p:0.046) values were found to be associated with PFS. In multivariate analysis, Hemoglobin (HR:1.001, 95%CL:1.003-1.018, p:0.005) and PET TLG (HR:1, 95%CL:1-1, p:0.003) were found significant as independent prognostic factors. In the univariate survival analysis evaluating the effects of these parameters on OS, performance status (HR:1.54, 95% CL:1.096- 2.162, p:0.013), neutrophils in the diagnosis (HR:1.063, 95%CL:1.007-1.122, p:0.026), NLR (HR:1.071, 95%CL:1.018-1.127, p:0.008), PET MTV (HR:1.001, 95%CL:1-1.002, p:0.016), PETTLG (HR:1, 95%CL:1-1, p:0.018), EGFR mutation (HR:0.484, 95%CL:0.277-0.845, p:0.011) was found to be associated with survival. In multivariate OS analysis, the presence of EGFR mutation (HR:0.385, 95%CL:0.213-0.696, p:0.014) and performance status (HR:1.88, 95%CL:1.092-3.238, p:0.008) were found to be independent prognostic factors. In addition, in the analysis in which PET/CT parameters and hemogram parameters were correlated with each other, Hemoglobin showed a negative correlation with almost all PET/CT parameters. There was no significant correlation between lymphocyte and all pet/ct parameters at diagnosis. PET AC BNMAX with NLR (r:0.151, p:0.044 ), PET HIGHEST SUVMAX (r:0.155, p:0.038), PET HIGHEST SUVMEAN (r:0.217, p:0.04) , PET HIGHEST BNMAX (r:0.159, p :0.033), PET HIGHEST BNMEAN (r:0.191, p:0.011), PET MTV (r:0.192, p:0.01) and PET TLG (r:0.172, p:0.022) were statistically significant. PLR is PET AC BNMAX (r:0.174, p:0.021), PET AC BNMEAN (r:0.148, p:0.05), PET AC TLG (r:0.167 p:0.027), PET HIGHEST BNMAX (r:0.184, p: 0.014), PET HIGHEST BNMEAN (r:0.216, p:0.014) and PET MTV (r:0.169, r:0.024) parameters were positively correlated. CONCLUSION: PET CT and hematologic parameters are non-invasive and easily accessible indicators in the metastatic NSCLC patients. Both parameters can provide complementary information and can be used as prognostic indicators. The results of this study confirmed the relationship between the metabolic parameters of PET CT and inflammation, its role in determining patient prognosis, and the correlation of these parameters with hematological inflammatory parameters in patients with metastatic NSCLC. KEY WORDS: Non-small cell lung cancer, overall survival, progression- free survical, neutrophil/lymphoctye rate, inflammation, PET/CT