Malign plevral mezotelyomada plevrektomi-dekortikasyon etkinliğinin değerlendirilmesi
Evaluation of pleurectomy and decortication efficiency of malignant mesothelioma
  1. Tez No: 711632
  2. Yazar: FUNDA ÖZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. REFİK ÜLKÜ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Göğüs Kalp ve Damar Cerrahisi, Thoracic and Cardiovascular Surgery
  6. Anahtar Kelimeler: Cerrahi, dekortikasyon, plevrektomi, malign plevral mezotelyoma, talk, plöredez, Surgery, decortication, pleurectomy, malignant pleural mesothelioma, talc, pleuredesis
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dicle Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Göğüs Cerrahisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 82
Özet
Malign plevral mezotelyoma (MPM) %90'ı plevral kaynaklı, periton ve perikardın seröz yüzeylerinden, nadiren de testiste tunica vajinalisten gelişen, nadir görülen, agresif seyirlisıklıkla mesleksel ve çevresel maruziyetle ortaya çıkan mezotelyal örtünün primer malign tümörüdür. MPM' de %70-90 mesleksel veya çevresel temas bildirilmektedir. Mesleksel asbest maruziyetine bağlı MPM daha erken yaşlarda görülmekle birlikte yaş ilerledikçe risk daha fazla artmaktadır. DSÖ mortalite verilerine göre 1994 ve 2008 yılları arasında yaşa göre düzeltilmiş mortalite hızı milyonda 4.9, ölümde ortalama yaş 70 ve erkek- kadın oranı 3,6:1'dir. Geniş olgu serilerinde yaşam süresi 7-17 ay arasında saptanmıştır. Epiteloid, sarkomatoid ve bifazik alt tipleri bulunmaktadır. Epiteloid tip en sık görülen tip olup prognozu bifazik ve sarkomatoid tiplerden daha iyidir. MPM tüm dünyada hızla yaygınlaşmaktadır, bu da mezotelyoma tedavisi yönündeki çalışmaları son yıllarda iyice arttırmıştır. Hala standart bir tedavisi olmayan MPM' de; cerrahi, kemoterapi, radyoterapi tek veya kombine şekilde kullanılarak denenmektedir. Cerrahi, makroskopik komplet rezeksiyon olacak şekilde ekstraplevral pnömonektomi (EPP) veya extended plörektomi/ dekortikasyon şeklinde yapılır. Günümüzde cerrahi tedavi ile kombine uygulanan kemoterapi ve radyoterapinin genel sağkalımı arttırdığı yönündeki düşünceler, yapılan çalışmalarda seçilmiş bir hasta grubunda bu kombinasyonun yararlı olabileceği yönündedir. Malign plevral efüzyon (MPE) kimyasal plöredezis için en yaygın kabul gören endikasyondur.En sık kullanılan sklerozan ajan talktır.Talk plöredezis plevral boşluğun obliterasyonudur. Plevrada inflamasyon oluşturarak mezotel hasarı ve fibroblast proliferasyonunun stimülasyonu ile pariyetal ve visseral plevra yapraklarının birbirine yapışması sağlanır. MPM'de palyatif bir tedavi şeklidir. Bu çalışmanın amacı kliniğimize MPM tanısıyla başvuran hastaların gerek plörektomi ve dekortikasyon ile gerek talk plöredez uygulaması ile genel sağkalım sürelerini değerlendirmek ve genel sağ kalımlarında etkili olabilecek diğer faktörleri belirlemektir.Hastalarda ortalama sağkalım ve ortalama sağkalıma etkili olabilecek faktörler araştırılmak üzere P/D yapılan 36 hasta ile talk plöredez uygulanan 36 hasta toplam 72 hasta çalışmamıza dahil edilmiştir. Çalışmamızda, yapılan cerrahinin tipi, tümör tarafı, sitolojik inceleme sonuçları, kemoterapi, radyoterapinin uygulanmasının sağkalıma etkisi istatistiksel olarak anlamlı bulunmamış ancakP/D yapılan grupta genel sağkalım yapılmayan gruba göre istatistiksel olarak anlamlı derecede daha iyi bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
Malignant pleural mesothelioma (MPM) is a rare and aggressive primary malignant tumor of the mesothelial covering and mostly assosiated with occupational and enviromental asbestos exposure, 90% of which originate from the pleura, develop from the serous surfaces of the peritoneum and pericardium, and rarely from the tunica vaginalis in the testis. Occupational or environmental contact is reported 70-90%. Although it is seen at earlier ages due to occupational asbestos exposure, the risk increases more with age. According to WHO mortality data, the age-adjusted mortality rate between 1994 and 2008 was 4.9 per million, the mean age at death was 70, and the male-female ratio was 3.6:1. In large case series, life expectancy was found 7-17 months . There are epitheloid, sarcomatoid and biphasic subtypes. The epithelioid type is the most common type and has a better prognosis than biphasic and sarcomatoid tumors. MPM is rapidly spreading all over the world, which has significantly increased efforts to treat mesothelioma in recent years. Surgery, chemotherapy and radiotherapy are tried alone or in combination in malignant pleural mesothelioma, which still does not have a standard treatment.Surgery is performed as extrapleural pneumonectomy (EPP) or extended pleurectomy/decortication for macroscopic complete resection.Today, the thoughts that chemotherapy and radiotherapy combined with surgical treatment increase overall survival suggest that this combination may be beneficial. Malign pleural effusion (MPE) is the most common and widely accepted indication for chemical pleurodesis.The most commonly used sclerosing agent is talc. Talc pleurodesis is obliteration of the pleural space. By creating inflammation in the pleura, mesothelial damage and stimulation of fibroblast proliferation allow the parietal and visceral pleural sheets to adhere to each other. It is a palliative form of treatment in MPM. The aim of this study is to evaluate the overall survival times of patients admitted to our clinic with the diagnosis of MPM, both with pleurectomy and decortication and with talc pleuridesis, and to determine other factors that may affect their overall survival. Totally 72 patients, 36 patients who underwent P/D and 36 patients who underwent talc pleurodesis, were included in our study in order to investigate the factors that may affect the average survival and average survival of the patients. In our study, the type of surgery performed, tumor side, cytological examination results, the effect of chemotherapy and radiotherapy on survival were not found to be statistically significant, but overall survival in the P/D group was found to be statistically significantly better than the talc pleurodesis group.