Özel eğitim ve rehabilitasyon merkezi müdürlerin dil ve konuşma terapisi mesleği ile hizmetlerine yönelik görüş, düşünce ve deneyimleri
Opinions, thoughts and experiences of special education and rehabilitation center directors on language and speech therapy profession and services
- Tez No: 711633
- Danışmanlar: PROF. DR. AHMET KONROT KONROT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sağlık Eğitimi, Health Education
- Anahtar Kelimeler: Dil ve Konuşma Terapisti, Rehabilitasyon Merkezi, Kurum müdürü, Speech and Language Therapist, Rehabilitation Center, Institution manager
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Dil ve Konuşma Terapisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 99
Özet
Bu araştırmada özel eğitim ve rehabilitasyon merkezinde çalışan müdürlerin dil ve konuşma terapistlerin, dil ve konuşma bozuklukları alanındaki sorumluluk ve rollerini nasıl algıladıklarını, görüş, düşünce ve deneyimlerinin neler olduğu incelenmiştir. Araştırmada nitel yöntemlerden fenomolojik yaklaşımla görüşme yöntemi tercih edilmiştir. Araştırmanın evreni, İstanbul genelinde bulunan ÖERM'lerde çalışan müdürlerdir. Araştırmaya gönüllü katılmış, 7 si il ve konuşma terapisti çalıştıran; 7 si dil ve konuşma terapisti çalıştırmayan, toplamında 14 müdür örneklemi oluşturmuştur. Nitel veri toplama tekniklerinden olan yarı yapılandırılmış görüşmeler, önceden belirlenmiş 13 açık uçlu sorudan oluşan görüşme formu ve ses kaydı doğrultusunda gerçekleştirilmiştir. Yapılan görüşmeler sonucunda elde edilen bulgular temalara ve alt temalara ayrılmıştır. Verilerin çözümlenmesi ile 12 tema, 40 alt tema, 86 alt kategori elde edilmiştir. Katılımcıların çoğu, dil ve konuşma terapistlerine ihtiyaç olduğunu, öğrencilerin eğitim durumu ve çevreden gelen taleplerin dil ve konuşma terapistlerini gerekli kıldığı; ancak kendilerini etkileyecek kadar sundukları hizmet ile ilgili bir değişim görmediklerini belirtmişlerdir. DKT'lerin çalıştırmama nedenleri arasında, öğrenci sayısına vurgu yapılmış, sayı artarsa kurumda DKT'lerine yer verileceğine dair görüş belirtmişlerdir. İkinci neden ise, fiziki mekânın dil ve konuşma terapisi için uygun olmadığı; ancak gerekli fiziksel düzenlemelerin yapıldıktan sonra kurumlarında çalıştırmayı planladıkları belirtmişlerdir. Özel eğitim ve rehabilitasyon merkezlerinde dil ve konuşma terapistlerin çalıştırılması gerektiği düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
From this special education and students, school principals, speech and language therapists talk about how their thoughts and experiences behave in relation to things related to the behavior of speech and language students. A method preferred in the research with qualitative phenomenological conditions. The universe of the research is the principals working in ÖERMs in Istanbul. Participated in the research voluntarily, employing 7 provinces and therapists; It consisted of 14 principals in total, 7 of whom employed language and therapists. Shapes, one of the qualitative data collection techniques, were carried out through a formula and sound consisting of 13 shaped open education shapes. The arrangements for the themes and the results are divided into sub-themes. By analyzing the data, 12 themes, 40 sub-themes and 86 sub-categories were obtained. Most of the courses require language and language therapists with the necessary education and language and speaking skills; Today's survivors stated that they showed an item related to the service they provided. Daily opinions are stated that DKTs will not be used, student emphasis, and if the number increases, they will be included in the institution. The second reason is that the physical hall is unsuitable for speech and language therapy; However, they stated that they planned it when they were trained after it was done in the necessary. Special education and training as speech and language therapists should be employed..