Özel eğitim öğretmenlerinin özel gereksinimi olan bireylere dil ve iletişim becerilerinin kazandırılmasında kullandıkları yöntem ve tekniklerin belirlenmesi
  1. Tez No: 711668
  2. Yazar: ÖMER FARUK TURAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AYŞEGÜL ATAMAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Özel eğitimde dil ve iletişim, dil becerileri, iletişim becerileri, yöntem ve teknikler, Language and communication in special education, language skills, communication skills, language development, methods and techniques
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: European University of Lefke
  10. Enstitü: Yurtdışı Enstitü
  11. Ana Bilim Dalı: Özel Öğretim Ana Blim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 144
Özet
Araştırmanın amacı, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde (KKTC) özel eğitim okullarında görev yapan özel eğitim öğretmenlerinin özel gereksinimi olan bireylerde dil ve iletişim becerilerinin kazandırılmasında kullandıkları yöntem ve tekniklerin belirlenmesidir. Araştırma kapsamında betimsel araştırma modeli kullanılmış ve yarı yapılandırılmış görüşme tekniği ile veriler elde edilmiş, bununla birlikte betimsel analiz tekniğiyle analiz edilmiştir. Araştırmaya gönüllü olan 15 katılımcı öğretmen dâhil olmuştur. Katılımcı öğretmenler için sekiz farklı yetersizlik grubuna ilişkin öğretmen görüşme formu hazırlanmış ve gizlilik esasına dayanarak görüşmeler kayıt altına alınmıştır. Araştırmaya katılan gönüllü öğretmenler, zihin yetersizliği grubuyla dil ve iletişim becerileri üzerine çalışma yaparken daha çok model olma, ardından fırsat öğretimi, video model olma ve fiziksel yöntem kullandıkları, otizm spektrum bozukluğu grubuyla çalışan öğretmenlerin daha çok model olma yöntemini kullandıkları, down sendromu grubuyla çalışan öğretmenlerin en fazla ''model olma'', ''fiziksel yardım'' ve ''fırsat öğretimi'' yöntemlerini kullandıkları, öğrenme güçlüğü grubuyla çalışan öğretmenlerin video model olma, fırsat öğretimi, gömülü öğretim, drama gibi yöntemleri, işitme yetersizliği grubuyla çalışan öğretmenlerin, doğal işitsel sözel yöntem, işaret dili, model olma gibi çeşitlilik gösteren yöntemler kullandıkları, bununla birlikte gelişimsel yetersizlik grubuyla çalışan öğretmenin model olma ve video model olma, serebral palsi grubuyla çalışan öğretmenin model olma yöntemini kullandıkları görülmektedir.
Özet (Çeviri)
The aim of the study is to determine the methods and techniques used by special education teachers working in special education schools in the Turkish Republic of Northern Cyprus for the acquisition of language and communication skills in individuals with special needs. In this study, descriptive research model was used and data were obtained by semi-structured interview technique, but also analyzed with descriptive analysis technique. Fifteen volunteer teachers participated in the study. Teacher interview forms were prepared for eight different disability groups for the participating teachers and interviews were recorded on the basis of confidentiality. It was seen that the volunteer teachers who participated in the research used more modelling, then incidental teaching, video modeling and physical methods while working on language and communication skills with the mentally disabled group. It is seen that the teachers working with the autism spectrum disorder group mostly use the method of modeling and the teachers working with the down syndrome group mostly use the methods of modeling, physical prompting and incidental teaching. It is seen that the teachers working with the learning disability group use methods such as video modeling, incidental teaching, embedded teaching, drama, and the teachers working with the hearing impaired group use various methods such as natural auditory verbal method, sign language and modeling. However, it is seen that the teacher working with the developmental disability group uses the modeling and video modeling and the teacher working with the cerebral palsy group uses the modelling.